Zaledwie kilka składników, a efekt? Pełen smaku, aromatyczny dodatek, który z powodzeniem może stać się gwiazdą obiadu, pyszną przekąską na ciepło, a także składnikiem, który podbije smak domowych fast foodów, zup, sosów i dań jednogarnkowych.
Jak przygotować pieczone pieczarki z czosnkiem i ziołami?
Wszystko, co musisz zrobić, żeby cieszyć się smakiem obłędnego dodatku, to poświęcić 10 minut wolnego czasu na przygotowanie składników do pieczenia. Do zapiekania najlepiej nadają się małe, jędrne i świeże pieczarki (z białą oraz brązową skórką), które nie zostały zaparzone w foliowym opakowaniu.
Pieczarek przed pieczeniem nie obieram – oczyszczam je kuchennym pędzelkiem. Jeżeli grzyby mają na skórce sporo zanieczyszczeń, to lekko obmywam je zwilżoną w letniej wodzie ściereczką, a następnie osuszam papierowym ręcznikiem. Końcówki „nóżek” pieczarek odcinam ostrym nożem. Tak przygotowane grzyby przekładam do miski i dodaję oliwę z oliwek (dobrze sprawdzi się również olej do smażenia i klarowane masło) oraz czosnek. Po wymieszaniu przekładam składniki do naczynia żaroodpornego i piekę do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Gorące grzyby mieszam ze świeżymi ziołami, które dzięki działaniu wysokiej temperatury szybko uwalniają aromat i świetnie podbijają naturalny smak pieczarek i czosnku. W przepisie nie podaję dokładnej ilości ziół – możesz dopasować ilość oraz proporcje zieleniny do indywidualnych preferencji.
Przepis: Pieczone pieczarki z czosnkiem i ziołami
Genialne pieczarki świetnie smakują solo oraz jako dodatek do wielu dań.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 82 w każdej porcji
Składniki
- 600 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- koperek
- natka pietruszki
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
- świeże oregano
Sposób przygotowania
- Przygotowanie do pieczeniaGrzyby oczyść i przełóż do miski. Dodaj oliwę z oliwek, pokrojony w dużą kostkę lub plasterki czosnek i świeżo zmielony pieprz do smaku. Wymieszaj składniki. Przełóż pieczarki do naczynia żaroodpornego lub na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika (grzyby nie powinny leżeć jeden na drugim).
- PieczeniePiecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza z termoobiegiem (góra-dół) lub 200 stopni bez termoobiegu (góra-dół) przez 15-20 minut. Gdy grzyby przyrumienią się z wierzchu, to przewróć je na drugą stronę. Wskazówka: jeżeli chcesz, że by pieczarki miały mocno przypieczony wierzch kapeluszy, to na 5 minut przed końcem pieczenia włącz funkcję grillowania/opiekania.
Gotowe grzyby wyjmuję z piekarnika, oprószam solą, posypuję posiekanym koperkiem, natką pietruszki, tymiankiem, rozmarynem i oregano oraz pozostawiam pod przykryciem na 5 minut, żeby zioła uwolniły aromat. Razem z ziołami możesz również dodać nieco czosnku niedźwiedziego.
Do czego podawać pieczone pieczarki z czosnkiem i ziołami?
Pieczone pieczarki z czosnkiem i ziołami to dodatek, który świetnie komponuje się ze smakiem m.in.:
- smażonych, duszonych, grillowanych i pieczonych mięs oraz ryb – podaję je do m.in. różnego rodzaju kotletów, steków, pieczeni, roladek, gulaszu, pieczonego dorsza i łososia oraz smażonego pstrąga;
- wegańskich odpowiedników tradycyjnych kotletów np. kotletów ziemniaczanych, kotletów z ciecierzycy;
- domowych wersji dań fast food np. burgerów, tortilli, zapiekanek;
- sałatek na bazie ziemniaków oraz świeżych i konserwowych warzyw;
- tostów, grzanek i bruschetty;
- risotto, kaszotto, dań z makaronem,
- jajecznicy i omletów.
Czytaj też:
Moja mama ukrywała ten przepis. Takie połączenie ziemniaków i pieczarek musisz poznaćCzytaj też:
Już nigdy nie upiekę kurczaka inaczej. Jeden trik sprawia, że zawsze wychodzi soczysty