Przygotowanie smacznego, pożywnego śniadania nie jest wielką sztuką. Wystarczy tylko mieć dobry pomysł, a takie śniadanie da się zrobić w kilka chwil. Dziś podsuwam wam pomysł na smaczny twarożek na słodko. Zrobicie go raz-dwa z twarogu i dwóch prostych dodatków.
Jaki twaróg będzie najlepszy na słodko?
Na słodko można przygotować większość twarogów. Ja zwykle sięgam po klasyczny twaróg klinek lub krajankę. Zawsze jednak wybieram dość soczysty i miękki twaróg, który da się rozmieszać na gładką masę. Do rozdrobnienia takiego twarogu nie używam blendera czy miksera, a po prostu widelca. Na słodko możecie też przygotować cottage cheese, czyli twarożek ziarnisty czy śmietankowy twarożek na kanapki. Tych dwóch ostatnich twarożków nie trzeba mieszać ze śmietaną, bo mają już odpowiednią konsystencję.
Jak przygotować twarożek na słodko?
Przygotowanie słodkiego twarożku na śniadanie zajmuje mi zwykle kilka minut. Najpierw rozdrabniam twaróg za pomocą widelca, a potem mieszam go ze śmietaną, by powstała nieco rzadsza masa. Wtedy dodaję dżem lub konfiturę i śniadanie gotowe. Tak przygotowany twarożek zjadam zawsze z bułką grahamką lub chlebem pełnoziarnistym. Doskonale przełamują one słodki smak twarożku, a przy okazji podnoszą wartość odżywczą całego posiłku.
Przepis: Twarożek na słodko
Twarożek śniadaniowy z dodatkiem dżemu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 150 g twarogu
- 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki ulubionego dżemu
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie twaroguTwaróg umieść na talerzu, rozdrobnij go przy pomocy widelca. Dodaj śmietanę lub jogurt, wymieszaj, by powstała w miarę jednolita masa.
- Dodawanie dżemuDżem rozmieszaj, by zamienił się w bardziej płynną masę. Dodaj go do rozmieszanego twarogu. Całość możesz wymieszać, jednak nie jest to konieczne.
Inne pomysły na twarożek na słodko
Jeśli chcecie przygotować twarożek na słodko, możecie sięgnąć po zupełnie inne, słodkie składniki. Niezwykle zdrowym dodatkiem będzie miód czy syrop klonowy. Zamiast nich można też sięgnąć po powidła czy zmiksowane, świeże albo mrożone owoce.
Czytaj też:
Te ekspresowe łódeczki to pomysł na pożywne i zdrowe śniadanie. Wystarczą dwa składnikiCzytaj też:
Te proste tosty robię raz-dwa na śniadanie. Są pożywne dzięki sycącym dodatkom