Z pieczonych ziemniaków i kilku dodatków robię rewelacyjną przekąskę. Każdy zajada ze smakiem

Z pieczonych ziemniaków i kilku dodatków robię rewelacyjną przekąskę. Każdy zajada ze smakiem

Dodano: 
Przekąska z ziemniaków
Przekąska z ziemniaków Źródło: Shutterstock / Karl Allgaeuer
Młode ziemniaki mają doskonały smak i można je podać na wiele sposobów. Tym razem upiekłam je i zrobiłam z nich niepowtarzalną przekąskę. Pomogło mi w tym kilka prostych składników.

Na młode ziemniaki czekam cały rok, zwłaszcza na te pierwsze. Najbardziej lubię te drobne, które można jeść razem ze skórką. To właśnie z nich zrobiłam ostatnio niepowtarzalną przekąskę. Połączyłam je tylko z prostymi, ciekawymi dodatkami. Wszyscy zajadali z prawdziwą przyjemnością.

Z czym komponują się młode ziemniaki?

By przygotować przekąskę z młodych ziemniaków, warto połączyć je z pełnymi smaku dodatkami. Dobrze będą pasować np.: ogórki małosolne, cebula, oliwki, jabłko, jajko gotowane na twardo, wędzony boczek, grillowana kiełbasa, wędzony łosoś, filety śledziowe. Warto sięgnąć po pożywniejszy składnik i lżejszy dodatek w postaci owocu lub warzywa.

Jak zrobić pożywną przekąskę z ziemniaków?

Moją pożywną przekąskę zrobiłam z pieczonych ziemniaków. Ponieważ miały delikatną skórkę, tylko dokładnie je wyszorowałam i opłukałam, a potem przekroiłam wzdłuż na połowę. Po wymieszaniu z przyprawami i olejem, ułożyłam je na blasze piekarnika i piekłam, aż zrobiły się miękkie i rumiane. Po przestudzeniu zrobiłam z nich koreczki, nadziewając na wykałaczki także kawałki fileta śledziowego i plasterek jabłka. Jak się okazało, składniki te bardzo dobrze ze sobą grają.

Przepis: Przekąska z pieczonych ziemniaków

Pieczone ziemniaki ze śledziem i jabłkiem podane na przekąskę

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
75 w każdej porcji

Składniki

  • 6 niedużych, młodych ziemniaków
  • 1-2 łyżki oleju
  • mielony kminek
  • papryka słodka mielona
  • sól, pieprz
  • 3 solone filety śledziowe
  • 1 jabłko
  • 1 mała czerwona cebula
  • 6 łyżeczek sosu tatarskiego
  • koperek do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówFilety śledziowe zalej zimną wodą, odstaw na godzinę. Młode ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, osusz, przekrój wzdłuż na połowę. Olej wymieszaj z przyprawami, włóż do nich ziemniaki, wymieszaj. Ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przekrojem do góry. Piecz 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  2. Nadziewanie składnikówŚledzie odsącz, osusz papierowym ręcznikiem, każdy przekrój na 4 kawałki. Jabłko umyj, wytrzyj, pokrój w półplasterki. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Na każdą połówkę upieczonego ziemniaka połóż kawałek śledzia, jabłka i cebuli. Składniki zepnij wykałaczką, wbijając ją w ziemniaka. Wierzch przekąski udekoruj sosem i koperkiem.

Jak podać przekąskę z młodych ziemniaków?

Przekąskę z młodych ziemniaków można podać w formie koreczków. Wtedy zjada się ją z przyjemnością i łatwością. Jako dodatek do tej przekąski warto podać lekki sos. Najlepiej sprawdzi się sos jogurtowo-czosnkowy z dodatkiem świeżych ziół. Dobrze też będzie harmonizował sos tatarski, bo ma wyrazisty smak.

Czytaj też:
Chrupiące plasterki ziemniaków są lepsze niż frytki. Robię je w piekarniku i podaję na przekąskę
Czytaj też:
Sycąca sałatka z młodych ziemniaków. Prosta do zrobienia, w mig znika z talerzy