Te kanapki to smaczny sposób na wysoki cholesterol. Mój już prawie wrócił do normy

Te kanapki to smaczny sposób na wysoki cholesterol. Mój już prawie wrócił do normy

Dodano: 
Kanapki z awokado
Kanapki z awokado Źródło: Shutterstock / Valentyn Volkov
Wysoki cholesterol to problem wielu ludzi. Ja też go miałam, dlatego zmieniłam dietę. Teraz na śniadanie często jem kanapki z awokado. Są równie pożywne, jak te z wędliną, ale obniżają poziom złego cholesterolu.

Zbyt wysoki poziom złego cholesterolu we krwi wynika przede wszystkim z naszego nieodpowiedniego sposobu odżywiania. Niestety jemy za dużo mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, w których to właśnie znajduje się cholesterol. W naszej diecie brakuje natomiast zdrowych i wartościowych produktów, które pomagają obniżyć poziom tego składnika. A tak naprawdę im prostsze potrawy, tym bardziej służą naszemu zdrowiu. Weźmy pod uwagę na przykład kanapki. Gdy biały chleb zastąpimy pełnoziarnistym, posmarujemy go nie masłem, a np. twarożkiem, a wierzch obłożymy plastrami awokado powstanie pyszna i zdrowa kompozycja.

Jakie produkty zawierają najwięcej cholesterolu?

Cholesterol to składnik, który występuje tylko i wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jest powiązany z tłuszczem, więc najwięcej znajduje się go w tłuszczach zwierzęcych, np. smalcu, maśle, a także w śmietanie, żółtych serach i w tłustych mięsach np. w wieprzowinie, wołowinie, baraninie. Wysoką zawartość cholesterolu mają też podroby, owoce morza, a także żółtka jaj.

Które produkty obniżają poziom złego cholesterolu we krwi?

Poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi pomagają obniżyć przede wszystkim produkty bogate w zdrowe tłuszcze. A są to produkty roślinne oraz ryby, które w swoim składzie zawierają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Można tu więc wymienić: oliwę z oliwek i oleje roślinne, awokado, orzechy, pestki i nasiona, a także tłuste ryby morskie, np. łosoś, makrela, śledź, tuńczyk. Zbić wysoki cholesterol pomogą też owoce, warzywa oraz otręby owsiane i pszenne. To zasługa zawartego w nich błonnika i przeciwutleniaczy.

Jak zrobić zdrowe kanapki z awokado?

Zdrowe kanapki z awokado w roli głównej można zrobić na wiele sposobów. By jednak nie podnosiły poziomu cholesterolu, a wręcz go obniżały, należy zwrócić uwagę na ich poszczególne elementy. Jeśli chodzi o pieczywo, wybieramy pełnoziarniste lub razowe. Masło zastępujemy np. twarożkiem lub pastą warzywną. A na wierzchu oprócz awokado mogą pojawić się także inne dodatki, które zwalczają zły cholesterol.

Przepis: Kanapki z awokado

Kanapki na pieczywie z ziarnami z dodatkiem awokado, papryki i sezamu

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 1 bułka pełnoziarnista
  • 2 łyżki twarożku kanapkowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • kawałek ostrej papryki
  • sezam biały i czarny
  • listki bazylii
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówBułkę przekrój na pół. Obie części posmaruj twarożkiem. Awokado umyj, przekrój na połowę, usuń pestkę, obierz. Każdą połówkę pokrój w plasterki, ułóż je na bułce.
  2. Wykańczanie kanapekNa kanapce połóż też cienkie plasterki ostrej papryki i listki bazylii. Całość skrop oliwą z oliwek, posyp sezamem, oprósz solą i pieprzem.

Wskazówka: Dodatek ostrej papryczki działa rozgrzewająco i bakteriobójczo. Możesz jednak pominąć ten dodatek, zwłaszcza o poranku.

Czytaj też:
Ta kolacja z awokado i jajek to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Robi się sama, a smakuje obłędnie
Czytaj też:
To smoothie z 2 składników piję rano i mam energię do południa. Nie potrzebuję już kanapek


-->