Ciasta nie kojarzą się z niczym zdrowym, a jedynie smacznym. To dlatego, że zawierają dużo cukru i tłuszczu. Ja postanowiłam przygotować zdrową wersję ciasta, dlatego dodałam do niego starte warzywa. Po wymieszaniu z kilkoma składnikami i upieczeniu całość zamienia się w smaczną, wilgotną masę.
Jakie warzywa można dodać do ciasta?
Jeśli chcecie „uzdrowić” ciasto, możecie dodać do niego starte warzywa. Najlepiej będą pasować te zwarte, o neutralnym lub słodkawym smaku. Możecie więc sięgnąć po: marchew, buraki, cukinię, dynię albo bataty. Dobrze też sprawdzi się fasola, która dodatkowo wzbogaci wypiek w wartościowe białko.
Jak zrobić zdrowe ciasto z warzywami?
Przygotowanie zdrowego ciasta z warzywami jest całkiem proste. W jednej misce wystarczy wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre oraz starte warzywa. Po połączeniu obu mas powstaje dość gęste ciasto, które należy przelać do wąskiej, podłużnej formy i upiec. Warzywa należy zetrzeć na średnich lub dużych oczkach i odcisnąć z nich nadmiar soku. Dzięki temu ciasto będzie miało lżejszą konsystencję, choć będzie przyjemnie wilgotne.
Przepis: Warzywne ciasto
Wilgotne, zdrowe ciasto z dodatkiem marchewki i cukinii
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 2 marchewki
- 1 nieduża cukinia
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ szklanki oleju roślinnego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywMarchewki obierz, opłucz, zetrzyj na średnich oczkach. Cukinię umyj, wytrzyj zetrzyj na dużych oczkach. Z warzyw odciśnij nadmiar soku.
- Łączenie składnikówW jednej misce wymiesza mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól. W drugiej misce ubij jajka z cukrem i wanilią, połącz z olejem i startymi warzywami. Potem połącz suche i mokre składniki ciasta.
- Pieczenie ciastaWąską, podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. godzinę w 175 stopniach Celsjusza.
Czym warto wzbogacić warzywne ciasto na słodko?
Smak, strukturę i wartość odżywczą ciasta z warzywami można wzbogacić kilkoma składnikami. Jeśli chodzi o aromat, doskonale będzie tu pasowała skórka starta z pomarańczy lub cytryny. Ciekawego smaku i lekkości doda jogurt grecki. Wartość odżywczą tego wypieku podniosą zaś płatki owsiane lub posiekane orzechy. One też wzbogacą strukturę ciasta.
Czytaj też:
Ścieram cukinię i dodaję pożywny składnik. Te placki są lepsze nawet od ziemniaczanychCzytaj też:
To ciasto z kiełbasą to hit w moim domu. Zrób raz, a nie przestaniesz go piec