Te naleśniki możemy jeść codziennie. Jeden dodatek do ciasta sprawia, że są pożywne

Te naleśniki możemy jeść codziennie. Jeden dodatek do ciasta sprawia, że są pożywne

Dodano: 
Naleśniki makowe
Naleśniki makowe Źródło: Shutterstock / Cesarz
Naleśniki z tym wartościowym dodatkiem są nie tylko zdrowsze, ale i mają wyjątkowy smak. Dzięki niewielkiej modyfikacji tradycyjnego przepisu są bogatsze w błonnik pokarmowy, zdrowe tłuszcze oraz witaminy i minerały.

Ciasto na naleśniki można wzbogacić różnymi dodatkami. Moja rodzina bardzo polubiła naleśniki z dodatkiem suchego maku, którego delikatny smak świetnie komponuje się zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem.

Jak zrobić naleśniki makowe?

Naleśniki z makiem przygotowuję z tradycyjnego przepisu na bazie jajek, mąki pszennej oraz mleka krowiego, ale mak możesz dodać do każdego ciasta naleśnikowego np. na bazie napoju roślinnego, bez jajek i z mąką pełnoziarnistą.

Składniki ciasta naleśnikowego powinny mieć temperaturę pokojową. Żeby naleśniki makowe były lżejsze i bardziej puszyste, dodaję do ciasta mocno gazowaną wodę mineralną. Mak do ciasta naleśnikowego powinien być zmielony – możesz użyć maku świeżo zmielonego lub maku mielonego, który dostępny jest w niemal każdym sklepie spożywczym.

Wskazówka: jeżeli dodasz do ciasta naleśnikowego 1-2 łyżki oleju do smażenia lub roztopionego masła klarowanego, to bez problemu usmażysz placki na suchej patelni z nieprzywieralną powłoką. Gotowe ciasto na naleśniki odstawiam na chwilę w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło.

Przepis: Naleśniki makowe

Pyszne placki wzbogacone o wartości odżywcze.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
302 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mielonego maku (ok. 50 g)
  • sól

Dodatkowo:

  • 3 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta naleśnikowegoJajka wbij do miski, dodaj mleko oraz wodę mineralną i miksuj, aż składniki się połączą. Następnie dodaj mąkę pszenną, sól do smaku i mielony mak. Miksuj lub mieszaj ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto odstaw na 10-15 minut, żeby odpoczęło.
  2. SmażenieSmaż placki na mocno rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni z cienkim dnem.

Jak i z czym podawać naleśniki makowe?

Naleśniki makowe podaję na ciepło i na zimno. Wyśmienicie smakują, nadziewane np.:

  • słodkim twarożkiem z dodatkiem smażonej skórki pomarańczowej i rodzynek,
  • dżemem, marmoladą i konfiturą,
  • kremem czekoladowym,
  • smażonymi jabłkami z cynamonem,
  • bitą śmietaną i owocami np. malinami, truskawkami, porzeczkami, jeżynami, borówkami.

Naleśniki z makiem na słodko podaję również posypane cukrem pudrem lub polane miodem/syropem klonowym, roztopioną czekoladą, jogurtem naturalnym/ kwaśną śmietaną.

Neutralne w smaku ciasto naleśnikowe z makiem świetnie sprawdza się także podczas przygotowywania wytrawnych dań np. klasycznych krokietów z mięsem z rosołu, kapustą lub pieczarkami i żółtym serem. Pokrojone w cienkie paseczki naleśniki makowe to również smaczny zamiennik dodawanego do zup makaronu i ryżu.

Czytaj też:
Placki z twarogiem i truskawkami znikają w minutę. Idealny przepis na leniwe wieczory i poranki
Czytaj też:
Mleczne naleśniki są proste i smaczne. Podaję je zawsze ze zdrowym dodatkiem