Do słoika oprócz ogórków wkładam nietypowe warzywo. Te przetwory to moje odkrycie sezonu

Do słoika oprócz ogórków wkładam nietypowe warzywo. Te przetwory to moje odkrycie sezonu

Dodano: 
Ogórki z patisonem
Ogórki z patisonem Źródło: Pexels / Андрей
Ogórki do słoika robię co roku, ale wcześniej nie dodawałam do nich innych warzyw. Do zmiany przyzwyczajeń skłoniło mnie odkrycie nietypowego warzywa. Przetwory wyszły znakomicie.

Ogórki z patisonem szturmem zdobyły serca moich bliskich. Zrobiłam je z ciekawości. Nie znałam wcześniej patisona, a do jego zakupu skusił mnie nietypowy wygląd i zapewnienie sprzedawcy, że jest równie smaczny, co cukinia. W aromatycznej zalewie wraz z ogórkiem okazał się znakomity. Samo wykonanie przetworu też było banalne.

Jak zrobić ogórki z patisonem?

Zaczęłam standardowo, czyli umyłam wszystkie warzywa i odpowiednio przygotowałam słoiki. To ważne, by zawsze je wyparzać i stosować zakrętki bez uszkodzeń. Wtedy unikniemy przykrej niespodzianki w postaci pleśni w naszych przetworach. Umyte ogórki i patisony pokroiłam na mniejsze kawałki, sparzyłam wrzątkiem i ułożyłam dość ciasno w naczyniach, dorzucając jeszcze pokrojona w piórka cebulę oraz przyprawy.

Postawiłam zarówno na klasyki w postaci liści laurowych, ziela angielskiego i kulek czarnego pieprzu, jak i ciekawszą wersję gorczycy, czyli moją ukochaną musztardę francuską ziarnistą. Wykorzystałam też zalewę z octu, cukru i soli, a gotowe przetwory zapasteryzowałam — tym razem w piekarniku, bo słoików było sporo i nie zmieściły się w garnku. Pyszne ogórki pozostaną ze mną przez całą zimę.

Przepis: Ogórki z patisonem

Pyszne przetwory sezonowe, które zrobisz w kilka chwil.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
162 w każdej porcji

Składniki

Na przetwory:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 8 średnich patisonów
  • 2 czerwone cebule

Na zalewę:

  • 2,5 litra wody
  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 220 g cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie warzywPatisony i ogórki gruntowe umyj. Potnij je na kawałki – ogórki w paski, a patisony na ćwiartki. Przenieś na sito i przelej wrzątkiem. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  2. Układanie w słoikachDo każdego słoika na dno wrzuć kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, około 1/2 łyżeczki musztardy. Warzywa układaj warstwami. Wciśnij po 1-2 liście laurowe oraz piórka cebuli.
  3. Sporządzanie zalewyWodę, ocet, cukier i sól umieść w garnku. Podgrzewaj, aż do rozpuszczenia sypkich składników. Płynem zalej zawartość słoików i zakręć je dokładnie.
  4. Pasteryzacja przetworówSłoiki z ogórkami ustaw na środkowej półce piekarnika. Nastaw temperaturę 110 stopni Celsjusza i trzymaj przetwory w piekarniku przez 15 minut od momentu nagrzania urządzenia.

Jak podawać ogórki z patisonem ze słoika?

Przygotowane przetwory z patisonem, podobnie zresztą jak każde inne warzywa z zalewy, świetnie smakują z wszelakimi pieczonymi i dusznymi mięsami. Możesz je wiec z powodzeniem zaserwować do obiadu zamiast surówki.

Takie ogórki przyjemnie urozmaicą też twoje kanapki z ulubionymi wędlinami czy pasztetami, a także proste sałatki na bazie zielonych liści i pestek. Osobiście lubię też chrupać je z dodatkiem warzywnych past np. hummusu. Dobrze smakują również jako składnik zupy. Ta opcja jest jednak dla odważnych, bo nie każdy rozsmakuje się w kiszonej kapuście podkręconej octowym smakiem patisona czy ogórka.

Czytaj też:
Moja babcia dodawała to do ogórków kiszonych. Przetwory nigdy się jej nie psuły
Czytaj też:
Już wiem, jakich ogórków na zimę zrobię najwięcej. Ta sałatka teściowej po prostu mnie zachwyciła

Źródło: Smaki.pl