Chyba nie ma nic lepszego niż szybka przekąska, którą można przygotować w kilkanaście minut. Nie mam tu na myśli kanapek, lecz coś, co zjesz na ciepło. U mnie często są to zapiekane pieczarki, ale nie z wymyślnymi dodatkami, lecz z prostym serkiem topionym, takim najzwyklejszym w kostkach. Są one dostępne w różnych smakach, najczęściej można znaleźć te ze szczypiorkiem, z szynką lub w wersji naturalnej.
Jak zrobić pieczarki z serkiem topionym?
Przepis na pieczarki z serkiem topionym stworzyła moja mama, wykorzystując to, co akurat miała w lodówce. Przygotowując je, pamiętaj, że grzyby lepiej jest umyć niż obierać, ponieważ w skórce znajdują się najcenniejsze składniki. Najlepiej sprawdzają się średnie pieczarki – małe mają za mało miejsca na wciśnięcie serka, a w dużych jego smak może zdominować całą potrawę. Jeśli wybierzesz serek w trójkącikach, jeden trójkącik powinien wystarczyć na jedną pieczarkę. Polecam jeść je na ciepło, ale jeśli złapiesz którąś na zimno, już po schłodzeniu, to także może ci posmakować. Porada: jeśli masz ochotę, do serka możesz dodać ulubione przyprawy. U mnie najczęściej są to zioła prowansalskie.
Przepis: Pieczone pieczarki
Pieczarki zapiekane z serkiem topionym to pyszna i szybka przekąska
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 104 w każdej porcji
Składniki
- 10 średnich pieczarek
- 2 serki topione
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pieczarekUmyj pieczarki, dokładnie oczyść je z piachu, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Usuń z nich nóżki (jeśli używasz dużych pieczarek, nie musisz tego robić). Nóżki możesz po prostu delikatnie wyrwać.
- Dodanie serkaSerek kroję nożem i delikatnie napełnij nim pieczarkę.
- PieczenieUstaw piekarnik na górne grzanie i temperaturę 190°C. Piecz pieczarki przez 10–15 minut. Gdy zauważysz, że pieczarki zmieniły kolor, a ser się roztopił, możesz je wyjąć z piekarnika.
Z czym podać pieczone pieczarki z serkiem topionym?
Pieczone pieczarki z serkiem topionym można podać na różne sposoby, w zależności od okazji i preferencji. Sprawdź te:
- Na grzankach lub chlebie – podawaj pieczarki na chrupiących grzankach, bagietce lub kromce chleba. To doda przekąsce dodatkową teksturę i uczyni ją bardziej sycącą.
- Z sałatką – lekka sałatka, np. z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i dressingiem na bazie oliwy, świetnie uzupełni smak pieczarek.
- Jako dodatek do dań głównych – pieczarki mogą być dodatkiem do mięsnych lub rybnych dań, np. jako przystawka do steka z indyka.
- Na desce przekąsek – pieczarki z serkiem możesz umieścić na desce z innymi przystawkami, takimi jak oliwki, krakersy, ser czy warzywa.
Czytaj też:
Nie uwierzysz, jak pyszne mogą być pieczarki z piekarnika. 10 minut pracy, a ta przekąska zachwyca smakiemCzytaj też:
Roladki „na raz” są imprezowym hitem, a robi się je ekspresowo. Wystarczą dwa proste składniki