Które jajka są lepsze: białe czy beżowe? Sprawdź, od czego zależy kolor skorupki

Które jajka są lepsze: białe czy beżowe? Sprawdź, od czego zależy kolor skorupki

Dodano: 
Jajka
Jajka Źródło: Smaki.pl/Magdalena Kmita-Kulesza
Na wielkanocne pisanki chętnie wybieramy jajka białe, które łatwo farbować nawet na jasne, pastelowe kolory. Czy takie jajka są jednak dobre w smaku? Odpowiadamy, czy kolor skorupki ma znaczenie dla jakości jaj.

Przed Wielkanocą krótki poradnik dla konsumentów przygotowali eksperci z Inspekcji Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych. To czytelna instrukcja o tym, jak kupować jajka i na co zwrócić uwagę przy ich wyborze. Specjaliści rozstrzygnęli też problem dotyczący koloru: lepiej wziąć białe jajka, czy jajka beżowe?

Czy kolor skorupki ma znaczenie?

Jak wyjaśnili eksperci, kolor skorupki jaja zależy przede wszystkim od rasy kury, która je znosi, a jego odcienie pochodzą od naturalnych pigmentów wytwarzanych w organizmie ptaka. Jednocześnie dodali, że rodzaj stosowanej paszy ma niewielki wpływ na kolor jaja. Jednocześnie kolor skorupki nie ma wpływu na jakość ani na smak jajka.

Smak i jakość jajek są jednak zależne od warunków hodowli kur, ale też jakości stosowanych pasz. Wpływ na jakość jaj ma także temperatura i czas ich przechowywania.

Co oznaczają symbole na jajkach?

Każde jajko jest oznaczone ciągiem cyfr i liter, ale mało kto wie, co każda z nich oznacza. Czytelną ściągę przygotowała IJHARS. Jaja znakowane są kodem producenta „X-PL-ABCDEFGH” zawierającym 11 znaków, które oznaczają:

  • X – sposób (metoda) chowu oznaczony liczbami:
  • 0 – Jaja z chowu ekologicznego
  • 1 – Jaja z chowu na wolnym wybiegu
  • 2 – Jaja z chowu ściółkowego
  • 3 – Jaja z chowu w ulepszonych klatkach
  • PL – kod państwa członkowskiego UE, w której zarejestrowany jest zakład
  • AB – kod województwa
  • CD – kod powiatu
  • EF – kod zakresu działalności
  • GH – kod firmy (numer producenta)

Na opakowaniu jaj powinna się zawsze znajdować data minimalnej trwałości. Jak podaje IJHARS w przypadku jaj wynosi ona 28 dni od zniesienia. Po zakupie jajka należy przechowywać w lodówce.

Czytaj też:
Tych 7 produktów nie może zabraknąć w koszyczku ze święconką. To „kanoniczna siódemka”
Czytaj też:
Pomysł na proste jajka faszerowane. Nie musisz używać szprycki, a wyglądają efektownie

Źródło: smaki.pl, IJHARS