Przed Wielkanocą krótki poradnik dla konsumentów przygotowali eksperci z Inspekcji Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych. To czytelna instrukcja o tym, jak kupować jajka i na co zwrócić uwagę przy ich wyborze. Specjaliści rozstrzygnęli też problem dotyczący koloru: lepiej wziąć białe jajka, czy jajka beżowe?
Czy kolor skorupki ma znaczenie?
Jak wyjaśnili eksperci, kolor skorupki jaja zależy przede wszystkim od rasy kury, która je znosi, a jego odcienie pochodzą od naturalnych pigmentów wytwarzanych w organizmie ptaka. Jednocześnie dodali, że rodzaj stosowanej paszy ma niewielki wpływ na kolor jaja. Jednocześnie kolor skorupki nie ma wpływu na jakość ani na smak jajka.
Smak i jakość jajek są jednak zależne od warunków hodowli kur, ale też jakości stosowanych pasz. Wpływ na jakość jaj ma także temperatura i czas ich przechowywania.
Co oznaczają symbole na jajkach?
Każde jajko jest oznaczone ciągiem cyfr i liter, ale mało kto wie, co każda z nich oznacza. Czytelną ściągę przygotowała IJHARS. Jaja znakowane są kodem producenta „X-PL-ABCDEFGH” zawierającym 11 znaków, które oznaczają:
- X – sposób (metoda) chowu oznaczony liczbami:
- 0 – Jaja z chowu ekologicznego
- 1 – Jaja z chowu na wolnym wybiegu
- 2 – Jaja z chowu ściółkowego
- 3 – Jaja z chowu w ulepszonych klatkach
- PL – kod państwa członkowskiego UE, w której zarejestrowany jest zakład
- AB – kod województwa
- CD – kod powiatu
- EF – kod zakresu działalności
- GH – kod firmy (numer producenta)
Na opakowaniu jaj powinna się zawsze znajdować data minimalnej trwałości. Jak podaje IJHARS w przypadku jaj wynosi ona 28 dni od zniesienia. Po zakupie jajka należy przechowywać w lodówce.
Czytaj też:
Tych 7 produktów nie może zabraknąć w koszyczku ze święconką. To „kanoniczna siódemka”Czytaj też:
Pomysł na proste jajka faszerowane. Nie musisz używać szprycki, a wyglądają efektownie