Śledzie na Andrzejki i święta robię bez cebuli. Te dodatki zmieniają je w rarytas, który wszystkich zaskakuje

Śledzie na Andrzejki i święta robię bez cebuli. Te dodatki zmieniają je w rarytas, który wszystkich zaskakuje

Dodano: 
Śledź ze śliwkami i rodzynkami
Śledź ze śliwkami i rodzynkami Źródło: Shutterstock / Agnes Kantaruk
Odkryj na nowo smak śledzia. Pięć prostych dodatków, które zamienią klasyczną zakąskę w prawdziwy rarytas, bez ani jednego plasterka cebuli.

Zawsze myślałem, że śledź bez cebuli nie ma sensu. Pewnego razu miałem przygotować coś na Andrzejki i okazało się, że połowa gości nie znosi surowej cebuli. Musiałem improwizować. Zaskoczyło mnie, jak fantastycznie słona ryba komponuje się ze słodkimi owocami, chrupiącymi orzechami i leśnymi grzybami. Teraz sam wolę je w takiej wersji. Tak samo przygotowuję je na święta, bo nikt nie powiedział, że z dwunastu potraw pięć nie może być śledziem w różnych odsłonach.

Jak przygotować śledzia bez cebuli?

Cała sztuka polega na tym, by zastąpić ostrość i chrupkość cebuli czymś równie ciekawym, co zbalansuje słony smak ryby i tłustość oleju. Zamiast iść w klasykę, warto postawić na kontrasty, słodkie, kwaśne, chrupiące i korzenne. Poniższe dodatki to moje sprawdzone patenty, które sprawiają, że śledź staje się elegancką i złożoną w smaku przekąską.

Wystarczy, że wymoczone i pokrojone filety śledziowe wymieszasz w słoiku z olejem, kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liściem laurowym i wybranym dodatkiem. Im dłużej postoją, tym będą lepsze.

Najlepsze sposoby na śledzia bez cebuli

Zamiast sięgać po dobrze znane dodatki, warto otworzyć się na składniki, które wydobywają z tej ryby zupełnie nowe nuty smakowe. Oto propozycje, które nie tylko zastąpią cebulę, ale mogą sprawić, że śledź stanie się jedną z najbardziej oczekiwanych przekąsek nie tylko na andrzejkowym, ale i świątecznym na stole:

  • Wędzona śliwka i rodzynki – to klasyczne połączenie, które nadaje śledziom szlachetnego charakteru. Głęboki, dymny aromat i intensywna słodycz wspaniale przełamują słoność ryby, tworząc niezwykle bogatą kompozycję smakową. Najlepiej użyć śliwek pokrojonych w cienkie paski.
  • Orzechy włoskie – dodają czegoś, czego śledziom często brakuje, czyli chrupkości. Ich lekko gorzkawy, ziemisty smak to idealny kontrast dla tłustej, słonej ryby. Przed dodaniem do słoika warto je podprażyć na suchej patelni. Dzięki temu uwolnią pełnię swojego aromatu i będą jeszcze bardziej chrupiące.
  • Suszona żurawina – jej intensywna, słodko-kwaśna nuta działa na śledzia podobnie jak cytryna. Fantastycznie orzeźwia, przełamuje smak i dodaje całości pięknego, rubinowego koloru. To idealny dodatek, jeśli chcesz, by Twoje śledzie miały bardziej świąteczny charakter.
  • Grzyby marynowane – leśny, ziemisty smak i delikatna kwasowość z zalewy to strzał w dziesiątkę. Małe podgrzybki lub kurki, pokrojone w plasterki, wspaniale komponują się ze śledziem, tworząc bardzo tradycyjną, polską przekąskę. To prosty sposób na dodanie drugiego, wyrazistego smaku.
  • Mango z chili – to propozycja dla odważnych, która totalnie zaskoczy gości. Słodycz egzotycznego owocu i delikatna ostrość chili to genialny, nowoczesny kontrast dla słonej ryby. Użyj twardego, nie w pełni dojrzałego mango, pokrojonego w drobną kostkę, i dodaj szczyptę płatków chili.

Czytaj też:
Śledzie robię już przed Andrzejkami i trzymam do świąt. Jeden patent sprawia, że z każdym dniem są lepsze
Czytaj też:
Tę obłędną sałatkę śledziową robiła mi babcia Renia. Sekret tkwi w nietypowym połączeniu ogórków