Babcine pomidory ze słoika wspominam do dzisiaj. Po ten przepis sięgam co roku

Babcine pomidory ze słoika wspominam do dzisiaj. Po ten przepis sięgam co roku

Dodano: 
Pomidory w słoikach na zimę
Pomidory w słoikach na zimę Źródło: Shutterstock / LaineN
Smak tych pomidorów przepełnia mnie nostalgią. Do dziś przygotowuję je każdego roku według przepisu mojej babci. Dzięki temu mogę zapomnieć o nijakich sklepowych przetworach.

Pomidorów jest teraz po dostatkiem i są najtańsze. Wkrótce jednak pożegnamy krajowe warzywo z gruntu, które smakuje najlepiej. Nie lubię go w wersji importowanej, a pomidorów w puszkach unikam. Dlatego w sezonie przygotowuję przetwory w słoikach na zimę. Wprost przepadam za tymi, które robiła babcia – z cebulą i natką. Ten przepis jest bardzo prosty, więc polecam wszystkim spróbować.

Jak przygotować pomidory w słoikach na zimę?

Do tego celu idealnie nadają się pomidory gruntowe, które można kupić dosłownie za kilka złotych za kilogram. Najlepiej wybierać podłużne mięsiste odmiany, które nie wydzielają zbyt wiele soku. Do przetworów nadają się też jednak inne rodzaje, byle nie były zbyt dojrzałe i miękkie. Wystarczy pokroić je wraz z cebulą w plastry, ułożyć w słoikach i dodać zioła. Po wlaniu zalewy konieczna jest pasteryzacja, by pomidory były dobre do jedzenia aż do następnego lata.

Przepis: Babcine pomidory w słoikach na zimę

Pomidory w słoikach na zimę z cebulą i aromatycznymi ziołami

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
233 w każdej porcji

Składniki

  • 3 kg twardych pomidorów
  • 0,5 kg cebuli
  • pęczek natki pietruszki albo selera
  • 1,5 l wody
  • 100 ml octu spirytusowego (10%)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 łyżek oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie słoikówUmyj słoiki wraz z pokrywkami. Do przepisu potrzebujesz ok. 8 sztuk o pojemności 0,5 litra, najlepiej nowych (możesz też kupić tylko wieczka). Umieść je w garnku, zalej wrzątkiem i gotuj pokrywki 2-3 minuty, natomiast słoiki pozostaw na 10-15 min. Wyjmij przy użyciu szczypiec i ustaw na czystej ściereczce wewnętrzną stroną do dołu.
  2. Krojenie warzywUmyj pomidory, osusz i pokrój wraz ze skórką na plastry o grubości ok. 1 cm. Cebulę obierz i pokrój w cieńsze plasterki, o grubości do 0,5 cm. Umyj i osusz zioła.
  3. Układanie w słoikachWłóż na dno słoika kilka listków natki, a następnie układaj na przemian warstwy pomidorów i cebuli, a zakończ natką. Dociśnij zawartość do dna, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni.
  4. Przygotowanie i wlanie zalewyPołącz wodą z octem, cukrem i solą i zagotuj pod przykryciem, po czym od razu wlej do słoików, pozostawiając ok. 1 cm marginesu. Dociśnij ponownie, by usunąć bąbelki powietrza. Do każdego słoika dodaj po łyżce oleju.
  5. PasteryzacjaWyłóż dno dużego garnka bawełnianą ściereczką i wstaw słoiki. Pilnuj, by się nie stykały. Wlej ostrożnie tyle wrzątku, by gotująca się woda dostała się do przetworów (do około 2/3 wysokości słoików). Nałóż na wierzch pokrywki, ale ich nie zakręcaj. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Następnie wyjmij słoiki, zakręć mocno i ustaw każdy do góry dnem na suchej ścierce.

Jak przechowywać domowe pomidory na zimę?

Przetwory z pomidorów przechowuj w ciemnym, suchym i najlepiej chłodnym miejscu. Nie musisz jednak wkładać ich do lodówki – chyba, że któryś słoik rozszczelnił się i pokrywka nie jest zassana. Przepis mojej babci zawiera ocet, istnieje więc mniejsze ryzyko zepsucia niż w przypadku pomidorów bez tego dodatku.

