Znika ze stołu w kilka minut! Ten serowy hit to idealna przekąska na każdą okazję

Znika ze stołu w kilka minut! Ten serowy hit to idealna przekąska na każdą okazję

Dodano: 
Serowa rolada z pieczarkami
Serowa rolada z pieczarkami Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
To danie zawsze cieszy się ogromnym zainteresowaniem i szybko znika z talerzy. To świetny pomysł na coś, co można podać na początku spotkania lub wziąć na szybko w biegu.

Uwielbiam wszelkie przekąski, które można zjeść szybko, wygodnie i w maksymalnie dwóch kęsach. Dlatego serowa rolada to u mnie absolutny hit, który wyjątkowo często gości na stole. Smakuje każdemu, szczególnie moim znajomym, więc najczęściej przygotowuję ją na spotkania w gronie przyjaciół. Jednak jeśli mam pod ręką odpowiednie składniki, robię ją również bez okazji – tak, aby zawsze mieć coś pysznego pod ręką, gdy najdzie ochota na szybką i sycącą przekąskę. To danie nigdy mnie nie zawodzi!

Jak zrobić serową roladę z pieczarkami?

Postawą tego dania jest ser i od niego zależy czy się idealnie połączy z resztą składników. Do serowej rolady z pieczarkami najlepiej sprawdzi się ser żółty, który dobrze się topi i nadaje daniu aksamitną konsystencję. Świetnym wyborem może być gouda, edam, cheddar lub emmentaler. Ważne, aby ser miał wyrazisty smak, który będzie idealnie komponował się z pieczarkowym nadzieniem. Jeśli wolisz coś delikatniejszego, możesz użyć mozzarelli, która także doskonale się roztapia. Pamiętaj, że potrzebujesz go w kostce, a nie w plastrach. Porada: roladę, kiedy już ją zawiniesz, możesz posypać czarnym sezamem lub kminkiem. nada to jej dodatkowego smaku. Dobrze sprawdzi się także słodka papryka w proszku.

Przepis: Serowa rolada z pieczarkami

Idealna przekąska do pracy, w ciągu dnia lub na stół podczas przyjęcia.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
171 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g żółtego sera
  • 5 jajek
  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g bułki tartej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuUgotuj 5 jajek na twardo. Pieczarki zetrzyj na grubym oczku tarki, a następnie podsmaż na patelni, aż odparuje z nich nadmiar wody. Zetrzyj jajka i dodaj je do podsmażonych pieczarek. Wrzuć na patelnię bułkę tartą, natkę pietruszki, sól i pieprz, po czym wszystko dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolity farsz.
  2. Przygotowanie seraUmieść kawałek sera w woreczku (foliowym lub strunowym). Włóż go do wrzątku i gotuj przez 15 minut, aż ser się rozpuści. Wyjmij ser z woreczka, połóż na desce i rozwałkuj na płasko.
  3. Przygotowanie roladyRozłóż farsz równomiernie na rozwałkowanym serze. Ciasno zwiń wszystko w roladę. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na 3 godziny.

Co dodać do rolady serowej?

Roladę serową można wzbogacić różnorodnymi składnikami, które doskonale podkreślą jej wyjątkowy smak. Oto kilka propozycji

  • Szpinak – delikatny, lekko orzeźwiający, znakomicie zgrywa się z kremową konsystencją sera.
  • Suszone pomidory – ich intensywność i subtelna kwaskowość wprowadzają wyrazisty, śródziemnomorski akcent.
  • Grillowana papryka – słodka i aromatyczna, dodaje daniu ciekawego smaku.
  • Boczek lub szynka – mięsne dodatki wnoszą wyrazistość i głębię, czyniąc roladę bardziej sycącą.

Czytaj też:
Biorę ciasto francuskie i 3 proste składniki. To ostatnio nasza ulubiona kolacja
Czytaj też:
W kapelusze pieczarek wkładam po kostce sera. Przepis na tę potrawę przywiozłam z Gruzji