To brokułowy omlet. Masa jajeczna z pysznymi, miękkimi różyczkami brokuła to doskonały pomył na szybkie, ale smaczne i sycące śniadanie. Idealne na niedzielny spokojny poranek, ale nie tylko.
Jak usmażyć omlet?
Omlet robi się podobnie jak jajecznicę, czyli z rozkłóconych jajek. Różnica? Masy na omlet nie miesza się w czasie smażenia, w przeciwieństwie do jajecznicy. Smażąc omlet, można go tylko nieco unosić do góry, po to, by płynne jajka spłynęły pod spód i omlet szybciej był gotowy. Omlet można obrócić na drugą stronę, choć nie jest to konieczne. Wszystko zależy od preferencji: czy lubisz dobrze wysmażone jajka, czy może chcesz, aby omlet pozostał lekko wilgotny. Jeśli przewracasz omlet na drugą stronę, warto mieć do tego płaską szpatułkę. Jeśli zdarzy się, że jajka przywarły do patelni, wrzuć pod omlet odrobinę masła i kiedy się rozpuści, spróbuj delikatnie przewrócić placek.
Jak zrobić brokułowy omlet?
Przepis na brokułowy omlet jest banalnie prosty, bo masą jajeczną wystarczy zalać ugotowane brokuły. I tu od razu rada: taki omlet to doskonały pomysł, kiedy zostaną ci brokuły z obiadu czy innego posiłku, ale oczywiście można ugotować brokuły specjalnie na omlet. My proponujemy, aby zalać brokuły na patelni, ale można je również wymieszać z jajkami i wlać wszystko razem na rozgrzaną patelnię. Ta opcja sprawdzi się, jeśli chcesz mocniej rozdrobnić różyczki brokułowe.
Podpowiadamy, że według tego samego przepisu możesz zrobić omlet z kalafiorem lub omlet z mieszanką różyczek brokułowych i kalafiorowych.
Przepis: Brokułowy omlet
Pyszne śniadanie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 366
Składniki
- 3 jajka
- 150 g różyczek brokułów
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówBrokuły gotuj przez 3 minuty w osolonej wodzie. Pokrój je na mniejsze kawałeczki i wrzuć na rozgrzane na patelni masło. Jajka roztrzep dokładnie, dodaj do nich sól i pieprz.
- Smażenie omletuNa brokuły wylej masę jajeczną. Smaż, aż jajka się zetną. Możesz ewentualnie delikatnie przewrócić omlet na drugą stronę.
Inspiracja: omlet możesz podczas smażenia dodatkowo posypać tartym serem. Aby ser się idealnie rozpuścił, można na chwilę przykryć patelnię z omletem pokrywką.
Czytaj też:
Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę przyrządzam na banalnym składnikuCzytaj też:
Wrzucam na patelnię dwa zdrowe warzywa i jajka. Ostatnio jem jajecznicę tylko w takiej wersji