To ciasto jest zdrowe, jak żadne inne. Robię je z niskokalorycznych, wartościowych składników

To ciasto jest zdrowe, jak żadne inne. Robię je z niskokalorycznych, wartościowych składników

Dodano: 
Warzywne ciasto
Warzywne ciasto Źródło: Shutterstock / rainbow33
Słyszeliście o zdrowym cieście? Nie jest zbyt słodkie i zawiera przede wszystkim wartościowe składniki. Robi się je całkiem szybko i prosto i co najważniejsze – możecie je jeść bez wyrzutów sumienia.

Ciasta nie kojarzą się z niczym zdrowym, a jedynie smacznym. To dlatego, że zawierają dużo cukru i tłuszczu. Ja postanowiłam przygotować zdrową wersję ciasta, dlatego dodałam do niego starte warzywa. Po wymieszaniu z kilkoma składnikami i upieczeniu całość zamienia się w smaczną, wilgotną masę.

Jakie warzywa można dodać do ciasta?

Jeśli chcecie „uzdrowić” ciasto, możecie dodać do niego starte warzywa. Najlepiej będą pasować te zwarte, o neutralnym lub słodkawym smaku. Możecie więc sięgnąć po: marchew, buraki, cukinię, dynię albo bataty. Dobrze też sprawdzi się fasola, która dodatkowo wzbogaci wypiek w wartościowe białko.

Jak zrobić zdrowe ciasto z warzywami?

Przygotowanie zdrowego ciasta z warzywami jest całkiem proste. W jednej misce wystarczy wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre oraz starte warzywa. Po połączeniu obu mas powstaje dość gęste ciasto, które należy przelać do wąskiej, podłużnej formy i upiec. Warzywa należy zetrzeć na średnich lub dużych oczkach i odcisnąć z nich nadmiar soku. Dzięki temu ciasto będzie miało lżejszą konsystencję, choć będzie przyjemnie wilgotne.

Przepis: Warzywne ciasto

Wilgotne, zdrowe ciasto z dodatkiem marchewki i cukinii

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ szklanki oleju roślinnego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywMarchewki obierz, opłucz, zetrzyj na średnich oczkach. Cukinię umyj, wytrzyj zetrzyj na dużych oczkach. Z warzyw odciśnij nadmiar soku.
  2. Łączenie składnikówW jednej misce wymiesza mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól. W drugiej misce ubij jajka z cukrem i wanilią, połącz z olejem i startymi warzywami. Potem połącz suche i mokre składniki ciasta.
  3. Pieczenie ciastaWąską, podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. godzinę w 175 stopniach Celsjusza.

Czym warto wzbogacić warzywne ciasto na słodko?

Smak, strukturę i wartość odżywczą ciasta z warzywami można wzbogacić kilkoma składnikami. Jeśli chodzi o aromat, doskonale będzie tu pasowała skórka starta z pomarańczy lub cytryny. Ciekawego smaku i lekkości doda jogurt grecki. Wartość odżywczą tego wypieku podniosą zaś płatki owsiane lub posiekane orzechy. One też wzbogacą strukturę ciasta.

Czytaj też:
Ścieram cukinię i dodaję pożywny składnik. Te placki są lepsze nawet od ziemniaczanych
Czytaj też:
To ciasto z kiełbasą to hit w moim domu. Zrób raz, a nie przestaniesz go piec