Pieczarki z tym tanim dodatkiem to petarda. Gotowe w 25 minut, a każdy chce dokładkę

Pieczarki z tym tanim dodatkiem to petarda. Gotowe w 25 minut, a każdy chce dokładkę

Dodano: 
Pieczone pieczarki
Pieczone pieczarki Źródło: Shutterstock / zi3000
Pieczarki zapiekane z niezwykłym dodatkiem to doskonały pomysł na szybką przekąskę. Wystarczą tylko dwa składniki i kilka chwil w kuchni, aby przygotować coś, co zachwyci smakiem i prostotą.

Chyba nie ma nic lepszego niż szybka przekąska, którą można przygotować w kilkanaście minut. Nie mam tu na myśli kanapek, lecz coś, co zjesz na ciepło. U mnie często są to zapiekane pieczarki, ale nie z wymyślnymi dodatkami, lecz z prostym serkiem topionym, takim najzwyklejszym w kostkach. Są one dostępne w różnych smakach, najczęściej można znaleźć te ze szczypiorkiem, z szynką lub w wersji naturalnej.

Jak zrobić pieczarki z serkiem topionym?

Przepis na pieczarki z serkiem topionym stworzyła moja mama, wykorzystując to, co akurat miała w lodówce. Przygotowując je, pamiętaj, że grzyby lepiej jest umyć niż obierać, ponieważ w skórce znajdują się najcenniejsze składniki. Najlepiej sprawdzają się średnie pieczarki – małe mają za mało miejsca na wciśnięcie serka, a w dużych jego smak może zdominować całą potrawę. Jeśli wybierzesz serek w trójkącikach, jeden trójkącik powinien wystarczyć na jedną pieczarkę. Polecam jeść je na ciepło, ale jeśli złapiesz którąś na zimno, już po schłodzeniu, to także może ci posmakować. Porada: jeśli masz ochotę, do serka możesz dodać ulubione przyprawy. U mnie najczęściej są to zioła prowansalskie.

Przepis: Pieczone pieczarki

Pieczarki zapiekane z serkiem topionym to pyszna i szybka przekąska

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
104 w każdej porcji

Składniki

  • 10 średnich pieczarek
  • 2 serki topione

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pieczarekUmyj pieczarki, dokładnie oczyść je z piachu, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Usuń z nich nóżki (jeśli używasz dużych pieczarek, nie musisz tego robić). Nóżki możesz po prostu delikatnie wyrwać.
  2. Dodanie serkaSerek kroję nożem i delikatnie napełnij nim pieczarkę.
  3. PieczenieUstaw piekarnik na górne grzanie i temperaturę 190°C. Piecz pieczarki przez 10–15 minut. Gdy zauważysz, że pieczarki zmieniły kolor, a ser się roztopił, możesz je wyjąć z piekarnika.

Z czym podać pieczone pieczarki z serkiem topionym?

Pieczone pieczarki z serkiem topionym można podać na różne sposoby, w zależności od okazji i preferencji. Sprawdź te:

  • Na grzankach lub chlebie – podawaj pieczarki na chrupiących grzankach, bagietce lub kromce chleba. To doda przekąsce dodatkową teksturę i uczyni ją bardziej sycącą.
  • Z sałatką – lekka sałatka, np. z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i dressingiem na bazie oliwy, świetnie uzupełni smak pieczarek.
  • Jako dodatek do dań głównych – pieczarki mogą być dodatkiem do mięsnych lub rybnych dań, np. jako przystawka do steka z indyka.
  • Na desce przekąsek – pieczarki z serkiem możesz umieścić na desce z innymi przystawkami, takimi jak oliwki, krakersy, ser czy warzywa.

Czytaj też:
Nie uwierzysz, jak pyszne mogą być pieczarki z piekarnika. 10 minut pracy, a ta przekąska zachwyca smakiem
Czytaj też:
Roladki „na raz” są imprezowym hitem, a robi się je ekspresowo. Wystarczą dwa proste składniki