Chrupiące batoniki robię z trzech składników. 10 minut pracy, a znikają jeszcze szybciej

Chrupiące batoniki robię z trzech składników. 10 minut pracy, a znikają jeszcze szybciej

Dodano: 
Batoniki z płatków kukurydzianych
Batoniki z płatków kukurydzianych Źródło: Shutterstock / Kohuku
Oto słodka przekąska, którą da się przygotować dosłownie w 10 minut. Wystarczy tylko wymieszać trzy składniki i uformować nieduże batoniki. Jestem pewna, że posmakują wam tak samo, jak mojej rodzinie.

Te batoniki wymyśliłam na poczekaniu. Dzieci miały ochotę na coś słodkiego, ale nie na czekoladę. Postanowiłam więc na jej bazie stworzyć coś nowego i ciekawego. Pracy nie było dużo, a batoniki wszystkim smakowały. Teraz robię je przy każdej nadarzającej się okazji.

Jaką czekoladę dodać do przekąski?

Do przygotowania tej chrupiącej przekąski można użyć w zasadzie każdą czekoladę. Możecie wybrać mleczną, deserową, a nawet białą. Ja zwykle biorę tabliczkę czekolady mlecznej i tabliczkę deserowej. Dzięki temu przekąska ma zbalansowany smak i nie jest zbyt słodka. By czekolada po roztopieniu była gładka i błyszcząca, dodaję też łyżkę tłuszczu. Może to być masło lub olej kokosowy.

Jak zrobić chrupiące batoniki?

Przygotowanie tych chrupiących batoników jest proste, szybkie i składa się z trzech etapów. Pierwszy to roztopienie czekolady, drugi – połączenie jej z płatkami kukurydzianymi, trzeci – uformowanie batoników. Formowanie batoników polega na przełożeniu masy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, ugniecenia jej łyżką, a po zastudzeniu pokrojeniu jej na kawałki. Batonikom można nadać dowolny kształt. U mnie są to zwykle trójkąty lub prostokąty.

Przepis: Chrupiące batoniki

Szybkie batoniki domowe

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych

Sposób przygotowania

  1. Topienie czekoladyCzekoladę połam na kawałki, umieść w metalowej misce, umieść ją w gorącej kąpieli wodnej. Dodaj masło, podgrzewaj i mieszaj, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
  2. Mieszanie składnikówDo miski z roztopioną czekoladą wsyp płatki kukurydziane. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką, tak by płatki były dokładnie, pokryte czekoladą.
  3. FormowanieZa pomocą łyżki wykładaj porcje masy na papier do pieczenia, lekko ją ugnieć, wystudź, dobrze schłodź. Potem pokrój na kawałki.

Czym wzbogacić chrupiące batoniki?

Jeśli chcecie, by wasze batoniki były pożywniejsze, możecie dodać do nich różne składniki. Dobrze sprawdzą się tu np. pestki słonecznika lub dyni, sezam, wiórki kokosowe, posiekane orzechy, płatki migdałów czy kandyzowana skórka pomarańczowa. Możecie też dorzucić suszone owoce, np. rodzynki, posiekane morele, żurawinę, figi. W przypadku słodkich dodatków warto jednak postawić na czekoladę deserową, by przekąska nie wyszła zbyt słodka.

Czytaj też:
Herbatniki przekładam orzeźwiającym kremem. Tak robię ekspresowy deser na weekend
Czytaj też:
Mama robiła ten krem czekoladowy, gdy sklepowe były za drogie. Do dziś nic nie smakuje tak dobrze