Dwa składniki i sos ze słoika. Ta przepyszna sałatka to hit w moim domu

Dwa składniki i sos ze słoika. Ta przepyszna sałatka to hit w moim domu

Dodano: 
Sałatka z pieczonych buraków i dyni
Sałatka z pieczonych buraków i dyni Źródło: Shutterstock / Kcuxen
Moja rodzina bardzo lubi dynię, którą dodaję do różnych potraw i deserów. Gdy łączę ją z burakami i gotowym sosem, wszyscy zajadają sałatkę ze smakiem. Warzywa praktycznie robią się same w piekarniku, a pracy jest przy nich na 5 minut.

Smaczna sałatka nie musi zawierać wielu składników. Wystarczy kilka, ale odpowiednio dobranych. To połączenie jest wyjątkowo udane, dlatego zachęcam do spróbowania.

Jak zrobić sałatkę z pieczonych buraków i dyni?

Obrane warzywa najpierw wrzucam do piekarnika, a potem dopiero kroję. Doprawiam je sokiem z cytryny i tymiankiem, po czym dodaję zielone pesto, które mieszam ze świeżym czosnkiem.

Najczęściej korzystam z gotowego sosu w słoiku, ale jeśli mam domowe pesto, sałatka smakuje jeszcze lepiej. Nie zawsze jest z bazylii, bo sos robię też z natki pietruszki, która również pasuje do dania.

Nie kupuję dyni w kawałkach, tylko wybieram mały okaz odmiany Hokkaido. Choć jej skórka po upieczeniu jest miękka i smaczna, zwykle ją usuwam, by potrawa lepiej prezentowała się na stole.

Przepis: Sałatka z pieczonych buraków i dyni

Smakowite połączenie pieczonych warzyw z sosem na bazie bazylii

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
267 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg dyni bez skóry i pestek
  • 0,6 kg obranych małych buraków
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu pesto z bazylii
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie warzywWłóż połówki dyni i całe buraki do naczynia żaroodpornego, pokryj oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35-40 minut. Po tym czasie wyjmij dynię i piecz buraki jeszcze 20-30 minut, aż będą miękkie. Ostudź warzywa i pokrój w duże kostki.
  2. Robienie sałatkiPrzeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do pesto. Warzywa skrop sokiem z cytryny, posyp tymiankiem i wymieszaj. Dołóż sos pesto, połącz składniki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Co dodać do sałatki z dyni i buraków?

To proste danie można wzbogacić o różne dodatki, które urozmaicą jego smak i sprawią, że sałatka będzie bardziej odżywcza i sycąca.

Do najbardziej polecanych składników należą:

  • sery – feta, brie, parmezan, ser biały, kozi czy grillowany halloumi,
  • zielone liście – rukola, szpinak, roszponka, jarmuż, sałata rzymska, cykoria, liście buraka,
  • inne warzywa – pieczony batat lub marchewka, paski świeżej marchwi, cebula,
  • zioła – szczypiorek, natka pietruszki, świeża bazylia, tymianek albo rozmaryn,
  • nasiona – pestki dyni i słonecznika, biały lub czarny sezam,
  • orzechy – włoskie, laskowe czy nerkowe,
  • mięso – smażony boczek, szynka parmeńska, kostki pieczonego kurczaka,
  • owoce – awokado, pestki granatu, cząstki pomarańczy albo grejpfruta, świeży lub puszkowany ananas, kwaśne jabłko, suszona żurawina,
  • nasiona roślin strączkowych – ugotowana ciecierzyca, fasola czy soczewica,
  • inne dodatki – oliwki, kapary, wędzony łosoś, kostki tofu wędzonego lub pieczonego w marynacie,
  • sos – dressing winegret, sos majonezowy albo musztardowo-miodowy.

Czytaj też:
Pesto z natki pietruszki bije na głowę to klasyczne. Ma wiele zastosowań. Poznaj przepis
Czytaj też:
Gdy nie mam pomysłu na dodatek, biorę 3 warzywa i prosty sos. Ta sałatka zawsze zbiera pochwały