Moja babcia dodawała to do ogórków kiszonych. Przetwory nigdy się jej nie psuły

Moja babcia dodawała to do ogórków kiszonych. Przetwory nigdy się jej nie psuły

Dodano: 
Ogórki kiszone z chlebem
Ogórki kiszone z chlebem Źródło: Pixabay / ha11ok
Pyszne ogórki kiszone można zrobić na wiele sposobów. Moja babcia wyjawiła mi jeden składnik, który gwarantuje wyjątkowy smak wyrobu.

Ogórki kiszone robi się właśnie teraz. W moich przetworach korzystam ze sztuczki babci, która do słoików wkładała odrobinę chleba. Wybierała pieczywo razowe i miała ku temu kilka powodów.

Dlaczego warto dodać chleb do ogórków kiszonych?

Dodanie chleba razowego do ogórków kiszonych niesie ze sobą wiele korzyści. Pierwszą jest ochrona kiszonki przed psuciem. Babcia była przekonana, że zawarte w chlebie drożdże konkurują z pleśniami i dzięki temu na przetworach nie powstaje niebezpieczny grzybowy kożuszek.

Podkreślała też, że podobnie jak w przypadku żurku, w ogórkach kiszonych kawałki chleba razowego pomagają przyspieszyć powstanie pysznego wyrobu. To zawsze jest w cenie, bo czekanie na ogórki kiszone to najtrudniejsze zadanie podczas ich przygotowywania. Korzystne jest też przechodzenie składników odżywczych z pieczywa do zalewy ogórkowej. Szczególnie cenny jest błonnik, który dodatkowo ułatwia trawienie.

Odkąd robię kiszonki tą metodą, zauważyłam również niewielką, ale jednak przyjemną zmianę ich smaku. Ogórki kiszone z dodatkiem chleba mają delikatny posmak skórki pieczywa, który mi osobiście bardzo pasuje.

Jak zrobić ogórki kiszone z chlebem?

Nastawienie ogórków kiszonych metodą mojej babci nie różni się zbytnio od tradycyjnej techniki przyrządzania tego przetworu. Świeże ogórki gruntowe wkładam do słoików wraz z dodatkami. Jednym z nich tym razem jest chleb razowy. Warto wrzucić nie tylko miąższ, ale też kawałki skórki. Kiszonki zachwycą cię smakiem.

Przepis: Ogórki kiszone z chlebem razowym

Pyszna kiszonka z przepisu moje babci, która zawsze się udaje.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
5

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 kromki chleba razowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki kopru
  • 1 l wody
  • 30 g soli

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówUmyj ogórki, odetnij wystające ogonki. Koper opłucz, a czosnek obierz łupiny.
  2. Nastawianie ogórków kiszonychOgórki ułóż dość ciasno w wyparzonych słoikach wraz z koprem i czosnkiem. Wodę zagotuj i połącz z solą. Wrzącym płynem zalej zawartość naczyń, pozostawiając nieco przestrzeni na szczycie słojów. Na wierzchu ułóż kawałki chleba razowego, przykryj gazą lub ściereczką. Dociśnij niewielkim spodeczkiem. Pozostaw na 2-3 tygodnie.

Do czego wykorzystać ogórki ukiszone z chlebem?

Kiszonka doskonale sprawdzi się jako urozmaicenie kanapek. Połóż plasterki kwaśnego warzywa na fasolowej paście a la smalczyk, hummusie lub dowolnej wędlinie, pasztecie czy serze żółtym, a będzie pysznie.

Ogórki kiszone tą metodą możesz też wykorzystać do przyrządzenia zupy ogórkowej, sałatki jarzynowej lub gulaszu np. strogonowa. To także świetne urozmaicenie drugiego dania z mięsem lub rybą i ziemniakami.

Czytaj też:
Te ogórki znikają u mnie szybciej od kiszonych. Zamykam je w słoikach razem z musztardą francuską
Czytaj też:
Dlaczego warto pić wodę po ogórkach kiszonych? Będziecie zaskoczeni jej właściwościami