Ta letnia sałatka ryżowa smakuje genialnie. Jest jak znalazł na przekąskę lub kolację

Ta letnia sałatka ryżowa smakuje genialnie. Jest jak znalazł na przekąskę lub kolację

Dodano: 
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Sałatka ryżowa z tuńczykiem Źródło: Shutterstock / noemi_foodpictures
Ryż, tuńczyk i kilka warzyw. Z tych składników da się zrobić pyszną, sycącą sałatkę. O tej porze roku dodaję jednak nieco inne warzywa, dzięki czemu sałatka jest orzeźwiająca i pełna smaku. Sprawdza się na przekąskę, w porze lunchu czy kolacji.

Sałatka to jedna z najlepszych przekąsek, po jaką można sięgnąć. Niezależnie od składu, robi się ją z wartościowych składników, które nie zawierają zbędnych kalorii. Zamiast więc chwytać za batonik czy ciastko, lepiej zjeść porcję sałatki. A moja sałatka z ryżem i tuńczykiem z puszki jest na tyle pożywna, że może zastąpić kolację albo lunch.

Jak przygotować ryż do sałatki?

Do sałatek najlepiej nadaje się ryż ugotowany na sypko. Może to być więc ryż biały, pełnoziarnisty czy parboiled. Ważne, by nie gotować go zbyt długo i nie stosować za dużej ilości wody. To może bowiem spowodować rozklejanie ziaren, a takie nie tylko nie wyglądają apetycznie, ale też trudno je wymieszać z pozostałymi składnikami. Po ugotowaniu ryż należy przemieszać widelcem, by rozdzielić ziarna i pozostawić do wystygnięcia.

Jak zrobić sałatkę ryżową z tuńczykiem w letniej wersji?

Sałatkę ryżową z tuńczykiem robię dosyć często, bo jest smaczna i pożywna. Latem jednak sięgam po nieco inne dodatki. Zamiast kukurydzy z puszki, wybieram świeży groszek, a ogórki kiszone zastępuję aromatycznymi pomidorami. Sałatce dobrze też robi dodatek pokrojonych oliwek oraz posiekanych ziół. To dzięki nim przekąska zyskuje lekkość i świeżość.

Przepis: Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Pożywna sałatka z ryżu, tuńczyka i letnich warzyw

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 1/2 szklanki świeżego groszku
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 większe pomidory lub 150 g pomidorków koktajlowych
  • kawałek cebuli
  • po 2 łyżki czarnych i zielonych oliwek
  • gałązka świeżej mięty
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówRyż opłucz, ugotuj na sypko w osolonej wodzie, wystudź. Groszek opłucz, wsyp na wrzątek, gotuj 1-2 minuty, odcedź, wystudź. Tuńczyk odsącz z sosu, podziel na małe kawałki. Pomidory umyj, pokrój w dużą kostkę, a obraną cebulę w drobną. Oliwki pokrój w talarki, miętę posiekaj.
  2. Łączenie składnikówPrzygotowane składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Skrop je sokiem z cytryny, polej oliwą z oliwek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę schłodź w lodówce.

Te składniki też będą pasować do sałatki z tuńczykiem

Jeśli nie macie pod ręką któregoś z wyżej wspomnianych składników, możecie go zastąpić innym. Zamiast pomidorów dobrze sprawdzą się ogórki małosolne, cebulę da się wymienić na szczypior, a zielonych groszek na fasolkę szparagową. Do sałatki będą też pasować: papryka, rukola, gotowane na twardo jajka, koperek.

Czytaj też:
Kroję soczyste pomidory i dorzucam dwa pyszne składniki. Ta słoneczna sałatka to moje odkrycie
Czytaj też:
Sałatka „Warzywny stos” kusi, smakuje i syci. Wymyślił ją mój mąż, a robią już wszyscy znajomi