Jeśli macie ochotę na wytrawną przekąskę, możecie ją przygotować z ciasta francuskiego. Gdy użyjecie gotowego, nie będzie przy niej dużo pracy. Ja robię wszystko w 15 minut, a potem na 15 minut wstawiam do piekarnika. Tyle czasu znajdę zawsze, a wszyscy są zadowoleni.
Jak przygotować szpinak na farsz?
O tej porze roku farsz do tego typu przekąsek robię ze świeżego szpinaku. Najpierw go płuczę, a potem siekam i przesmażam na maśle. Gdy odparuje płyn, dodaję trochę czosnku, śmietany i przypraw i całość jeszcze chwilę duszę. Po przestudzeniu farsz jest gotowy do użycia.
Jeśli jednak nie macie pod ręką świeżego szpinaku, możecie wykorzystać mrożony w liściach lub siekany. Ten drugi łatwiej będzie rozprowadzić równomiernie na cieście. Rozmroźcie go na patelni, a po odparowaniu nadmiaru wody, przesmażcie z czosnkiem i podduście z odrobiną śmietany. Dzięki niej nadzienie będzie kremowe i smarowne.
Jak zrobić efektowną przekąskę z ciasta francuskiego?
Wytrawna przekąska z ciasta francuskiego i szpinaku może przybrać różne formy. Ja jednak zdecydowałam się na bardzo efektowną, bo akurat miałam dwa arkusze ciasta. Z każdego wykroiłam takiej samej wielkości koło. Jeden krążek ciasta posmarowałam farszem, przykryłam drugim, nacięłam wokół i skręciłam paski ciasta wokół własnej osi. Otrzymałam słoneczko, które kusiło dosłownie każdego, by podejść i odłamać sobie kawałek.
Przepis: Słoneczko ze szpinakiem
Wytrawna przekąska z ciasta francuskiego i szpinaku
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 2 arkusze ciasta francuskiego po 275 g
- 400 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz
- 1 jajko
- sezam do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuSzpinak opłucz, osusz, posiekaj. Przesmaż go na maśle, by stracił elastyczność, odparuj nadmiar wody. Dodaj posiekany czosnek, chwilę podsmaż. Dodaj śmietanę, trochę soli i pieprzu. Duś kilka minut, aż całość zgęstnieje. Farsz wystudź.
- Formowanie słoneczkaArkusze ciasta rozwiń, z każdego wykrój maksymalnie duże koło. Pierwsze ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je farszem, przykryj drugim kołem. Ciasto ponacinaj wokół, by powstały promienie. Każdy skręć wokół własnej osi.
- Pieczenie przekąskiWierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem. Przekąskę piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza, aż jej wierzch ładnie się zrumieni. Podawaj np. na dużym, płaskim talerzu, by każdy mógł sobie odrywać po kawałku.
Inne pomysły na farsz do wytrawnej przekąski
Ja i moja rodzina lubimy szpinak, ale jeśli komuś nie pasuje, może go zastąpić innym farszem. Dobrze sprawdzi się np. nadzienie z duszonej papryki i bakłażana, bazyliowe albo pomidorowe pesto czy farsz pieczarkowy. Smaczne, wytrawne farsze można też przygotować na bazie twarogu, warzyw i ziół.
Czytaj też:
Pieczarki nigdy nie smakowały tak dobrze! Zrób roladę, która znika jeszcze szybciej niż się pieczeCzytaj też:
Ta letnia sałatka ryżowa smakuje genialnie. Jest jak znalazł na przekąskę lub kolację