Pomysł na roladki z truskawkami podsunęły mi dzieci. Robię je ekspresowo z naleśników

Pomysł na roladki z truskawkami podsunęły mi dzieci. Robię je ekspresowo z naleśników

Dodano: 
Naleśnikowe roladki
Naleśnikowe roladki Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Co smacznego i zdrowego podać na przekąskę lub podwieczorek? Proponuję proste roladki z sezonowymi owocami. Pomysł na nie podsunęły mi dzieci, które uwielbiają i naleśniki i truskawki.

Naleśniki są bardzo wdzięcznym produktem, z którego można wyczarować różne przysmaki. Moja rodzina, a zwłaszcza dzieci lubią je w słodkiej wersji. A ja zgadzam się na nią pod warunkiem, że jest wartościowa. Te roladki naleśnikowe z treściwym nadzieniem podaję dzieciom bez wyrzutów sumienia, a one zjadają je ze smakiem.

Czym nadziać słodkie roladki naleśnikowe?

Słodkie roladki naleśnikowe można nadziać różnymi masami, np. kremem czekoladowo-orzechowym czy dżemem. Jednak w moim domu numerem jeden jest twaróg. To dlatego, że wszyscy go lubią, a przy okazji jest bardzo pożywny. Tak naprawdę nie trzeba go zbyt mocno dosładzać, by dobrze smakował. A idealnie komponuje się z różnymi owocami.

Jak zrobić słodkie roladki naleśnikowe z truskawkami?

Przygotowanie tych słodkich roladek z truskawkami zaczynam od usmażenia naleśników. Gdy są gotowe smaruję je tylko doprawionym twarogiem, układam truskawki i całość roluję. Po pokrojeniu na kawałki roladki wyglądają niezwykle apetycznie. Nic dziwnego, że szybko znikają z talerzy.

Przepis: Roladki naleśnikowe z truskawkami

Słodkie roladki z naleśników, twarogu i truskawek

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Na farsz:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • ok. 400 g truskawek

Sposób przygotowania

  1. Smażenie naleśnikówZ podanych składników rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 10-15 minut, by mąka napęczniała. Po tym czasie usmaż cienkie naleśniki. Układaj je w stosik, by nie obsychały.
  2. Przygotowanie nadzieniaTruskawki opłucz, osącz, odszypułkuj. Twaróg umieść w miseczce, rozgnieć widelcem. Rozmieszaj ze śmietaną, cukrem i cukrem wanilinowym. Każdy naleśnik posmaruj twarogowym farszem, ułóż na nim wzdłuż truskawki, zwiń roladkę. Każdą przekrój na 2-3 kawałki.

Jak podać słodkie roladki naleśnikowe?

Słodkie roladki naleśnikowe to propozycja idealna na przekąskę, podwieczorek, a nawet kolację. Przed podaniem można je ozdobić polewą czekoladową, przygotowaną z czekolady deserowej i śmietanki. Wykonane z niej esy-floresy nie przesłodzą potrawy, lecz nadadzą jej apetycznego wyglądu. Roladki można też posypać kawałkami owoców, polać zmiksowanymi truskawkami czy podać z kulką lodów.

Czytaj też:
Do truskawek dodaję zdrowe ziarenka i robię najlepszy dżem. Bez żelfiksu i bez cukru
Czytaj też:
Do twarożku dodaję jeden aromatyczny składnik. Prosty przepis na słodkie naleśniki z serem