Sałatka to jedna z najlepszych przekąsek, po jaką można sięgnąć. Niezależnie od składu, robi się ją z wartościowych składników, które nie zawierają zbędnych kalorii. Zamiast więc chwytać za batonik czy ciastko, lepiej zjeść porcję sałatki. A moja sałatka z ryżem i tuńczykiem z puszki jest na tyle pożywna, że może zastąpić kolację albo lunch.
Jak przygotować ryż do sałatki?
Do sałatek najlepiej nadaje się ryż ugotowany na sypko. Może to być więc ryż biały, pełnoziarnisty czy parboiled. Ważne, by nie gotować go zbyt długo i nie stosować za dużej ilości wody. To może bowiem spowodować rozklejanie ziaren, a takie nie tylko nie wyglądają apetycznie, ale też trudno je wymieszać z pozostałymi składnikami. Po ugotowaniu ryż należy przemieszać widelcem, by rozdzielić ziarna i pozostawić do wystygnięcia.
Jak zrobić sałatkę ryżową z tuńczykiem w letniej wersji?
Sałatkę ryżową z tuńczykiem robię dosyć często, bo jest smaczna i pożywna. Latem jednak sięgam po nieco inne dodatki. Zamiast kukurydzy z puszki, wybieram świeży groszek, a ogórki kiszone zastępuję aromatycznymi pomidorami. Sałatce dobrze też robi dodatek pokrojonych oliwek oraz posiekanych ziół. To dzięki nim przekąska zyskuje lekkość i świeżość.
Przepis: Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Pożywna sałatka z ryżu, tuńczyka i letnich warzyw
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 100 g ryżu długoziarnistego
- 1/2 szklanki świeżego groszku
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 większe pomidory lub 150 g pomidorków koktajlowych
- kawałek cebuli
- po 2 łyżki czarnych i zielonych oliwek
- gałązka świeżej mięty
- sok z 1/2 cytryny
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówRyż opłucz, ugotuj na sypko w osolonej wodzie, wystudź. Groszek opłucz, wsyp na wrzątek, gotuj 1-2 minuty, odcedź, wystudź. Tuńczyk odsącz z sosu, podziel na małe kawałki. Pomidory umyj, pokrój w dużą kostkę, a obraną cebulę w drobną. Oliwki pokrój w talarki, miętę posiekaj.
- Łączenie składnikówPrzygotowane składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Skrop je sokiem z cytryny, polej oliwą z oliwek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę schłodź w lodówce.
Te składniki też będą pasować do sałatki z tuńczykiem
Jeśli nie macie pod ręką któregoś z wyżej wspomnianych składników, możecie go zastąpić innym. Zamiast pomidorów dobrze sprawdzą się ogórki małosolne, cebulę da się wymienić na szczypior, a zielonych groszek na fasolkę szparagową. Do sałatki będą też pasować: papryka, rukola, gotowane na twardo jajka, koperek.
Czytaj też:
Kroję soczyste pomidory i dorzucam dwa pyszne składniki. Ta słoneczna sałatka to moje odkrycieCzytaj też:
Sałatka „Warzywny stos” kusi, smakuje i syci. Wymyślił ją mój mąż, a robią już wszyscy znajomi