Lubię potrawy, które mogę zrobić szybko i z tego co mam pod ręką. A, że maślanka to mój ulubiony napój i zawsze mam go w lodówce, często robię z jej dodatkiem proste placki. Są puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Doskonale smakują w wersji na słodko, ale też z wytrawnymi dodatkami. Moja rodzina uwielbia ten prosty, tani posiłek.
Wartość odżywcza maślanki
Maślanka to fermentowany napój mleczny, który powstaje jako produkt uboczny w czasie produkcji masła. W związku z tym zawiera niewiele tłuszczu i jest niskokaloryczna. A przy tym jest bogata w wartościowe bakterie kwasu mlekowego, które mają działanie probiotyczne. Ten kwaśny napój o kremowej konsystencji stanowi też doskonałe źródło pełnowartościowego białka, a także wapnia. Maślanka jest lekkostrawna i można ją pić bez obaw o przytycie. Stanowi też doskonały dodatek do koktajli, placków, ciast, sosów i zup.
Jak zrobić puszyste placki na maślance?
Placki na maślance są puszyste nie tylko dzięki dodatkowi tego kremowego napoju, ale też sody oczyszczonej. Doskonale rosną i wcale nie trzeba czekać, by ciasto wyrosło, tak jak to ma miejsce przy plackach drożdżowych. Dzięki temu placki na maślance robi się bardzo szybko.
Przepis: Puchate placki na maślance
Placki z dodatkiem maślanki i sody oczyszczonej
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaDo miski wsyp mąkę, sól i cukier, wymieszaj. Sodę wsyp do maślanki, wymieszaj, wlej do mąki. Wbij też jajka. Wymieszaj gęste, gładkie ciasto.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż placki będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Placki na maślance – wskazówki
Placki na maślance wyglądają niezwykle apetycznie i są bardzo smaczne. Robi się je szybko i można je podać z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. A oto kilka wskazówek dotyczących ich przygotowania.
- Zamiast sody oczyszczonej do placków na maślance możesz dodać proszek do pieczenia.
- Jeśli nie masz pod ręką maślanki, możesz ją zastąpić zsiadłym mlekiem, kefirem lub jogurtem naturalnym. Te kwaśne napoje mleczne doskonale ją zastąpią.
- Placki na maślance są idealne na podwieczorek, słodką kolację lub przekąskę. Można je podać posypane cukrem pudrem, z dżemem, konfiturą, powidłami, musem owocowym, świeżymi owocami, serkiem homogenizowanym czy kremem czekoladowym.
- Puszyste placki na maślance można też zaserwować w wytrawnej wersji. Wtedy można je podać z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem lub koperkiem, z pastą warzywną czy tuńczykową, a nawet z gulaszem.
Czytaj też:
Moja babcia zawsze robiła te racuchy na zsiadłym mleku. Rosły jak szalone i to bez drożdżyCzytaj też:
Pożywne placuszki twarogowe to świetny pomysł na kolację. Robisz je 20 minut, znikają w 5