Z czym jeszcze łączyć pomidory w słoikach?

Moja babcia zmieniała czasem swoją recepturę i zamiast natki dodawała lubczyk. Ja natomiast eksperymentowałam, wymieniając te zioła na bazylię lub tymianek, a cebulę – na rozkrojone ząbki czosnku. Wiele popularnych przepisów uwzględnia także tradycyjne przyprawy, takie jak ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Ważne jednak, by dać po 1-2 szt. na słoik, by nie przytłoczyć smaku pomidorów. Można też spróbować wersji z koperkiem lub plasterkami papryczki chili. To wszystko kwestia smaku.

Czytaj też:
Kupiłam dziś pomidory po 3 zł. Kroję je i wrzucam do słoików. To się naprawdę opłaca
Czytaj też:
Te ogórki znikają u mnie szybciej od kiszonych. Zamykam je w słoikach razem z musztardą francuską

Przepis: Marynowane ogórki

Pomysł na pyszne pikle.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
184 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 cm kawałek korzenia chrzanu
  • 4 gałązki kopru z baldachami
  • 6 łyżeczek ziaren gorczycy

Na marynatę:

  • 9 szklanek wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli do przetworów (sól kamienna)
  • 10 średnich liści laurowych
  • 12 dużych kulek ziela angielskiego
  • 1 i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywOgórki przebierz i umyj. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek obierz i lekko rozgnieć ząbki. Chrzan obierz i pokrój na 6 słupków. Koper podziel na mniejsze kawałki. W międzyczasie umyj i wyparz słoiki oraz zakrętki.
  2. Robienie zalewy9 szklanek wody (pojemność 250 ml) wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Dodaj cukier (możesz zwiększyć ilość cukru do 1 szklanki), sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Wyłącz grzanie, odczekaj 5 minut i dodaj ocet.
  3. Wykonanie i pasteryzowanieW każdym słoiku umieść po 1 łyżeczce ziaren gorczycy, 1 ząbku czosnku, kilku kawałkach kopru, kawałku korzenia chrzanu. Dodaj marchewkę oraz cebulę i ułóż ogórki. Dodaj wystudzoną marynatę i zakręć słoiki. Ułóż słoiki w wyłożonym ściereczką garnku, zalej wodą do 2/3 wysokości i podgrzewaj, aż woda zacznie wrzeć. Zmniejsz moc palnika, gotuj na niewielkim ogniu przez 8-10 minut. Wyjmij słoiki z garnka i ustaw na zakrętkach.

Przepis: Pomidory krojone na zimę

Pomidory krojone w zalewie pomidorowej do słoików na zimę

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
50 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kg twardych, mięsistych pomidorów
  • 1 kg miękkich pomidorów
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

  1. Krojenie pomidorówTwarde pomidory umyj, ich skórkę natnij na krzyż. Wrzuć je do gorącej wody i pozostaw na 2 minuty. Po tym czasie pomidory wyjmij, możesz przelać zimną wodą, obierz je ze skórki. Każdy pomidor przekrój na cztery części, usuń stwardniałe kawałki. Miąższ pokrój w sporą kostkę.
  2. Napełnianie słoikówPokrojonymi pomidorami napełnij wyparzone słoiki (np. o pojemności 330 lub 500 ml). Od góry pozostaw jednak ok. 5 cm wolnej przestrzeni.
  3. Przygotowanie zalewyMiękkie pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki. Usuń z nich twarde kawałki, miąższ pokrój w kostkę, wrzuć do garnka. Pomidory zblenduj, dodaj do nich sól i cukier i gotuj ok. 10 minut.
  4. Zalewanie pomidorówPrzygotowaną zalewą zalej pomidory w słoikach, pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od góry. Oczyść krawędzie słoików, nałóż pokrywki, szczelnie zakręć.
  5. Pasteryzowanie przetworówSłoiki ustaw w garnku wyłożonym papierowymi ręcznikami, zalej wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików. Powoli je podgrzewaj, a gdy woda zagotuje się, zmniejsz ogień i pasteryzuj pomidory ok. 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmij na ściereczkę i pozostaw do wystygnięcia.