Warzywne placki przewyższają wartością odżywczą mączne. Zawierają bowiem sporo błonnika i innych wartościowych składników. Mają też przyjemny smak, wilgotność i ciekawą konsystencję. Dziś pokażę wam, jak zrobić pożywne placki z cukinii. Będą idealne na awaryjny obiad lub wczesną kolację.
Jak przygotować cukinię na placki?
Cukinię przeznaczoną na placki należy umyć i rozdrobnić przy użyciu tarki. Najlepiej zetrzeć ją na średnich lub dużych oczkach. Ponieważ warzywo to jest dość wodniste, warto oprószyć je solą, odstawić na 10-15 minut, a potem odcisnąć nadmiar płynu. Dzięki temu zabiegowi placki będą zwarte i chrupiące.
Jak zrobić pożywne placki z cukinii?
By placki z cukinii wyszły pożywne, dodaję do nich trochę twarogu. Może to być kremowy twarożek, ale moim zdaniem najlepszym wyborem jest twaróg półtłusty w postaci klinka lub krajanki. Należy go pokruszyć i połączyć z pozostałymi składnikami. Taka postać twarogu wprowadzi też do placków ciekawą strukturę.
Przepis: Placki z cukinii z twarogiem
Pożywne placki z cukinii i twarogu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 2 średniej wielkości cukinie
- 150 g twarogu
- 2 jajka
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, nie obieraj, zetrzyj na dużych oczkach. Warzywo oprósz solą, odstaw na 15 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody.
- Przygotowanie ciastaTwaróg rozgnieć widelcem, rozmieszaj z jajkami. Dodaj mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą cukinię, trochę pieprzu i ewentualnie soli. Wymieszaj składniki.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Placki smaż na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wskazówka: Do ciasta na placki z cukinii można też dodać posiekaną zieleninę. Równie dobrze sprawdzą się: natka pietruszki, koperek albo szczypiorek. Dzięki nim placki zyskają atrakcyjniejszy wygląd i będą zasobniejsze w witaminy.
Jak podać placki z cukinii?
Placki z cukinii doskonale smakują podane z sosem jogurtowo-czosnkowym, jogurtowo-ziołowym lub z kwaśną śmietaną. Idealnie pasuje do nich też kremowy twarożek, łosoś wędzony i koperek.
Czytaj też:
Nie uwierzysz, z czego robię te placki. Każdy je kocha, bo są delikatne i wyjątkowo smaczneCzytaj też:
Chrupiące placki ziemniaczane? To nie tylko kwestia ziemniaków. Sprawdź, co robi różnicę