Ciasto na naleśniki można wzbogacić różnymi dodatkami. Moja rodzina bardzo polubiła naleśniki z dodatkiem suchego maku, którego delikatny smak świetnie komponuje się zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem.
Jak zrobić naleśniki makowe?
Naleśniki z makiem przygotowuję z tradycyjnego przepisu na bazie jajek, mąki pszennej oraz mleka krowiego, ale mak możesz dodać do każdego ciasta naleśnikowego np. na bazie napoju roślinnego, bez jajek i z mąką pełnoziarnistą.
Składniki ciasta naleśnikowego powinny mieć temperaturę pokojową. Żeby naleśniki makowe były lżejsze i bardziej puszyste, dodaję do ciasta mocno gazowaną wodę mineralną. Mak do ciasta naleśnikowego powinien być zmielony – możesz użyć maku świeżo zmielonego lub maku mielonego, który dostępny jest w niemal każdym sklepie spożywczym.
Wskazówka: jeżeli dodasz do ciasta naleśnikowego 1-2 łyżki oleju do smażenia lub roztopionego masła klarowanego, to bez problemu usmażysz placki na suchej patelni z nieprzywieralną powłoką. Gotowe ciasto na naleśniki odstawiam na chwilę w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło.
Przepis: Naleśniki makowe
Pyszne placki wzbogacone o wartości odżywcze.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 302 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 jajka
- 4 łyżki mielonego maku (ok. 50 g)
- sól
Dodatkowo:
- 3 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta naleśnikowegoJajka wbij do miski, dodaj mleko oraz wodę mineralną i miksuj, aż składniki się połączą. Następnie dodaj mąkę pszenną, sól do smaku i mielony mak. Miksuj lub mieszaj ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto odstaw na 10-15 minut, żeby odpoczęło.
- SmażenieSmaż placki na mocno rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni z cienkim dnem.
Jak i z czym podawać naleśniki makowe?
Naleśniki makowe podaję na ciepło i na zimno. Wyśmienicie smakują, nadziewane np.:
- słodkim twarożkiem z dodatkiem smażonej skórki pomarańczowej i rodzynek,
- dżemem, marmoladą i konfiturą,
- kremem czekoladowym,
- smażonymi jabłkami z cynamonem,
- bitą śmietaną i owocami np. malinami, truskawkami, porzeczkami, jeżynami, borówkami.
Naleśniki z makiem na słodko podaję również posypane cukrem pudrem lub polane miodem/syropem klonowym, roztopioną czekoladą, jogurtem naturalnym/ kwaśną śmietaną.
Neutralne w smaku ciasto naleśnikowe z makiem świetnie sprawdza się także podczas przygotowywania wytrawnych dań np. klasycznych krokietów z mięsem z rosołu, kapustą lub pieczarkami i żółtym serem. Pokrojone w cienkie paseczki naleśniki makowe to również smaczny zamiennik dodawanego do zup makaronu i ryżu.
Czytaj też:
Placki z twarogiem i truskawkami znikają w minutę. Idealny przepis na leniwe wieczory i porankiCzytaj też:
Mleczne naleśniki są proste i smaczne. Podaję je zawsze ze zdrowym dodatkiem