Ciasto francuskie i tani farsz zamieniam w chrupiącą przekąskę. Wystarczy pół godziny

Ciasto francuskie i tani farsz zamieniam w chrupiącą przekąskę. Wystarczy pół godziny

Dodano: 
Przekąska z ciasta francuskiego i szpinaku
Przekąska z ciasta francuskiego i szpinaku Źródło: Shutterstock / Karen Culp
Tym razem ciasto francuskie wykorzystałam do przygotowania wytrawnej przekąski. Wyszła nie tylko pyszna, ale też bardzo efektowna. Każdy odłamywał sobie po kawałku i chrupał z przyjemnością.

Jeśli macie ochotę na wytrawną przekąskę, możecie ją przygotować z ciasta francuskiego. Gdy użyjecie gotowego, nie będzie przy niej dużo pracy. Ja robię wszystko w 15 minut, a potem na 15 minut wstawiam do piekarnika. Tyle czasu znajdę zawsze, a wszyscy są zadowoleni.

Jak przygotować szpinak na farsz?

O tej porze roku farsz do tego typu przekąsek robię ze świeżego szpinaku. Najpierw go płuczę, a potem siekam i przesmażam na maśle. Gdy odparuje płyn, dodaję trochę czosnku, śmietany i przypraw i całość jeszcze chwilę duszę. Po przestudzeniu farsz jest gotowy do użycia.

Jeśli jednak nie macie pod ręką świeżego szpinaku, możecie wykorzystać mrożony w liściach lub siekany. Ten drugi łatwiej będzie rozprowadzić równomiernie na cieście. Rozmroźcie go na patelni, a po odparowaniu nadmiaru wody, przesmażcie z czosnkiem i podduście z odrobiną śmietany. Dzięki niej nadzienie będzie kremowe i smarowne.

Jak zrobić efektowną przekąskę z ciasta francuskiego?

Wytrawna przekąska z ciasta francuskiego i szpinaku może przybrać różne formy. Ja jednak zdecydowałam się na bardzo efektowną, bo akurat miałam dwa arkusze ciasta. Z każdego wykroiłam takiej samej wielkości koło. Jeden krążek ciasta posmarowałam farszem, przykryłam drugim, nacięłam wokół i skręciłam paski ciasta wokół własnej osi. Otrzymałam słoneczko, które kusiło dosłownie każdego, by podejść i odłamać sobie kawałek.

Przepis: Słoneczko ze szpinakiem

Wytrawna przekąska z ciasta francuskiego i szpinaku

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 2 arkusze ciasta francuskiego po 275 g
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuSzpinak opłucz, osusz, posiekaj. Przesmaż go na maśle, by stracił elastyczność, odparuj nadmiar wody. Dodaj posiekany czosnek, chwilę podsmaż. Dodaj śmietanę, trochę soli i pieprzu. Duś kilka minut, aż całość zgęstnieje. Farsz wystudź.
  2. Formowanie słoneczkaArkusze ciasta rozwiń, z każdego wykrój maksymalnie duże koło. Pierwsze ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je farszem, przykryj drugim kołem. Ciasto ponacinaj wokół, by powstały promienie. Każdy skręć wokół własnej osi.
  3. Pieczenie przekąskiWierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem. Przekąskę piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza, aż jej wierzch ładnie się zrumieni. Podawaj np. na dużym, płaskim talerzu, by każdy mógł sobie odrywać po kawałku.

Inne pomysły na farsz do wytrawnej przekąski

Ja i moja rodzina lubimy szpinak, ale jeśli komuś nie pasuje, może go zastąpić innym farszem. Dobrze sprawdzi się np. nadzienie z duszonej papryki i bakłażana, bazyliowe albo pomidorowe pesto czy farsz pieczarkowy. Smaczne, wytrawne farsze można też przygotować na bazie twarogu, warzyw i ziół.

Czytaj też:
Pieczarki nigdy nie smakowały tak dobrze! Zrób roladę, która znika jeszcze szybciej niż się piecze
Czytaj też:
Ta letnia sałatka ryżowa smakuje genialnie. Jest jak znalazł na przekąskę lub kolację