Grilluję cukinię i kruszę ser. Ta sałatka to mój sezonowy hit

Grilluję cukinię i kruszę ser. Ta sałatka to mój sezonowy hit

Dodano: 
Cukinia z fetą
Cukinia z fetą Źródło:Shutterstock / Julie208
Ta sałatka to proste składniki i mnóstwo smaku. Jest zdrowa, lekka, a przy tym sycąca. Robię ją do obiadu albo podaję jako lekką kolację.

Ta sałatka z cukinii jest najlepsza podawana od razu, kiedy cukinia jest jeszcze ciepła. Smaku dodaje jej słony ser i posiekana zielenina. Aby ją zrobić, nie trzeba rozpalać grilla, wystarczy patelnia.

Jak zrobić sałatkę z cukinii?

Cukinię do sałatki możesz przyrządzić zarówno na grillu (to dobra opcja na weekendowe imprezy przy grillu), ale równie dobrze wyjdzie przesmażona z obu stron na patelni (idealnie, jeśli masz patelnię grillową, ale zwykła też się nadaje). Słodycz cukinii przełamuje słona feta oraz posiekane zioła (w przepisie jest koperek i pietruszka, ale możesz wykorzystać także inne zioła, np. bazylię czy miętę).

Przepis: Sałatka z grillowanej cukinii

Prosta sałatka z cukinii, fety i ziół.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
461 w każdej porcji

Składniki

  • 1 cukinia
  • 200 g fety
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie cukiniiCukinię pokrój na grube plastry, wymieszaj z oliwą, dopraw solą i pieprzem. Grilluj na patelni lub na ruszcie z obu stron przez kilka minut.
  2. Robienie sałatkiWyłóż cukinię na talerz. Posyp pokruszoną fetą i posiekaną zieleniną.

Jeśli chcesz dodać swojej sałatce więcej świeżości, skrop ją sokiem z cytryny lub limonki. Możesz też zetrzeć na sałatkę skórkę z cytryny lub limonki. Do sałatki w letnim wydaniu świetnie pasuje też dodatek granatu albo pokrojonego w kostki arbuza (arbuz może być świeży, ale można go też na chwilę położyć na grillu).

Sałatka z cukinii rewelacyjnie pasuje do mięsnych dań z grilla, na przykład do grillowanej karkówki, grillowanej piersi z kurczaka czy szaszłyków z wieprzowiny. Sałatka może być też samodzielnym daniem. Podaj ją wtedy z grzankami.

Ja taką sałatkę zajadam także na zimno, na drugi dzień kładę ją na kanapki. Jeśli sałatka zostanie, można też przyrządzić z niej błyskawiczne danie z makaronem. Wówczas ugotuj makaron, wrzuć na patelnie razem z sałatką, przesmaż kilka minut i skrop dodatkowo dobrą oliwą. Sałatkę wymieszaną z makaronem można także zapiekać, posyp ją wówczas większą ilością fety i dorzuć tarty, żółty ser (idealnie będzie pasował cheddar). Sałatkę z dodatkiem makaronu możesz też zabrać do pracy – sprawdzi się doskonale jako drugie śniadanie.

Czytaj też:
Obtaczam krążki cukinii i smażę na patelni. To jedna z tańszych przekąsek, jaką znam
Czytaj też:
Wydrążam cukinie i nadziewam je pożywnym farszem. Uwielbiam ten obiad z piekarnika