Biorę ziemniaki, mąkę i śmietanę. Tak robię genialne naleśniki bez mleka i jajek

Biorę ziemniaki, mąkę i śmietanę. Tak robię genialne naleśniki bez mleka i jajek

Dodano: 
Naleśniki ziemniaczane
Naleśniki ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Natalia_Kompaniets
Masz ochotę na naleśniki, ale nie masz pod ręką jajek i mleka? Nic nie szkodzi - norweskie naleśniki usmażysz bez tych składników! Zapraszam po przepis na tradycyjne lefse.

Norweskie naleśniki ziemniaczane (podpłomyki ziemniaczane) to kulinarna perełka, która udowadnia, że z prostych składników można wyczarować coś niezwykłego. Te elastyczne, cienkie placki ziemniaczane zaskakują delikatnością i uniwersalnością. To idealna alternatywa dla tradycyjnych naleśników, która doskonale sprawdzi się zarówno jako słodka przekąska, jak i baza do wytrawnych dań.

Jak zrobić naleśniki ziemniaczane?

Na naleśniki ziemniaczane najlepsze są ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi tzw. ziemniaki mączyste (typ kulinarny C). Ważne, żeby ziemniaki zostały ugotowane na sypko, odparowane z nadmiaru wody i wystudzone. Ciasto ziemniaczane na tradycyjne lefse nie zawiera jajka. Odpowiednią konsystencję zyskuje dzięki dodaniu śmietany i roztopionego masła (śmietanę możesz zastąpić serkiem mascarpone lub serkiem śmietankowym). Gotowe ciasto nie klei się do rąk oraz stolnicy.

Z ciasta ziemniaczanego formuję wałek, a następnie dzielę go na 12 porcji. Z każdej porcji ciasta formuję kulkę, którą rozwałkowuję na bardzo cienki placek. Do smażenia podpłomyków ziemniaczanych nie potrzeba tłuszczu. Najlepiej użyć patelni z grubym dnem, która równomiernie się rozgrzewa.

Przepis: Naleśniki ziemniaczane

Norweskie podpłomyki ziemniaczane to pyszne placki, które są pyszne na słodko i wytrawnie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Norweska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
147 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki roztopionego masła klarowanego
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaOstudzone ziemniaki rozgnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Dodaj śmietanę, roztopione masło i sól do smaku (do placków serwowanych z wytrawnym farszem możesz też dodać inne przyprawy i zioła, np. granulowany czosnek, pieprz, mieloną paprykę, rozmaryn). Wymieszaj składniki i stopniowo dodawaj mąkę, wyrabiając ciasto dłonią lub robotem kuchennym.
  2. Formowanie naleśnikówZwarte, jednolite ciasto podziel na 12 porcji i z każdej uformuj kulkę. Kulki ciasta posyp mąką lub umieść pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj na bardzo cienki placek.
  3. SmażenieSmaż naleśniki ziemniaczane na gorącej, suchej patelni, aż się przyrumienią.

Z czym podawać naleśniki ziemniaczane?

Naleśniki ziemniaczane podaję na ciepło. Słodki farsz do podpłomyków ziemniaczanych przygotowuję z np.:

  • twarogu z wanilią, cukrem i skórką z cytryny,
  • dżemu, marmolady, powideł, smażonych jabłek,
  • kremu czekoladowego,
  • miodu, syropu klonowego,
  • świeżych owoców i bitej śmietany.

Lefse świetnie smakują też w wytrawnej wersji. W tym przypadku podaję je m.in. z:

  • wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i koperkiem,
  • wędzoną makrelą, ogórkiem kiszonym oraz rozrobionym ze śmietaną białym serem,
  • farszem z kiszonej kapusty i pieczarek,
  • farszem z pieczarek i żółtego sera,
  • farszem z mięsa z rosołu,
  • kwaśną śmietaną.

Wskazówka: z ziemniaczanych podpłomyków możesz również przygotować „tort” naleśnikowy na słodko i na słono. Zobacz jeden z moich przepisów na tort z naleśników z kremem kakaowo-orzechowym.

Czytaj też:
Te naleśniki możemy jeść codziennie. Jeden dodatek do ciasta sprawia, że są pożywne
Czytaj też:
Pomysł na roladki z truskawkami podsunęły mi dzieci. Robię je ekspresowo z naleśników