Śliwki węgierki to jeden z moich ulubionych jesiennych owoców. Każdego roku przerabiam kilogramy aromatycznych śliwek na pyszne i zdrowe powidła. Zdrowe, bo robię je z samych śliwek: gotuję owoce bez cukru. Część jednak lubię zrobić z jednym, pysznym i zdrowym dodatkiem. Jest to cynamon.
Jak zrobić powidła śliwkowe z cynamonem?
Przepis jest bardzo prosty, bo można powiedzieć, że wystarczy gotować pozbawione pestek śliwki tak długo, aż się rozpadną, a śliwkowa masa nabierze odpowiedniej dla ciebie gęstości. Do garnka ze śliwkami wrzuć laski cynamonu: podczas gotowania oddadzą aromat.
Ważne, aby owoce na powidła były zdrowe i niespleśniałe. Warto pamiętać, że powidła podczas obróbki termicznej mocno zmniejszą swoją objętość. Dlatego ja często zaczynam ich szykowanie w dwóch dużych garnkach, a potem przekładam wszystko do jednego. Powidła trzeba dość często mieszać: kiedy gęstnieją, mogą przywierać do dna.
Do zrobienia powideł można wykorzystać śliwki innych odmian niż węgierki, chociaż uważam, że te są najlepsze.
Gotowanie powideł można rozłożyć sobie na dwa dni. Pierwszego mocno odparować sok, który puszczą, a drugiego już gotować do odpowiedniej konsystencji i przełożyć do słoików.
Przepis: Powidła śliwkowe z cynamonem
Pomysł na słoiki ze śliwkami.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 281 w każdej porcji
Składniki
- 4 kg śliwek węgierek
- 4 laski cynamonu
Sposób przygotowania
- Szykowanie owocówŚliwki przekrój na połówki i usuń pestki.
- Robienie powidełWsyp śliwki do garnka lub rondla z grubym dnem. Wlej odrobinę wody, dodaj cynamon i gotuj, często mieszając, aż śliwki się rozpadną i zyskają odpowiednią gęstość. Na koniec wyjmij cynamon i gorące powidła przekładaj do wyparzonych słoików.
Słoiczki z powidłami można dodatkowo zapasteryzować, np. w piekarniku. Aby to zrobić, włóż do nagrzanego do 110 stopni piekarnika, po kilku minutach wyłącz grzanie i zostaw słoiki do całkowitego wystygnięcia
Inne pomysły na powidła śliwkowe
Powidła śliwkowe z cynamonem to tylko jedna z wersji powideł z dodatkami. Do gotujących się powideł można dorzucić też inne korzenne przyprawy, np. goździki czy kardamon. Można też włożyć laskę wanilii lub dodać gorzką czekoladę, aby zrobić pyszne powidła typu „śliwka w czekoladzie”. Wersja z czekoladą jest przepyszna również z dodatkiem cynamonu.
Czytaj też:
Ten naturalny lek na serce i krążenie zawsze mam w domu. Robię go z niepozornych owocówCzytaj też:
Takiego dżemu z tych sezonowych owoców nie kupisz w sklepie. U mnie znika prosto ze słoika