Na omlet wykładam aromatyczny farsz i zwijam roladę. Ta przekąska jest tania i smaczna

Na omlet wykładam aromatyczny farsz i zwijam roladę. Ta przekąska jest tania i smaczna

Dodano: 
Rolada omletowa z pieczarkami
Rolada omletowa z pieczarkami Źródło: Shutterstock / Ramina_J
Masz ochotę na smaczną, pożywną przekąskę? Raz-dwa przygotujesz ją z kilku prostych składników. Wystarczy, że usmażysz omlet i wyłożysz na niego aromatyczny farsz. Uformowaną roladę możesz podać na dwa sposoby.

Do przygotowania tej potrawy nie potrzebne są wyszukane składniki, bo tylko jajka, pieczarki i ser. Rolada wychodzi pożywna i zachwyca smakiem. W zależności od sposobu podania sprawdzi się jako przekąska lub kolacja na ciepło. Na kolację podajcie ją w całości na ciepło, na przystawkę schłodźcie i pokrójcie w plastry.

Jak zrobić omlet na roladę?

Omlet na roladę nie musi być gruby. Dlatego najlepiej przygotować go z rozkłóconych widelcem jajek. Masę jajeczną wylejcie na rozgrzaną patelnię z niedużą ilością oleju, by rolada nie wyszła zbyt tłusta. Omlet smażcie po 2-3 minuty z każdej strony. Farsz wyłóżcie na jeszcze ciepły omlet, bo wtedy jest najbardziej elastyczny i łatwo go zrolować.

Jak przygotować roladki z omletu i pieczarek?

Przygotowanie roladek z omletu i pieczarek sprowadza się do dwóch głównych etapów – usmażenia omletu i podduszenia grzybów. Potem omlet wystarczy cienko pokryć farszem, posypać startym serem i zrolować. Jest gotowy do podania, jako danie na ciepło. Możecie jednak roladę schłodzić, a potem pokroić w plastry o szerokości 1,5-2 cm. Będą idealne na przekąskę czy przystawkę.

Przepis: Pożywna rolada z pieczarkami

Rolada z omletu, podduszonych pieczarek i startego sera

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
370 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • olej do smażenia
  • 50 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuCebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki lub drobniej. Na patelni rozpuść masło, wsyp cebulę, zeszklij ją. Dodaj pieczarki, przesmaż, oprósz solą i pieprzem, duś kilka minut często mieszając, aż odparuje nadmiar płynu.
  2. Smażenie omletuJajka wybij do miseczki. Dodaj mleko, trochę soli i pieprzu, rozkłóć je widelcem. Wymieszaj z mąką. Na patelni rozgrzej trochę oleju, wylej połowę masy i usmaż z niej niezbyt gruby omlet. Zdejmij go na talerz. W ten sam sposób usmaż drugi omlet.
  3. Formowanie roladekNa każdy omlet wyłóż połowę podduszonych pieczarek, równomiernie je rozprowadź, posyp startym serem. Zwiń dość ścisłą roladę. Możesz podać ją w całości na ciepło lub schłodzić i pokroić w plastry.

Inne pomysły na farsz do rolady

Farsz do rolady możecie też przygotować z innych składników. Dobrze sprawdzi się np. twaróg wymieszany z podduszonym szpinakiem czy duszone warzywa posypane startym, żółtym serem. Gdy posypujecie nadzienie startym serem, zadbajcie o to by farsz i omlet były gorące lub dobrze ciepłe. Dzięki temu ser roztopi się i pomoże zespolić roladę.

Czytaj też:
Biorę ciasto francuskie i 3 proste składniki. To ostatnio nasza ulubiona kolacja
Czytaj też:
Przekąska lepsza niż pizza? 3 tanie składniki na cieście francuskim. Ten hit musisz znać