Te powidła śliwkowe zachwycają smakiem. Wystarczy jedna przyprawa i zero cukru

Te powidła śliwkowe zachwycają smakiem. Wystarczy jedna przyprawa i zero cukru

Dodano: 
Śliwki z cynamonem
Śliwki z cynamonem Źródło: Shutterstock / Afanasieva
Powidła śliwkowe to jeden z najlepszych, tradycyjnych przetworów na zimę. Zawsze robię je sprawdzoną metodą bez cukru, ale część śliwek doprawiam jednym dodatkiem.

Śliwki węgierki to jeden z moich ulubionych jesiennych owoców. Każdego roku przerabiam kilogramy aromatycznych śliwek na pyszne i zdrowe powidła. Zdrowe, bo robię je z samych śliwek: gotuję owoce bez cukru. Część jednak lubię zrobić z jednym, pysznym i zdrowym dodatkiem. Jest to cynamon.

Jak zrobić powidła śliwkowe z cynamonem?

Przepis jest bardzo prosty, bo można powiedzieć, że wystarczy gotować pozbawione pestek śliwki tak długo, aż się rozpadną, a śliwkowa masa nabierze odpowiedniej dla ciebie gęstości. Do garnka ze śliwkami wrzuć laski cynamonu: podczas gotowania oddadzą aromat.

Ważne, aby owoce na powidła były zdrowe i niespleśniałe. Warto pamiętać, że powidła podczas obróbki termicznej mocno zmniejszą swoją objętość. Dlatego ja często zaczynam ich szykowanie w dwóch dużych garnkach, a potem przekładam wszystko do jednego. Powidła trzeba dość często mieszać: kiedy gęstnieją, mogą przywierać do dna.

Do zrobienia powideł można wykorzystać śliwki innych odmian niż węgierki, chociaż uważam, że te są najlepsze.

Gotowanie powideł można rozłożyć sobie na dwa dni. Pierwszego mocno odparować sok, który puszczą, a drugiego już gotować do odpowiedniej konsystencji i przełożyć do słoików.

Przepis: Powidła śliwkowe z cynamonem

Pomysł na słoiki ze śliwkami.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
281 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kg śliwek węgierek
  • 4 laski cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie owocówŚliwki przekrój na połówki i usuń pestki.
  2. Robienie powidełWsyp śliwki do garnka lub rondla z grubym dnem. Wlej odrobinę wody, dodaj cynamon i gotuj, często mieszając, aż śliwki się rozpadną i zyskają odpowiednią gęstość. Na koniec wyjmij cynamon i gorące powidła przekładaj do wyparzonych słoików.

Słoiczki z powidłami można dodatkowo zapasteryzować, np. w piekarniku. Aby to zrobić, włóż do nagrzanego do 110 stopni piekarnika, po kilku minutach wyłącz grzanie i zostaw słoiki do całkowitego wystygnięcia

Inne pomysły na powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe z cynamonem to tylko jedna z wersji powideł z dodatkami. Do gotujących się powideł można dorzucić też inne korzenne przyprawy, np. goździki czy kardamon. Można też włożyć laskę wanilii lub dodać gorzką czekoladę, aby zrobić pyszne powidła typu „śliwka w czekoladzie”. Wersja z czekoladą jest przepyszna również z dodatkiem cynamonu.

Czytaj też:
Ten naturalny lek na serce i krążenie zawsze mam w domu. Robię go z niepozornych owoców
Czytaj też:
Takiego dżemu z tych sezonowych owoców nie kupisz w sklepie. U mnie znika prosto ze słoika