Ta przekąska uzależnia. Ziemniaczane kulki z pieczarkami i chrupiącą panierką robią furorę

Ta przekąska uzależnia. Ziemniaczane kulki z pieczarkami i chrupiącą panierką robią furorę

Dodano: 
Ziemniaczane kulki z pieczarkami
Ziemniaczane kulki z pieczarkami Źródło: Shutterstock / Lapina Maria
Z zewnątrz idealnie chrupiące, w środku mięciutkie i pełne aromatycznego farszu z pieczarek. Te kulki ziemniaczane to hit nie tylko na domówkach. Przekąska zniknie z talerza szybciej niż zdążysz podać sos.

Kulki ziemniaczane to smaczna przekąska, którą podaję z zimnymi sosami np. sosem czosnkowym oraz dodatek do różnych dań np. z mięsem i rybą. Możesz je przygotować w wersji tradycyjnej, czyli usmażyć na głębokim oleju lub w wersji fit – w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej.

Jak zrobić ziemniaczane kulki nadziewane pieczarkami?

Ziemniaczane kulki z pieczarkami to mini wersja kotletów ziemniaczanych. Robię tę przekąskę ze świeżo ugotowanych ziemniaków (ziemniaki mączyste z dużą zawartością skrobi – typ kulinarny C) oraz ziemniaków, które zostały z wczorajszego obiadu. W jednej i drugiej wersji wychodzą przepyszne.

Do farszu wybieram niewielkie, jędrne pieczarki, które kroję w kostkę i podsmażam na maśle z cebulą (możesz zastąpić cebulę białą częścią pora i dodać czosnek). Przestudzonym farszem nadziewam masę ziemniaczaną, a następnie obtaczam kulki w bułce tartej (polecam własnoręcznie zmielić wysuszone pszenne pieczywo) i smażę na oleju rzepakowym.

Przepis: Ziemniaczane kulki z pieczarkami

Ta pyszna przekąska chrupie na zewnątrz, a jest miękka w środku.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
82 w każdej porcji

Składniki

Na masę ziemniaczaną:

  • 650 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duże jajko
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki startego na tarce żółtego sera
  • sól i pieprz

Na farsz:

  • 350 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 600 ml oleju do smażenia
  • 1/2 szklanki bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszu z pieczarekGrzyby obierz, pokrój w kostkę. Smaż, aż lekko się przyrumienią. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Wyłącz grzanie i dopraw farsz oregano, słodką papryką oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Przygotowanie masy ziemniaczanejUgotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, rozgnieć tłuczkiem lub przetrzyj przez drobne sitko i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj jajko, starty na tarce ser żółty, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie wyrób dłonią.
  3. Nadziewanie i panierowanieZ masy ziemniaczanej uformuj wałek i odkrawaj niewielkie kawałki, a następnie rozpłaszcz je na placek, nałóż porcję farszu, formuj kulki i obtocz je w bułce tartej.
  4. SmażenieW rondlu z grubym dnem lub na głębokiej patelni rozgrzej olej (temperatura 175 stopni Celsjusza). Smaż ziemniaczane kulki nadziewane pieczarkami małymi partiami, na złoty kolor.

Gotową przekąskę odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Inne wersje nadzienia i panierki do ziemniaczanych kulek

Pieczarki to klasyczne, ale nie jedyne nadzienie do ziemniaczanych kulek. Robię tę przekąskę również z innymi farszami z m.in.:

  • podsmażonego z cebulą i czosnkiem mięsa mielonego,
  • sera cheddar lub mozzarella (masą ziemniaczaną obtaczam ser pokrojony w kostkę),
  • duszonych warzyw (cebula, czosnek, papryka, cukinia),
  • podsmażonych z cebulą pieczarek oraz sera feta lub mozzarella,
  • białego sera ze szczypiorkiem, oregano i czosnkiem.

Smak panierki zmieniam, dodając do bułki tartej aromatyczne dodatki np. starty na tarce o małych oczkach parmezan lub inny twardy ser, suszone zioła np. bazylię, oregano i tymianek, słodką oraz ostrą lub wędzoną paprykę. Zamiast bułki tartej możesz użyć również japońskiej panierki panko (polecam nieco ją rozdrobnić, żeby nie odpadała w czasie smażenia), a także rozdrobnionych płatków owsianych i kukurydzianych.

Czytaj też:
Do ciasta na kopytka dodaję tylko 3 łyżki. Kluski wychodzą miękkie i pełne smaku
Czytaj też:
Spróbuj tych pierogów po góralsku, a już nigdy nie zrobisz ruskich jak dawniej