Gotuję, nadziewam i zapiekam. Te pożywne ziemniaki podaję do obiadu albo na kolację

Gotuję, nadziewam i zapiekam. Te pożywne ziemniaki podaję do obiadu albo na kolację

Dodano: 
Zapiekane ziemniaki
Zapiekane ziemniaki Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
W jakiej postaci jecie najczęściej ziemniaki? Jestem pewna, że gotowane. Spróbujcie jednak tych zapiekanych, a w pełni docenicie to pospolite warzywo. Tak przygotowane smakuje doskonale.

Pieczone ziemniaki to specjał, który pamiętam z dawnych lat. Kiedyś piekło się je w ognisku i miały zwęgloną skórkę. Dziś zamieniłam ognisko na piekarnik, ale wciąż zachwycam się smakiem tak przyrządzonych bulw. Mam wrażenie, jakbym jadła zupełnie inne warzywo, niż to, które często podaje się dodatek do obiadu.

Jak przygotować ziemniaki do pieczenia?

Ziemniaczane łódeczki w piekarniku można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na wyszorowaniu ziemniaków, przekrojeniu ich na połowę i pieczeniu. Gdy zmiękną, wydrąża się je, napełnia farszem i zapieka. Drugi sposób jest szybszy, dlatego go preferuję. Ziemniaki trzeba najpierw ugotować w mundurkach, a dopiero potem przekroić, wydrążyć, napełnić farszem i zapiec.

Jak zrobić pożywne, pieczone ziemniaki?

Ziemniaki pieczone z pożywnym farszem to prawdziwe niebo w gębie. Smakują zupełnie inaczej, niż gotowane, bo mają przyjemniejszą konsystencję. Poza tym zachowują doskonały aromat i smak. Ja zwykle najpierw je gotuję, tak by dało się w nie wbić widelec. Potem przekrawam je wzdłuż na połowę, wydrążam część miąższu i napełniam je prostymi składnikami. Są to wędzony boczek i ser. Po zapieczeniu dokładam do nich jeszcze dwa dodatki.

Przepis: Pieczone łódeczki ziemniaczane

Połówki ziemniaków zapiekane z pożywnymi dodatkami

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 4 większe ziemniaki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 8 łyżeczek kwaśnej, gęstej śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywZiemniaki wyszoruj, opłucz, wrzuć na lekko osolony wrzątek. Gotuj na średnim ogniu, aż zaczną się robić miękkie. Cebulę pokrój w półplasterki, zeszklij i delikatnie zrumień na oleju.
  2. Nadziewanie i zapiekanieKażdy ziemniak przekrój wzdłuż na połowę i ze środka każdego wydrąż część miąższu. Boczek i ser pokrój w paski. W każde zagłębienie wrzuć trochę boczku, posyp serem i znów boczkiem. Ziemniaki zapiekaj ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  3. PodawanieNa każdą zapieczoną połówkę ziemniaka połóż łyżeczkę kwaśnej śmietany. Na wierzchu połóż kawałki zeszklonej cebulki. Całość możesz posypać posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki.

Jak podać pieczone ziemniaki?

Ziemniaki pieczone z boczkiem i serem są smaczne i przyjemnie wilgotne. Ich smak poprawiam jednak jeszcze dwoma dodatkami. To gęsta, kwaśna śmietana i podsmażona cebulka. Można ją zastąpić kupną, prażoną, jeśli ktoś lubi. Takie ziemniaki możecie podać jako dodatek do pieczonego mięsa albo zaserwować je, jako danie główne. W tym drugim przypadku warto do nich podać sałatę z dodatkami, sałatkę z pomidorów czy chociaż ogórek małosolny.

Czytaj też:
Strzelczyk pokroił ziemniaki i zrobił danie, że palce lizać! Sekret to jeden wyrazisty dodatek
Czytaj też:
Wiejska zapiekanka, którą robię na obiad i mam spokój na dwa dni. To u mnie rodzinny hit