Śniadanie na szybko to zwykle kanapki. Co jednak zrobić, gdy po weekendzie nie bardzo jest co na nie położyć? Ja wtedy szybko nastawiam jajka i idę się szykować do pracy. Potem raz-dwa przerabiam je na pastę, która jest o wiele lepsza od klasycznej wędliny czy sera. Za takim śniadaniem przepada cała moja rodzina.
Jak szybko obrać jajka ze skorupek?
Jajka na pastę należy ugotować na twardo, a potem wystudzić je, obrać i rozdrobnić. Jeśli chodzi o gotowanie na twardo, to jajka najlepiej włożyć do zimnej wody, podgrzewać na średnim ogniu do zagotowania, a potem gotować ok. 10 minut. Po tym czasie gorącą wodę należy odlać, a jajka zalać porcją zimnej wody. Można ją zmieniać 2-3 razy, by szybciej schłodzić jajka. Teraz można je już obrać ze skorupek, co ułatwi studzenie w zimnej wodzie. Tak przygotowane jajka należy drobno posiekać lub po prostu zblendować.
Jak zrobić ekspresową pastę jajeczną?
Pastę jajeczną można zrobić na kilka sposobów. Niektórzy bardzo drobno siekają jajka, inni nieco grubiej. Ja, gdy się spieszę, blenduję je na gładką masę i mieszam z majonezem. Pasta jest gładka i smarowna i pojawia się w ekspresowym tempie. Doskonale smakuje na chlebie czy bułkach.
Przepis: Najszybsza pasta jajeczna
Ekspresowa pasta jajeczna z dwóch składników
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 8 jajek
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie jajekJajka włóż do zimnej wody i gotuj ok. 10 minut, licząc od momentu ich zagotowania. Wystudź je, obierz ze skorupek, każde przekrój na cztery części.
- Przygotowanie pastyKawałki jajek umieść w misce, dodaj majonez. Całość zblenduj na gładką masę. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Tymi dodatkami wzbogacicie pastę jajeczną
Jeśli macie trochę więcej czasu na przygotowanie pasty jajecznej, możecie ją wzbogacić różnymi dodatkami smakowymi. Doskonale będzie do niej pasować posiekana cebulka lub szczypiorek, a także odrobina jogurtu naturalnego lub śmietany oraz trochę musztardy. Pastę jajeczną można też wymieszać z rozdrobnionym tuńczykiem z puszki, wędzoną makrelą czy twarożkiem.
Czytaj też:
Nie spodziewałam się, że jajka i tania ryba mogą smakować tak dobrze. Ta pasta to hitCzytaj też:
Połączyłem jajka z ulubioną rybą. To najlepsze smarowidło do kanapek, jakie robię. Sprawdź