Placki z cukinii robię zupełnie inaczej niż ziemniaczane. Wychodzą miękkie i puszyste

Placki z cukinii robię zupełnie inaczej niż ziemniaczane. Wychodzą miękkie i puszyste

Dodano: 
Placki z cukinii
Placki z cukinii Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Większość osób placki z cukinii robi na tej samej zasadzie, jak ziemniaczane. Ja wymyśliłam inny sposób i sprawdza się doskonale. Placki wychodzą miękkie i puszyste – dokładnie takie, jak lubi moja rodzina.

Cukinia to obecnie jedno z najlepiej sprzedających się warzyw. Panuje na nią sezon, jest smaczna i tania. Ja też nie potrafię się jej oprzeć i ciągle przyrządzam z niej coś pysznego. Ostatnio były to puszyste placki. Wyglądały niezwykle apetycznie, wyszły bardzo smaczne i szybko znikły z talerzy.

Jak przygotować cukinię do placków?

Niezależnie od sposobu przygotowania placków, cukinię zawsze szykuję tak samo. Dokładnie ją myję, wycieram i ścieram na dużych oczkach. Potem oprószam solą i odstawiam na 10-15 minut, by puściła sok. Jego nadmiar odciskam, bo dzięki temu ciasto wychodzi odpowiednio gęste, a usmażone placki są chrupiące.

Jak zrobić puszyste placki z cukinii?

Placki z cukinii można robić podobnie, jak te z ziemniaków. Do startego warzywa dodaje się jajko, trochę mąki i przypraw. Masa jest więc mocno warzywna, a dodatki mają jednie za zadanie połączyć kawałki cukinii. Ja i moja rodzina wolimy jednak puszyste placki, a taki efekt łatwo osiągam, robiąc je nieco inaczej. Owszem, ścieram cukinię i ją odciskam, ale dodaję ją do dosyć gęstego ciasta przygotowanego z mąki, jajka, proszku do pieczenia i mleka. Placuszki rosną, wychodzą miękkie i puszyste i zawierają wartościowy dodatek.

Przepis: Puszyste placki z cukinii

Miękkie i puszyste placki z cukinii z dodatkiem proszku do pieczenia

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 100 ml mleka
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • posiekany koperek lub natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinię umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól lekko, odstaw na 10 minut, a następnie dobrze odciśnij z nadmiaru soku.
  2. Mieszanie ciastaW misce wymieszaj mąkę z jajkami, proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem i mlekiem, tak by powstało dość gęste ciasto. Dodaj do niego cukinię, czosnek, zieleninę i przyprawy. Wymieszaj.
  3. SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta. Placki smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące.

Wskazówka: By placki ładnie wyrosły i były chrupiące, należy je smażyć na sporej ilości dość dobrze rozgrzanego tłuszczu. Po zdjęciu z patelni warto je więc odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podać puszyste placki z cukinii?

Puszyste placki z cukinii można podać podobnie, jak klasyczne ziemniaczane. Ja najbardziej lubię je jeść z kwaśną, gęstą śmietaną, posypane posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Zamiast zieleniny, na plackach można też położyć kawałki wędzonego łososia. Dzięki temu danie zyska na smaku i wartości odżywczej.

Czytaj też:
Placuszki mojej babci są puszyste i pachnące. Zrób je raz, a rodzina będzie zachwycona
Czytaj też:
Do ciasta na placki ziemniaczane dodałam aksamitny składnik. Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego