Na młode ziemniaki czekam cały rok, zwłaszcza na te pierwsze. Najbardziej lubię te drobne, które można jeść razem ze skórką. To właśnie z nich zrobiłam ostatnio niepowtarzalną przekąskę. Połączyłam je tylko z prostymi, ciekawymi dodatkami. Wszyscy zajadali z prawdziwą przyjemnością.
Z czym komponują się młode ziemniaki?
By przygotować przekąskę z młodych ziemniaków, warto połączyć je z pełnymi smaku dodatkami. Dobrze będą pasować np.: ogórki małosolne, cebula, oliwki, jabłko, jajko gotowane na twardo, wędzony boczek, grillowana kiełbasa, wędzony łosoś, filety śledziowe. Warto sięgnąć po pożywniejszy składnik i lżejszy dodatek w postaci owocu lub warzywa.
Jak zrobić pożywną przekąskę z ziemniaków?
Moją pożywną przekąskę zrobiłam z pieczonych ziemniaków. Ponieważ miały delikatną skórkę, tylko dokładnie je wyszorowałam i opłukałam, a potem przekroiłam wzdłuż na połowę. Po wymieszaniu z przyprawami i olejem, ułożyłam je na blasze piekarnika i piekłam, aż zrobiły się miękkie i rumiane. Po przestudzeniu zrobiłam z nich koreczki, nadziewając na wykałaczki także kawałki fileta śledziowego i plasterek jabłka. Jak się okazało, składniki te bardzo dobrze ze sobą grają.
Przepis: Przekąska z pieczonych ziemniaków
Pieczone ziemniaki ze śledziem i jabłkiem podane na przekąskę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 75 w każdej porcji
Składniki
- 6 niedużych, młodych ziemniaków
- 1-2 łyżki oleju
- mielony kminek
- papryka słodka mielona
- sól, pieprz
- 3 solone filety śledziowe
- 1 jabłko
- 1 mała czerwona cebula
- 6 łyżeczek sosu tatarskiego
- koperek do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówFilety śledziowe zalej zimną wodą, odstaw na godzinę. Młode ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, osusz, przekrój wzdłuż na połowę. Olej wymieszaj z przyprawami, włóż do nich ziemniaki, wymieszaj. Ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przekrojem do góry. Piecz 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Nadziewanie składnikówŚledzie odsącz, osusz papierowym ręcznikiem, każdy przekrój na 4 kawałki. Jabłko umyj, wytrzyj, pokrój w półplasterki. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Na każdą połówkę upieczonego ziemniaka połóż kawałek śledzia, jabłka i cebuli. Składniki zepnij wykałaczką, wbijając ją w ziemniaka. Wierzch przekąski udekoruj sosem i koperkiem.
Jak podać przekąskę z młodych ziemniaków?
Przekąskę z młodych ziemniaków można podać w formie koreczków. Wtedy zjada się ją z przyjemnością i łatwością. Jako dodatek do tej przekąski warto podać lekki sos. Najlepiej sprawdzi się sos jogurtowo-czosnkowy z dodatkiem świeżych ziół. Dobrze też będzie harmonizował sos tatarski, bo ma wyrazisty smak.
Czytaj też:
Chrupiące plasterki ziemniaków są lepsze niż frytki. Robię je w piekarniku i podaję na przekąskęCzytaj też:
Sycąca sałatka z młodych ziemniaków. Prosta do zrobienia, w mig znika z talerzy