Te proste tosty robię raz-dwa na śniadanie. Są pożywne dzięki sycącym dodatkom

Te proste tosty robię raz-dwa na śniadanie. Są pożywne dzięki sycącym dodatkom

Dodano: 
Pożywne tosty na śniadanie
Pożywne tosty na śniadanie Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Co na szybko przygotować na śniadanie? Jedną z łatwiejszych propozycji są tosty. Smakują o wiele lepiej od klasycznych kanapek, bo przyjemnie chrupią. A gdy doda się do nich sycące dodatki, dostarczą energii na początek dnia.

Kanapki to jeden z najprostszych pomysłów na śniadanie. Można je zrobić w klasycznej wersji lub podać na ciepło. Ta druga opcja wymaga tylko kilku minut dłuższego przygotowywania. Jest to czas potrzebny do nagrzania się tostera, a także do zrumienienia kanapek. Takie śniadanie zjada się z prawdziwą przyjemnością. A jednocześnie syci, jak mało co.

Z jakiego pieczywa można zrobić tosty?

Na tosty najlepsze jest delikatne pieczywo o piankowej strukturze. Tylko takie po lekkim zgnieceniu i zrumienieniu będzie miękkie i chrupiące. Najlepiej więc sięgnąć po typowe pieczywo tostowe, które dostępne jest w kilku wersjach. Ta najpopularniejsza, to jasne pieczywo tostowe, które jest bardzo delikatne i smaczne, ale niezbyt wartościowe. Podobnie zresztą można ocenić chleb tostowy maślany. O wiele lepszym wyborem będzie pieczywo tostowe pełnoziarniste lub graham. Dostarczy bowiem błonnika i witamin z grupy B. Jeśli nie macie pod ręką specjalnego pieczywa tostowego, możecie sięgnąć po lekkie, pszenne pieczywo, np. chleb czy bułki i zrobić z nich smaczne kanapki na ciepło.

Jak zrobić sycące tosty z salami?

Przygotowanie tostów to bardzo prosta rzecz. Wystarczy między dwie kromki pieczywa włożyć plasterki sera i wędliny i wszystko razem podgrzać. Zwykle na tosty przeznacza się ser żółty i szynkę, dziś jednak proponuję wam o wiele smaczniejszą i pożywniejszą wersję kanapek na ciepło. Będą to tosty z salami i żółtym serem.

Przepis: Tosty z serem i salami

Szybkie kanapki na ciepło z serem i salami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • 8 plasterków salami
  • 8 plasterków sera żółtego

Sposób przygotowania

  1. Układanie składnikówNa połowie kromek pieczywa tostowego połóż po plasterku sera, dwa plasterki salami i znów plasterek sera. Całość przykryj wolnymi kromkami pieczywa tostowego.
  2. Pieczenie tostówTosty umieść w tosterze i piecz 4-5 minut, aż ładnie się zrumienią, a znajdujący się w środku ser się rozpuści. Gotowe tosty przekrój na pół, by powstały trójkąty. Podaj je np. z ketchupem.

Tosty na śniadanie – kilka wskazówek

Oto kilka wskazówek, które przydadzą się przy przygotowywaniu tostów.

  • Między dwie kromki pieczywa można włożyć różne składniki. By jednak tost dobrze się „skleił”, warto sięgnąć po ser żółty czy pleśniowy. Najlepiej obłożyć nim z dwóch stron plasterek wędliny. Dzięki temu kromki pieczywa lepiej się zespolą, a kanapka będzie bardziej soczysta.
  • Zamiast wędliny do kanapek na ciepło można włożyć np. pokrojone w plasterki i podsmażone pieczarki, a także różne warzywa, np. paprykę, cebulę.
  • Tosty najlepiej smakują podane z sosem kanapkowym, np. z ketchupem, sosem tatarskim czy tysiąca wysp.

Czytaj też:
Na chrupiące grzanki kładę dwa zdrowe składniki. To szybkie śniadanie jak z najlepszej restauracji
Czytaj też:
Zanurzam chleb w jednym składniku i kładę na patelnię. To mój sposób na pyszne śniadanie z czerstwego pieczywa