Takich jajek jeszcze nie jadłeś. Chrupiące, pikantne, z genialnym farszem. Zrób ten hit na Wielkanoc

Takich jajek jeszcze nie jadłeś. Chrupiące, pikantne, z genialnym farszem. Zrób ten hit na Wielkanoc

Dodano: 
Diabelskie jajka
Diabelskie jajka Źródło: Shutterstock / Anastasia_Panait
Zaskocz wszystkich wielkanocnym przysmakiem. Diabelskie jajka w chrupiącej panierce, z kremowym farszem z tuńczyka i odrobiną pikanterii, to hit. Przygotujesz je szybko i prosto, a efekt zrobi wrażenie. Wypróbuj mój sprawdzony przepis już teraz.

Panierowane jajka na twardo to idealny przysmak na specjalne okazje. U mnie to punkt obowiązkowy m.in. na wielkanocnym stole. Dodatek aromatycznego farszu sprawia, że idealnie sprawdzają się nie tylko jako przystawka, ale także sycąca przekąska.

Jak zrobić diabelskie jajka?

Diabelskie jajka to prosta w przygotowaniu potrawa, której szykowanie możesz rozpocząć dzień wcześniej. Najważniejszy jest wybór jajek – powinny być wysokiej jakości, bo wówczas żółtko nie będzie miało nieprzyjemnego posmaku. Świeże jajka czasami trudno obrać ze skórki, dlatego warto dodać do gotowania łyżeczkę soli oraz przelać jajka po wyjęciu z wrzątku zimną wodą.

Wystudzone i obrane jajka kroję na pół oraz wyjmuję żółtka. Białka obtaczam w aromatycznej, pikantnej panierce z bułki tartej (możesz również użyć drobno zmielonych płatków kukurydzianych) i ostrej papryki mielonej, która sprawia, że ma wyjątkowy smak. Jak sama nazwa wskazuje, diabelskie jajka są pikantne, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pominąć dodanie ostrej papryki i przygotować zgodnie z poniższym przepisem łagodną w smaku przekąskę. Obtoczone w roztrzepanym jajku i bułce tartej białka smażę na oleju roślinnym, a następnie odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Na wierzchu panierowanych jajek kładę farsz z żółtek, tuńczyka (możesz też użyć ryby wędzonej np. łososia, pstrąga lub makreli) oraz dobrej jakości majonezu.

Przepis: Diabelskie jajka

Pyszna przekąska z aromatyczną pastą z tuńczyka

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
413 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka ugotowane na twardo

Na farsz:

  • 2 puszki tuńczyka w zalewie olejowej
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Do panierowania:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobno mielonej bułki tartej
  • 2 małe jajka
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka przekrój na pół. Wybierz żółtka i rozdrobnij widelcem. Tuńczyka odsącz z zalewy. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Bułkę tartą wymieszaj z ostrą papryką. Jajka wybij do miseczki i roztrzep.
  2. Panierowanie i smażenieObtocz białka w mące, jajku oraz bułce tartej i usmaż z obu stron na złoty kolor.
  3. Przygotowanie farszuTuńczyka połącz z żółtkami, cebulą oraz majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
  4. WykonanieUłóż jajka na półmisku i dodaj farsz.

Diabelskie jajka podaję udekorowane zieleniną np. koperkiem lub kiełkami rzeżuchy.

Inne pomysły na farsz do diabelskich jajek

Farsz do diabelskich jajek możesz przygotować z różnych produktów np.:

  • podsmażonych na maśle pieczarek i żółtego sera;
  • wędzonej, gotowanej lub konserwowej szynki, żółtek, ogórka konserwowego, marynowanych pieczarek i majonezu;
  • białego sera, żółtek i ryby wędzonej;
  • serka kanapkowego, rzodkiewki i szczypiorku;
  • awokado, suszonych pomidorów, oliwek i natki pietruszki;
  • serka kanapkowego, wędzonego łososia i koperku.

Czytaj też:
Ta przekąska uzależnia. Ziemniaczane kulki z pieczarkami i chrupiącą panierką robią furorę
Czytaj też:
Gdy nie mam wędliny, ani sera na kanapki ekspresowo robię tę pastę. Dwa składniki i jest gotowa