Kolorowa sałatka na zimę to prawdziwa gratka dla miłośników domowych przetworów – chrupiące warzywa w słodko-kwaśnej marynacie wzbogacą niejeden zimowy obiad.
Z jakich warzyw można zrobić sałatkę na zimę?
Sałatki wielowarzywne dają pole do popisu i pozwalają przygotować przetwory idealnie dopasowane do indywidualnych preferencji. Robię kolorową sałatkę z ogórków gruntowych, marchewki, czerwonej papryki, kalafiora i cebuli, ale możesz również dorzucić do słoików np. brokuły, cukinię, papryczkę chili, zielone pomidory, czosnek, białą lub czerwoną kapustę, pieczarki. Jak już wspomniałem, przepis jest bardzo uniwersalny zarówno pod względem składu, jak i wykorzystania sałatki, która doskonale pasuje do dań z mięsem, rybą, jajkami, a także kanapek.
Jak przygotować kolorową sałatkę na zimę?
Proporcje zalewy w poniższym przepisie są na 3 1/2 kg warzyw (proporcje składników możesz dopasować do indywidualnych preferencji). Umyte i pokrojone warzywa umieszczam w dużej misce, mieszam, żeby równomiernie się rozłożyły, dodaję sól, ponownie mieszam i odstawiam na 2 godziny, żeby puściły wodę. Wodę odlewam, a warzywa nakładam do słoików o pojemności 600-800 ml i zalewam chłodną marynatą z wody, octu spirytusowego, oleju i cukru (pojemność szklanki, którą odmierzam składniki, to 250 ml).
Wskazówka: warzywa powinny być ułożone w słoikach dość ciasno, ale nie mogą być bardzo mocno ubite, bo nie będzie miejsca na marynatę.
Mocno zakręcone słoiki z kolorową sałatką pasteryzuję w garnku przez 8-10 minut. Garnek warto wyłożyć ściereczką, żeby słoiki nie obijały się o jego dno w czasie pasteryzacji. Zwróć również uwagę, czy słoiki ściśle do siebie nie przylegają – powinny być ułożone luźno, żeby nie popękały. Sałatkę można również pasteryzować w piekarniku (temperatura 110 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu).
Przepis: Kolorowa sałatka na zimę
Pomysł na warzywa do słoików.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 2 godz. 35 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 7
- Liczba kalorii
- 430 w każdej porcji
Składniki
- 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych
- 1/2 kg różyczek kalafiora
- 1/2 kg marchewki
- 1/2 kg papryki
- 500 g cebuli
- 2-3 łyżki soli do przetworów (sól kamienna)
Na zalewę:
- 3 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu spirytusowego
- 100 ml oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywWarzywa umyj i osusz. Ogórki i marchewkę pokrój w cienkie plasterki. Kalafiora podziel na małe różyczki o podobnej wielkości. Paprykę pokrój w paseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Umieść warzywa w misce i wymieszaj. Dodaj sól i ponownie wymieszaj. Odstaw warzywa na 2 godziny, żeby puściły wodę, a następnie odsącz na sitku lub durszlaku.
- Przekładanie warzyw do słoikówWypełnij słoiki sałatką do 4/5 wysokości.
- Przygotowanie marynatyZagotuj wodę. Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, aż się rozpuści. Dodaj olej i ocet, doprowadź do wrzenia i wyłącz grzanie. Zalej warzywa gorącą zalewą i zakręć słoiki.
- PasteryzowanieUmieść słoiki w garnku, dodaj ciepłą wodę (powinna sięgać do 2/3 wysokości słoików) i doprowadź do wrzenia. Pasteryzuj na małym ogniu, przez 8-10 minut, od momentu zagotowania się wody. Wyjmij gorące słoiki i ustaw na zakrętkach.
Zimne słoiki przenoszę do spiżarni. Czas marynowania to 20 dni.
Czytaj też:
Ten patent na usuwanie etykiet ze słoików pokazała mi sąsiadka. Zaskakujące, ale działaCzytaj też:
Moja mama ma najlepszy przepis na grzyby ze słoików. Dwa warzywa robią różnicę