Sałatka jajeczna to w moim domu obowiązkowy element menu wielkanocnego śniadania. Przygotowuję ją również na co dzień, bo nie tylko jest bardzo smaczna, ale także sycąca. Ugotowane na twardo jajka w połączeniu z dwoma wyrazistymi i chrupiącymi dodatkami gwarantują wyjątkowe doznania smakowe.
Jak ugotować jajka na twardo do sałatki?
Sałatka jajeczna powinna nie tylko wyśmienicie smakować, ale także pięknie prezentować się na talerzach, dlatego zawsze kontroluję czas gotowania jajek, dopasowując go do ich wielkości. Zbyt długo gotowane jajka (powyżej 10 minut) mają nieestetyczną, szarą obwódkę na żółtku, która sprawia, że sałatka nie wygląda apetycznie. Średniej wielkości jajka o temperaturze pokojowej wkładam do wrzątku i gotuję 8 minut. W przypadku małych jajek wystarczy 6 minut gotowania, a duże jajka wymagają 9 minut gotowania.
Jak zrobić sałatkę jajeczną z jabłkiem i ogórkiem kiszonym?
Sałatka jajeczna z jabłkiem i ogórkiem kiszonym jest prosta i szybka w przygotowaniu. Na smak potraw z jajek wpływa ich jakość, dlatego zawsze wybieram jajka od kur z wolnego wybiegu, które gwarantują, że żółtko nie będzie miało nieprzyjemnego posmaku paszy dla drobiu. Do sałatki dodaję również domowe ogórki kiszone oraz twarde, umiarkowanie słodkie jabłko (np. Gold Delicious, Złota Reneta).
Smak sałatki wzbogacam lekkim sosem na bazie jogurtu naturalnego i musztardy, a także sporą ilością szczypiorku. Możesz zastąpić szczypiorek cebulką dymką oraz dodać do sałatki ulubione kiełki np. rzeżuchy, które nie tylko podbiją smak innych składników, ale także sprawią, że sałatka będzie miała wyższe wartości odżywcze.
Przepis: Sałatka jajeczna z jabłkiem i ogórkiem kiszonym
Ciekawa opcja zamiast oklepanej sałatki jarzynowej.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 234 w każdej porcji
Składniki
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 1 duże jabłko
- 4 małe ogórki kiszone
- mały pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
Na sos:
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy chrzanowej z miodem
- 1 łyżka soku z kiszonych ogórków
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka obierz i pokrój w kostkę. Jabłko obierz (opcjonalnie) i również pokrój w kostkę. Ogórki pokrój na plasterki i odsącz na sitku z nadmiaru soku lub osusz papierowym ręcznikiem. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.
- Przygotowanie sosuW małej miseczce wymieszaj jogurt naturalny z musztardą i sokiem z kiszonych ogórków. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: musztardę chrzanową z miodem możesz zastąpić inną musztardą np. sarepską, rosyjską lub francuską, a jogurt ulubionym majonezem.
- Łączenie składnikówWszystkie składniki umieść w misce i delikatnie wymieszaj. Spróbuj sałatkę jajeczną i ewentualnie dopraw ją do smaku.
Sałatka jajeczna z jabłkiem i ogórkiem kiszonym jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu. Podaję ją zarówno jako dodatek do deski wędlin, jak i samodzielny posiłek – idealnie sprawdza się jako zdrowa, sycąca kolacja oraz lekki lunch. Zapisz ten przepis. Przyda się w Wielkanoc.
Czytaj też:
Te roladki z szynki sprawdzą się na co dzień i od święta. Pożywny farsz zachwyca smakiem i prostotąCzytaj też:
Takich jajek jeszcze nie jadłeś. Chrupiące, pikantne, z genialnym farszem. Zrób ten hit na Wielkanoc