Kulki ziemniaczane to smaczna przekąska, którą podaję z zimnymi sosami np. sosem czosnkowym oraz dodatek do różnych dań np. z mięsem i rybą. Możesz je przygotować w wersji tradycyjnej, czyli usmażyć na głębokim oleju lub w wersji fit – w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej.
Jak zrobić ziemniaczane kulki nadziewane pieczarkami?
Ziemniaczane kulki z pieczarkami to mini wersja kotletów ziemniaczanych. Robię tę przekąskę ze świeżo ugotowanych ziemniaków (ziemniaki mączyste z dużą zawartością skrobi – typ kulinarny C) oraz ziemniaków, które zostały z wczorajszego obiadu. W jednej i drugiej wersji wychodzą przepyszne.
Do farszu wybieram niewielkie, jędrne pieczarki, które kroję w kostkę i podsmażam na maśle z cebulą (możesz zastąpić cebulę białą częścią pora i dodać czosnek). Przestudzonym farszem nadziewam masę ziemniaczaną, a następnie obtaczam kulki w bułce tartej (polecam własnoręcznie zmielić wysuszone pszenne pieczywo) i smażę na oleju rzepakowym.
Przepis: Ziemniaczane kulki z pieczarkami
Ta pyszna przekąska chrupie na zewnątrz, a jest miękka w środku.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 82 w każdej porcji
Składniki
Na masę ziemniaczaną:
- 650 g ugotowanych ziemniaków
- 1 duże jajko
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki startego na tarce żółtego sera
- sól i pieprz
Na farsz:
- 350 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 600 ml oleju do smażenia
- 1/2 szklanki bułki tartej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszu z pieczarekGrzyby obierz, pokrój w kostkę. Smaż, aż lekko się przyrumienią. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Wyłącz grzanie i dopraw farsz oregano, słodką papryką oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotowanie masy ziemniaczanejUgotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, rozgnieć tłuczkiem lub przetrzyj przez drobne sitko i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj jajko, starty na tarce ser żółty, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie wyrób dłonią.
- Nadziewanie i panierowanieZ masy ziemniaczanej uformuj wałek i odkrawaj niewielkie kawałki, a następnie rozpłaszcz je na placek, nałóż porcję farszu, formuj kulki i obtocz je w bułce tartej.
- SmażenieW rondlu z grubym dnem lub na głębokiej patelni rozgrzej olej (temperatura 175 stopni Celsjusza). Smaż ziemniaczane kulki nadziewane pieczarkami małymi partiami, na złoty kolor.
Gotową przekąskę odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Inne wersje nadzienia i panierki do ziemniaczanych kulek
Pieczarki to klasyczne, ale nie jedyne nadzienie do ziemniaczanych kulek. Robię tę przekąskę również z innymi farszami z m.in.:
- podsmażonego z cebulą i czosnkiem mięsa mielonego,
- sera cheddar lub mozzarella (masą ziemniaczaną obtaczam ser pokrojony w kostkę),
- duszonych warzyw (cebula, czosnek, papryka, cukinia),
- podsmażonych z cebulą pieczarek oraz sera feta lub mozzarella,
- białego sera ze szczypiorkiem, oregano i czosnkiem.
Smak panierki zmieniam, dodając do bułki tartej aromatyczne dodatki np. starty na tarce o małych oczkach parmezan lub inny twardy ser, suszone zioła np. bazylię, oregano i tymianek, słodką oraz ostrą lub wędzoną paprykę. Zamiast bułki tartej możesz użyć również japońskiej panierki panko (polecam nieco ją rozdrobnić, żeby nie odpadała w czasie smażenia), a także rozdrobnionych płatków owsianych i kukurydzianych.
Czytaj też:
Do ciasta na kopytka dodaję tylko 3 łyżki. Kluski wychodzą miękkie i pełne smakuCzytaj też:
Spróbuj tych pierogów po góralsku, a już nigdy nie zrobisz ruskich jak dawniej