Mięsna sałatka rządzi na Wielkanoc. To genialny patent na podanie wędlin

Mięsna sałatka rządzi na Wielkanoc. To genialny patent na podanie wędlin

Dodano: 
Krojenie szynki
Krojenie szynki Źródło: Shutterstock / michasekdzi
Taką sałatkę pierwszy raz zobaczyłam lata temu w domu u jednego z moich znajomych. Mięsną sałatkę na Wielkanoc robił co roku jego tata. Wszyscy się zajadali, a pomysł jest bardzo prosty.

Początkowo byłam zdziwiona: ale jak to mięsna sałatka? Sałatka kojarzy się raczej z czymś lekkim i kolorowym, a tu w misce lądują same wędliny i pieczone mięsa. Okazało się jednak, że to patent, który wszystkich zachwyca: tak podane wędliny błyskawicznie znikają ze stołu. Potem widziałam wiele wersji podobnej sałatki mięsnej. Wszystkie jednak miały dwa punkty wspólne: składały się z miksu różnych wędlin i były doprawione chrzanem. Poniższy przepis to moim zdaniem najpyszniejsza wersja sałatki mięsnej na Wielkanoc.

Jak zrobić sałatkę mięsną na Wielkanoc?

Sekretem tej sałatki jest połączenie różnych wędlin dobrej jakości. Może to być np. szynka, wędzona kiełbasa, parzona biała kiełbasa, pieczona karkówka czy pieczona szynka. Do sałatki śmiało można wykorzystać końcówki takich wędlin i mięs. Najlepiej pokroić je w kostkę, ale kawałki nie muszą być idealne. Kiełbasy możesz kroić w plasterki.

Całość łączy prosty sos, który jest mieszanką majonezu i chrzanu. Tu od razu podpowiem, że możesz zmieniać proporcje i dać więcej chrzanu, jeśli lubisz ostre potrawy (albo mniej, jeśli chcesz sałatkę łagodniejszą). Dodatkiem, który idealnie pasuje do wędlin z takim sosem, a jednocześnie kojarzy się ze świętami wielkanocnymi, jest rzeżucha. Nie pomijaj tego dodatku w mięsnej sałatce. Ten zielony akcent robi tu robotę i sprawia, że sałatka smakuje wybornie.

Przepis: Mięsna sałatka

Pyszna sałatka z wędlin i mięs.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
382 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g różnych wędlin
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ostrego chrzanu
  • 4 łyżki posiekanej rzeżuchy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWędliny pokrój w kostkę. Majonez wymieszaj z chrzanem.
  2. Robienie sałatkiDo miski wrzuć pokrojone wędliny, rzeżuchę i majonez wymieszany z chrzanem. Wymieszaj wszystko.

Jak podawać mięsną sałatkę z wędlin?

Mięsna sałatka świetnie smakuje z kromką dobrego pieczywa albo z ziemniakami. Na wielkanocny stół można ją udekorować także ćwiartkami lub połówkami jajek i zielonymi dodatkami: szczypiorkiem, gałązkami koperku czy natką pietruszki.

Czytaj też:
Robię ją co roku na Wielkanoc. Tej sałatce nikt się nie oprze, a goście są zachwyceni
Czytaj też:
Które jajka są lepsze: białe czy beżowe? Sprawdź, od czego zależy kolor skorupki