Pamiętam, jak mama pod koniec listopada robiła wielki słój śledzi. Mówiła, że to „na zapas”. Zaskoczyło mnie, że te same śledzie, które jedliśmy na Andrzejki, były też na wigilijnym stole. Okazało się, że jej sposób sprawia, że są idealne nawet po kilku tygodniach, a wszystko zależy od przygotowania cebuli.
Jak zrobić idealne śledzie w oleju?
Sekret tych śledzi tkwi w jednym, prostym zabiegu. Największy błąd, który psuje domowe śledzie w oleju, to dodanie do nich surowej cebuli. Surowa cebula szybko fermentuje i kwaśnieje, psując smak i drastycznie skracając trwałość całej potrawy. Takie śledzie po kilku dniach nadają się do wyrzucenia.
Dlatego cebulę zawsze sparzam wrzątkiem. Ten prosty patent zmienia wszystko. Cebula staje się delikatniejsza, traci swoją agresywną ostrość, ale pozostaje przyjemnie chrupiąca. A co najważniejsze, tak przygotowane śledzie, zalane dobrej jakości olejem, mogą stać w lodówce tygodniami. Im dłużej stoją, tym smaki lepiej się przegryzają. Porada: pamiętaj, że śledzie muszą być całe zakryte olejem.
Przepis: Śledzie w oleju
Klasyczne polskie śledzie w oleju, które dzięki jednemu patentowi zachowują świeżość na długie tygodnie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 361 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg filetów śledziowych a'la matjas
- 3 duże cebule
- 500 ml oleju rzepakowego
- 8 liści laurowych
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie śledziŚledzie wymocz w zimnej wodzie przez 1-2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. W międzyczasie raz lub dwa razy zmień wodę. Następnie dokładnie je osusz i pokrój w kawałki o szerokości około 2-3 cm.
- Przygotowanie cebuliCebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Przełóż ją na sito i przelej obficie wrzątkiem. Odstaw do całkowitego ostygnięcia i dokładnego odcieknięcia.
- Układanie w słojuW dużym, wyparzonym słoju układaj warstwami: porcję śledzi, porcję sparzonej cebuli, kilka liści laurowych, ziaren ziela i pieprzu. Powtarzaj, aż do wyczerpania składników. Zalej wszystko olejem, tak aby całkowicie przykrył zawartość. Zakręć i wstaw do lodówki.
Jak urozmaicić takie śledzie?
Ta prosta baza to idealny punkt wyjścia do eksperymentów. Kilka prostych dodatków może całkowicie odmienić charakter tej klasycznej przekąski.
- Suszone pomidory – kilka sztuk pokrojonych w paski doda śledziom pięknego koloru i głębokiego, słodko-kwaśnego smaku umami. Ich intensywny aromat wspaniale komponuje się ze słonym śledziem i delikatną słodyczą sparzonej cebuli.
- Rodzynki lub żurawina – garść tych bakalii to strzał w dziesiątkę dla miłośników słodko-słonych połączeń. Ich słodycz fantastycznie przełamuje słoność ryby i kwasowość, tworząc klasyczną, korzenną wersję śledzi, idealną na święta.
- Ziarna gorczycy i plasterki chili – to wersja dla tych, co lubią odrobinę pikanterii. Łyżka ziaren gorczycy doda lekko ostrego, musztardowego posmaku, a kilka plasterków suszonego chili przyjemnie rozgrzeje i podkręci smak całej przekąski.
- Grzyby marynowane – kilka małych grzybków, np. podgrzybków lub kurek w occie, pokrojonych w plasterki i dodanych do słoja, to bardzo polskie i pyszne połączenie.
Czytaj też:
Ta ryba wygrywa z karpiem. Jest o wiele zdrowsza, smaczniejsza i nie ma ościCzytaj też:
Od lat śledzie robię tylko w ten sposób. Wyglądają, smakują i każdy chce dokładkę
