W kapelusze pieczarek wkładam po kostce sera. Przepis na tę potrawę przywiozłam z Gruzji

W kapelusze pieczarek wkładam po kostce sera. Przepis na tę potrawę przywiozłam z Gruzji

Dodano: 
Pieczarki z serem
Pieczarki z serem Źródło: Shutterstock / Annette21
Pieczarki to popularne i tanie grzyby. Można z nich przygotować wiele potraw. Mnie kilka lat temu urzekła jedna na wycieczce do Gruzji. Było to proste danie, które zachwycało smakiem i soczystością. Dziś potrafię je zrobić sama.

Pieczarki to w głównej mierze grzyby hodowlane, dostępne przez cały rok. Są cenione w wielu kuchniach świata. Jak się okazuje, również w kuchni gruzińskiej. Będąc tam kilka lat temu na wycieczce, spróbowałam rewelacyjnej przekąski z pieczarek. Danie to na tyle zachwyciło mnie smakiem, że zdobyłam na nie przepis i teraz sama robię je swojej rodzinie.

Jak wybrać świeże pieczarki?

Pieczarki bez problemu można kupić na bazarkach i w wielu sklepach. Są sprzedawane luzem na wagę lub pakowane na tackach. Te drugie są zwykle owinięte folią spożywczą, co nie wpływa dobrze na smak, ani kondycję grzybów. Dlatego warto już na etapie kupowania, wiedzieć po czym poznać dobrej jakości, świeże pieczarki.

Świeże pieczarki powinny mieć białe kapelusze i trzony, a spody kapeluszy beżowe lub brązowe. Na grzybach nie powinno być przebarwień, ani plam. Te mogą świadczyć o zawilgoceniu grzybów i początku ich psucia się. Takie grzyby będą miały zmieniony zapach, a także smak. Świeże grzyby roztaczają przyjemną, aromatyczną woń.

Jak zrobić pieczarki zapiekane z serem?

W Gruzji pieczarki zapieka się z serem suluguni. To tradycyjny gruziński ser o lekko słonym smaku i miękkiej konsystencji. U nas trudno go kupić, ale dość dobrze zastąpią go miękkie i dobrze topiące się sery, takie jak: mozzarella, halloumi czy feta. Przed napełnieniem serem, pieczarki warto podsmażyć na maśle z czosnkiem. Dzięki temu będą miały doskonały smak. Do zapiekania pieczarek w Gruzji stosuje się specjalne naczynie gliniane o nazwie ketsi. Można je jednak zastąpić żeliwną patelnią lub ceramicznym naczyniem do zapiekania.

Przepis: Pieczarki z serem po gruzińsku

Aromatyczne pieczarki smażone na maśle z czosnkiem i zapiekane z serem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Gruzińska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g małych, całych pieczarek
  • 200 g sera suluguni, mozzarella lub feta
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie pieczarekPieczarki oczyść, opłucz, oberwij trzonki (możesz je wykorzystać do innej potrawy). Na żeliwnej patelni rozpuść masło. Dodaj posiekany czosnek i smaż go 1-2 minuty. Dodaj pieczarki i mieszając, podsmażaj je 4-5 minut, aż pokryją się masłem i czosnkiem. Oprósz je solą i pieprzem.
  2. Zapiekanie pieczarekSer pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm. W każdą pieczarkę włóż po kostce sera. Naczynie z pieczarkami wstaw na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. W tym czasie pieczarki powinny zmięknąć, a ser rozpuścić się i zrumienić. Przed podaniem posyp potrawę posiekaną natką pietruszki.

Wskazówka: Tak przygotowane pieczarki najlepiej smakują podane z pieczywem.

Inna wersja gruzińskich pieczarek z serem

Pieczarki z serem po gruzińsku można też zrobić nieco inaczej. Trzeba je pokroić w plasterki, a potem podsmażyć na maśle z czosnkiem. Potem należy dodać starty lub drobno pokrojony ser i całość wymieszać. Naczynie z pieczarkami i serem wstawia się następnie do piekarnika na ok. 15 minut, by potrawa się zapiekła, a ser się idealnie rozpuścił. Przed podaniem danie warto posypać posiekaną natką pietruszki.

Czytaj też:
Do smażenia pieczarek zawsze dodaję dwa składniki. Ten patent podejrzałam u znajomego kucharza
Czytaj też:
Zupa pieczarkowa mojej babci jest najlepsza na świecie. Poznałam jej sekret