Ziemniaki można podać do obiadu, ale też doskonale sprawdzają się w roli przekąski. Niektórzy za taką uważają frytki, czy faszerowane ziemniaki. U mnie dużym powodzeniem cieszą się zaś zapiekane ziemniaki. Ta przekąska jest prosta w przygotowaniu, a naprawdę dobrze smakuje.
Jak przygotować ziemniaki do zapiekania?
Ziemniaki przeznaczone do zapiekania najlepiej jest wcześniej obgotować. W wodzie szybciej bowiem miękną, niż w piekarniku. Te młode tylko dobrze szoruję, płuczę, a potem wkładam do osolonego wrzątku. Gotuję je ok. 12-15 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż zaczną się robić miękkie, ale nie będą się rozpadać. Po odcedzeniu i przestudzeniu kroję je na kawałki i są gotowe zapiekania.
Jak zrobić sycącą przekąskę z piekarnika?
By zamienić podgotowane ziemniaki w sycącą przekąskę, nie potrzeba już dużo pracy, ani czasu. Ziemniaki wystarczy tylko pokroić w grube talarki, ułożyć w naczyniu do zapiekania i skropić oliwą lub posypać wiórkami masła. Gdy zrumienią się z wierzchu, trzeba je obrócić na drugą stronę, posypać serem i piec, aż ser się rozpuści i zrumieni.
Przepis: Ziemniaki zapiekane z serem
Ziemniaczana przekąska z serem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 5-6 średniej wielkości młodych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub 20 g masła
- 100 g sera np. mozzarella
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki wyszoruj, opłucz. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 10-15 minut, aż zaczną się robić miękkie. Odlej wodę, przestudź je.
- Zapiekanie ziemniakówZiemniaki pokrój w grube talarki. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, skrop olejem. Piecz w 190 stopniach Celsjusza, aż wierzch zacznie się rumienić.
- Posypywanie seremWtedy talarki ziemniaków obróć na drugą stronę. Wierzch posyp startym serem i całość piecz jeszcze ok. 10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Jak podać ziemniaki zapiekane z serem?
Ziemniaki zapiekane z serem doskonale sprawdzą się jako przekąska. Najlepiej smakują podane na ciepło, posypane świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, koperkiem, szczypiorkiem. Można je wtedy podać np. z sosem jogurtowo-czosnkowym czy jogurtowo-ziołowym. Dobrze też będą smakować w zestawie z sosem tzatziki oraz lekką sałatką z pomidorów czy sałatą z dodatkami. Oczywiście, jeśli chcecie, możecie potraktować te ziemniaki, jako dodatek do obiadu, np. do pieczonego mięsa czy ryby.
Czytaj też:
Ścieram ziemniaki, dokładam trzy tanie składniki i robię pyszne danie. Te kluski podaję z okrasąCzytaj też:
Gotuję, nadziewam i zapiekam. Te pożywne ziemniaki podaję do obiadu albo na kolację