Turyści zachwycają się jajecznicą po turecku. Spójrz, jak łatwo ją zrobić na śniadanie
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Turyści zachwycają się jajecznicą po turecku. Spójrz, jak łatwo ją zrobić na śniadanie

Dodano: 
Jajecznica po turecku
Jajecznica po turecku Źródło:Shutterstock / AS Foodstudio
Jest pachnąca, kolorowa i pożywna. Jajecznica po turecku zawsze zachwyca turystów. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by to pyszne danie zrobić na dzisiejsze czy jutrzejsze śniadanie.

Pewnie, że kochamy polską jajecznicę z boczkiem i cebulą albo w wersji z szynką. Jednak czasami każdemu marzy się lekka odmiana smakowa. Dziś chcemy wam zaproponować szczyptę egzotyki. Nie zawiera cholesterolu, za to jest obłędnie smaczna. Jednym słowem zapraszamy na jajecznicę po turecku.

Czym się różni jajecznica po turecku od szakszuki?

Jajecznica po turecku, czyli menemen to danie przypominające nieco szakszukę. Również jest połączeniem jajek i warzyw. Jednak szakszuka zawiera więcej orientalnych przypraw, a jajka nie są mieszane z podsmażonymi warzywami, tylko wybijane na nie i podgrzewane do ścięcia. Jajecznica po turecku zawiera więcej warzyw, a rozkłócone jajka miesza się z nimi do uzyskania kremowej konsystencji. Z racji na bardziej neutralny smak i klasyczną konsystencję, jajecznica po turecku ma chyba większą szansę trafić w polskie gusta niż szakszuka.

Jak przygotować jajecznicę po turecku?

Przygotowanie jajecznicy po turecku zaczyna się od podsmażenia warzyw. Jajka dodaje się na końcu, by zespoliły wszystkie składniki.

Przepis: Jajecznica po turecku

Jajecznica z pomidorami, cebulą i papryką

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
turecka
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • ostra mielona papryka
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie warzywCebulę obierz, pokrój w sporą kostkę. Zeszklij ją na patelni z olejem. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, smaż ok. 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodaj obrane i pokrojone w sporą kostkę pomidory. Wymieszaj, smaż na średnim ogniu, aż zaczną się rozpadać.
  2. Wykańczanie jajecznicyW podsmażone warzywa wybij jajka. Całość oprósz papryką, solą i pieprzem, wymieszaj. Smaż, aż jajka się zetną, ale będą miały kremową konsystencję. Dopraw do smaku, przed podaniem jajecznicę posyp posiekaną natką pietruszki.

Jak podać jajecznicę po turecku?

Jajecznicę po turecku podaje się z chlebem pita lub tradycyjnym. W pitę można zawijać jajecznicę i tworzyć oryginalne kanapki. Do jajecznicy po turecku można dodać kawałki sera feta i oliwki. Dzięki temu potrawa zyska intensywniejszy smak. Można też do niej dorzucić szynkę, kiełbasę lub boczek, a także posypać ją posiekaną natką pietruszki, kolendrą czy szczypiorkiem. Do jajecznicy po turecku podaje się też sałatkę z ogórka, pomidora i sałaty, a także sos czosnkowy, hummus lub jogurt naturalny.

A jeśli jajecznica po turecku nie przemawia do was, polecamy bardziej klasyczne wersje. Możecie zrobić jajecznicę na parze albo jajecznicę z dodatkiem szpinaku.

Czytaj też:
Jajecznica na słodko bez grama cukru. Zanim się skrzywisz, po prostu spróbuj
Czytaj też:
Ten patent na jajecznicę zdradził mi mój szwagier. Wystarczy położyć na patelni jeden produkt