Cukinii do sałatki nie grilluję ani nie smażę, tylko kroję wprost po umyciu. Dzięki temu moje danie jest lekkie i zdrowe. Po dodaniu reszty składników odstawiam całość na około kwadrans, by smaki się ze sobą przegryzły.
Jak zrobić sałatkę z cukinii z parmezanem?
W mojej sałatce kroję młodą cukinię w słupki, ale równie dobrze można użyć mandoliny i zestrugać ją na cienkie paski, ewentualnie pokroić w cienkie półplasterki. Warzywo mieszam z sosem i dodatkami. To migdały, dzięki którym całość staje się bardziej chrupka, a także starty ser. Składnik ten podkręca smak mieszanki i podbija jej orzechowe nuty. Sałatce nadaję aromat czosnku starym francuskim sposobem. Rozciętym ząbkiem smaruję wnętrze miski, dzięki czemu nie przytłacza reszty składników.
Przepis: Sałatka z cukinii na surowo
Lekka sałatka z surowej cukinii z parmezanem i aromatem czosnku
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 211
Składniki
- 200 g cukinii żółtej
- 200 g cukinii zielonej
- 50 g podprażonych migdałów
- 50 g startego parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówUmytą i osuszoną cukinię pokrój w cienkie podłużne plastry, a następnie w poprzek w cienkie słupki. Migdały potnij w cienkie plasterki. Wymieszaj składniki.
- Przygotowanie sosu i miskiPołącz oliwę z sokiem cytryny, solą i pieprzem. Skrop sosem sałatką i wymieszaj. Czosnek rozkrój i posmaruj nim wnętrze miski do serwowania sałatki.
- Łączenie sałatkiPrzełóż cukinię do miski, posyp migdałami i startym serem.
Czy cukinię można jeść na surowo?
To smaczne i lekkie warzywo można jeść na surowo, i to bez obierania. Cukinia ma delikatną jadalną skórkę, w której znajduje się większość witamin. Jej lekko chrupki miąższ charakteryzuje się łagodnym smakiem, pasując do różnych sałatek.
Do jedzenia bez obróbki cieplnej najlepsze się zwłaszcza małe i średnie cukinie. Natomiast duże, bardzo wyrośnięte egzemplarze mogą mieć już twardą skórę i zdrewniałe pestki. Dlatego takie warzywa najlepiej nadają się do przygotowania dań na ciepło. Jeśli masz duży okaz, zrób puszyste placki z cukinii.
Jak podprażyć migdały do sałatki z cukinii?
Sałatka z cukinii najlepiej smakuje z prażonymi migdałami, które warto przygotować odpowiednio wcześniej. By były naprawdę smaczne i wartościowe, dobrze jest zrezygnować z patelni i wrzucić je do piekarnika. Ja wysypuję warstwę na pergamin do pieczenia i trzymam w temperaturze 100 stopni przez co najmniej godzinę. Czas zależy przy tym od ilości orzechów. Gdy jest ich więcej niż 400-500 g, wydłużam pieczenie o pół godziny do godziny. Po przełamaniu migdały powinny mieć przyjemny zapach i lekko kremowe, ale nie brązowe wnętrze.
Czytaj też:
Grilluję cukinię i kruszę ser. Ta sałatka to mój sezonowy hitCzytaj też:
Przepis na te roladki z cukinii jest bajecznie prosty. Dwa pyszne składniki zawijam w warzywne plastry