Ścieram cukinię i dodaję pożywny składnik. Te placki są lepsze nawet od ziemniaczanych

Ścieram cukinię i dodaję pożywny składnik. Te placki są lepsze nawet od ziemniaczanych

Dodano: 
Placki z cukinii
Placki z cukinii Źródło: Shutterstock / BearFotos
Jeśli lubicie placki ziemniaczane, te z pewnością przypadną wam do gustu. Według mnie są smaczniejsze od tych klasycznych, a dzięki pożywnemu dodatkowi, doskonale sycą.

Warzywne placki przewyższają wartością odżywczą mączne. Zawierają bowiem sporo błonnika i innych wartościowych składników. Mają też przyjemny smak, wilgotność i ciekawą konsystencję. Dziś pokażę wam, jak zrobić pożywne placki z cukinii. Będą idealne na awaryjny obiad lub wczesną kolację.

Jak przygotować cukinię na placki?

Cukinię przeznaczoną na placki należy umyć i rozdrobnić przy użyciu tarki. Najlepiej zetrzeć ją na średnich lub dużych oczkach. Ponieważ warzywo to jest dość wodniste, warto oprószyć je solą, odstawić na 10-15 minut, a potem odcisnąć nadmiar płynu. Dzięki temu zabiegowi placki będą zwarte i chrupiące.

Jak zrobić pożywne placki z cukinii?

By placki z cukinii wyszły pożywne, dodaję do nich trochę twarogu. Może to być kremowy twarożek, ale moim zdaniem najlepszym wyborem jest twaróg półtłusty w postaci klinka lub krajanki. Należy go pokruszyć i połączyć z pozostałymi składnikami. Taka postać twarogu wprowadzi też do placków ciekawą strukturę.

Przepis: Placki z cukinii z twarogiem

Pożywne placki z cukinii i twarogu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 150 g twarogu
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, nie obieraj, zetrzyj na dużych oczkach. Warzywo oprósz solą, odstaw na 15 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody.
  2. Przygotowanie ciastaTwaróg rozgnieć widelcem, rozmieszaj z jajkami. Dodaj mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą cukinię, trochę pieprzu i ewentualnie soli. Wymieszaj składniki.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Placki smaż na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: Do ciasta na placki z cukinii można też dodać posiekaną zieleninę. Równie dobrze sprawdzą się: natka pietruszki, koperek albo szczypiorek. Dzięki nim placki zyskają atrakcyjniejszy wygląd i będą zasobniejsze w witaminy.

Jak podać placki z cukinii?

Placki z cukinii doskonale smakują podane z sosem jogurtowo-czosnkowym, jogurtowo-ziołowym lub z kwaśną śmietaną. Idealnie pasuje do nich też kremowy twarożek, łosoś wędzony i koperek.

Czytaj też:
Nie uwierzysz, z czego robię te placki. Każdy je kocha, bo są delikatne i wyjątkowo smaczne
Czytaj też:
Chrupiące placki ziemniaczane? To nie tylko kwestia ziemniaków. Sprawdź, co robi różnicę