Naleśniki są bardzo wdzięcznym produktem, z którego można wyczarować różne przysmaki. Moja rodzina, a zwłaszcza dzieci lubią je w słodkiej wersji. A ja zgadzam się na nią pod warunkiem, że jest wartościowa. Te roladki naleśnikowe z treściwym nadzieniem podaję dzieciom bez wyrzutów sumienia, a one zjadają je ze smakiem.
Czym nadziać słodkie roladki naleśnikowe?
Słodkie roladki naleśnikowe można nadziać różnymi masami, np. kremem czekoladowo-orzechowym czy dżemem. Jednak w moim domu numerem jeden jest twaróg. To dlatego, że wszyscy go lubią, a przy okazji jest bardzo pożywny. Tak naprawdę nie trzeba go zbyt mocno dosładzać, by dobrze smakował. A idealnie komponuje się z różnymi owocami.
Jak zrobić słodkie roladki naleśnikowe z truskawkami?
Przygotowanie tych słodkich roladek z truskawkami zaczynam od usmażenia naleśników. Gdy są gotowe smaruję je tylko doprawionym twarogiem, układam truskawki i całość roluję. Po pokrojeniu na kawałki roladki wyglądają niezwykle apetycznie. Nic dziwnego, że szybko znikają z talerzy.
Przepis: Roladki naleśnikowe z truskawkami
Słodkie roladki z naleśników, twarogu i truskawek
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Na farsz:
- 250 g twarogu półtłustego
- 1-2 łyżki śmietany
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- ok. 400 g truskawek
Sposób przygotowania
- Smażenie naleśnikówZ podanych składników rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 10-15 minut, by mąka napęczniała. Po tym czasie usmaż cienkie naleśniki. Układaj je w stosik, by nie obsychały.
- Przygotowanie nadzieniaTruskawki opłucz, osącz, odszypułkuj. Twaróg umieść w miseczce, rozgnieć widelcem. Rozmieszaj ze śmietaną, cukrem i cukrem wanilinowym. Każdy naleśnik posmaruj twarogowym farszem, ułóż na nim wzdłuż truskawki, zwiń roladkę. Każdą przekrój na 2-3 kawałki.
Jak podać słodkie roladki naleśnikowe?
Słodkie roladki naleśnikowe to propozycja idealna na przekąskę, podwieczorek, a nawet kolację. Przed podaniem można je ozdobić polewą czekoladową, przygotowaną z czekolady deserowej i śmietanki. Wykonane z niej esy-floresy nie przesłodzą potrawy, lecz nadadzą jej apetycznego wyglądu. Roladki można też posypać kawałkami owoców, polać zmiksowanymi truskawkami czy podać z kulką lodów.
Czytaj też:
Do truskawek dodaję zdrowe ziarenka i robię najlepszy dżem. Bez żelfiksu i bez cukruCzytaj też:
Do twarożku dodaję jeden aromatyczny składnik. Prosty przepis na słodkie naleśniki z serem