Pieczarki nigdy nie smakowały tak dobrze! Zrób roladę, która znika jeszcze szybciej niż się piecze

Pieczarki nigdy nie smakowały tak dobrze! Zrób roladę, która znika jeszcze szybciej niż się piecze

Dodano: 
Rolada z ciasta francuskiego z pieczarkami
Rolada z ciasta francuskiego z pieczarkami Źródło: Shutterstock / Stepanek Photography
Jak w krótką chwilę wyczarować wytrawną przegryzkę? Prosto i bez wysiłku! Zapraszam po przepis na aromatyczną roladę z ciasta francuskiego z pieczarkami.

Nawet kiedy grafik pęka w szwach, nie idę na kompromisy. Słone przekąski i fast foody mogą się schować, gdy na stole pojawia się chrupiąca rolada z gotowego ciasta francuskiego i wyrazistych w smaku pieczarek. To danie idealnie sprawdza się również jako dodatek do m.in. czerwonego barszczu i może stanowić element ekspresowego obiadu lub ciepłej kolacji.

Gotowe ciasto francuskie to genialny wynalazek, który pozwala na szybkie tworzenie fantastycznych wypieków. Jeżeli ma krótki, naturalny skład (mąka, woda, masło, sól), to niczym nie różni się w smaku od ciasta domowego. Na roladę nadaje się zarówno ciasto świeże, jak i mrożone.

Jak zrobić roladę z ciasta francuskiego z pieczarkami?

Sekretem wyjątkowego smaku mojej rolady z ciasta francuskiego z pieczarkami są aromatyczne przyprawy. Ich dodatek podbija naturalny smak grzybów. Na farsz wybieram niezbyt duże, jędrne i świeże pieczarki (jeżeli grzyby są gąbczaste i nie pierwszej świeżości, to farsz nie będzie miał wyrazistego smaku). Grzyby myję, suszę, kroję w plasterki, a następnie dodaję na patelnię z zeszkloną cebulą.

Podsmażony farsz doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, wędzoną papryką oraz odrobiną ciemnego sosu sojowego, który sprawia, że nadzienie zyskuje smak umami. Możesz pominąć dodanie sosu sojowego i dodatkowo doprawić nadzienie z pieczarek np. odrobiną lubczyku, czosnku lub oregano. Przestudzony farsz wykładam na ciasto francuskie, rozsmarowuję, zwijam roladę, smaruję wierzch żółtkiem i posypuję sezamem.

Przepis: Rolada z ciasta francuskiego z pieczarkami

Przekąska ma intensywny, pieczarkowy smak z wyczuwalną nutą masła, cebuli i lekkim dymnym akcentem papryki oraz sezamu.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
385 w każdej porcji

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego (opakowanie)

Na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 i 1/2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuPieczarki obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i posiekaj. Na klarowanym maśle zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i smaż, aż lekko się przyrumienią (nie mieszaj grzybów, zanim nie podsmażą się z jednej strony, bo puszczą dużo wody). Gotowy farsz dopraw pieprzem ziołowym, świeżo zmielonym pieprzem czarnym, wędzoną papryką, sosem sojowym i solą.
  2. WykonanieRozwiń ciasto francuskie i wyłóż przestudzony farsz. Zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku i zlep brzegi. Delikatnie ponakłuwaj wierzch w kilku miejscach, posmaruj roztrzepanym żółtkiem (opcjonalnie mlekiem lub roztopionym masłem) i posyp sezamem (sezam możesz zastąpić np. gruboziarnistą solą, kminkiem, nasionami czarnuszki, suszonymi ziołami).
  3. PieczeniePiecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 20 minut (do zrumienienia).

Roladę z ciasta francuskiego z pieczarkami podaję na ciepło i na zimno.

Opcjonalne dodatki do rolady z ciasta francuskiego z pieczarkami

Smak rolady możesz modyfikować, dodając do niej np.:

  • plastry wędzonej szynki, suchej kiełbasy, boczku (wędlinę ułóż na cieście, a następnie wyłóż pieczarkowy farsz);
  • starty na tarce żółty ser, ser mozzarella, ser feta (posyp serem ciasto francuskie przed dodaniem pieczarek lub wymieszaj ser z podsmażonymi grzybami),
  • paprykę, liście szpinaku, cukinię, pora, (warzywa podsmaż razem z grzybami),
  • pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka, resztki pieczeni, podsmażone mięso mielone,
  • białą lub kiszoną kapustę (kapustę białą można jedynie podsmażyć, a kiszoną warto wcześniej podgotować).

Czytaj też:
Ten włoski placek smakuje lepiej niż pizza! Zrób raz i zakochasz się bez pamięci
Czytaj też:
Roladki z cukinii jak z restauracji? Moja siostra przygotowuje je w 15 minut z tanich składników