Na śniadanie zamiast owsianki robię z płatków pyszne placki. Są pożywne i sycące

Na śniadanie zamiast owsianki robię z płatków pyszne placki. Są pożywne i sycące

Dodano: 
Placki owsiane
Placki owsiane Źródło: Shutterstock / P-Kheawtasang
Płatki owsiane są niezwykle zdrowe. Zwykle jemy je w postaci owsianki, jednak można je też spożywać w innej postaci. Na ich bazie da się przygotować pyszne placki. Robi się je w kilka chwil, a cała rodzina się nimi zajada.

Płatki owsiane to pełnoziarnisty produkt zbożowy. Stąd ich wysoka wartość odżywcza. Dzięki temu, że są robione z całych ziaren owsa, obfitują w błonnik, a także w witaminy z grupy B i cenne sole mineralne. W ich składzie znajdują się też węglowodany złożone, które stanowią najlepsze źródło energii. Z tego powodu warto po nie sięgać zwłaszcza rano, gdy nasz organizm po nocnej przerwie potrzebuje mocy.

Czy lepiej wybrać płatki owsiane błyskawiczne czy górskie?

Zarówno płatki owsiane błyskawiczne, jak i górskie mają swoje zalety. Płatki owsiane błyskawiczne są szybsze w przygotowaniu, bo w czasie produkcji są rozdrabniane, gotowane na parze i spłaszczane. Szybciej więc pęcznieją i gotują się w 3 minuty, podczas gdy płatki owsiane górskie, do uzyskania miękkiej konsystencji potrzebują nawet 15 minut gotowania. Płatki owsiane górskie są natomiast mniej przetworzone. Otrzymuje się je przez spłaszczenie całych, ugotowanych na parze ziaren owsa. Dzięki temu mają więcej błonnika i innych składników odżywczych. Płatki owsiane górskie po ugotowaniu mają bardziej wyrazistą strukturę i są mniej kleiste, niż płatki owsiane błyskawiczne. Wybór zależy więc od waszych preferencji.

Jak zrobić placki owsiane z płatków owsianych?

Przygotowanie placków owsianych należy zacząć od namoczenia płatków owsianych. Zajmuje to 10-15 minut. Potem potrawę robi się już bardzo szybko.

Przepis: Placki owsiane z płatków owsianych

Pożywne placki owsiane przygotowane na bazie płatków owsianych

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru lub miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Namaczanie płatkówPłatki owsiane wsyp do miski. Zalej mlekiem (mleko możesz nieco podgrzać, by przyspieszyć proces pęcznienia płatków) i odstaw na 10-15 minut, by napęczniały.
  2. Przygotowanie ciastaDo napęczniałych płatków dodaj jajko, cukier, sól i proszek do pieczenia i całość dobrze wymieszaj.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, formując z niego małe placki. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Podawaj np. z prażonymi jabłkami i miodem.

Placki owsiane – cenne wskazówki

Placki owsiane to doskonała propozycja na śniadanie. Robi się je szybko, są smaczne i sycące. Spójrzcie, na co warto zwrócić uwagę przy ich przygotowaniu.

  • Płatki owsiane można zalać mlekiem krowim lub roślinnym, np. sojowym, ryżowym, migdałowym. Zalane płynem płatki należy odstawić na 10-15 minut, by napęczniały.
  • Do masy na placki owsiane warto dodać posiekane orzechy, rodzynki, aromatyczne przyprawy (np. cynamon) czy owoce.
  • Do ciasta na placki owsiane można dołożyć dobrze dojrzały, rozgnieciony banan. Nada on potrawie naturalnej słodkości.
  • Placki owsiane można też podać, np. z jogurtem naturalnym, ze świeżymi owocami lub dżemem.

Czytaj też:
Te puchate, szybkie placki smakują o każdej porze dnia. Wlewam do nich mój ulubiony napój
Czytaj też:
Ekspresowe placuszki jogurtowe robię, kiedy mam ochotę na coś słodkiego. 5 minut i gotowe!