Roladki „na raz” są imprezowym hitem, a robi się je ekspresowo. Wystarczą dwa proste składniki

Roladki „na raz” są imprezowym hitem, a robi się je ekspresowo. Wystarczą dwa proste składniki

Dodano: 
Roladki z łososiem
Roladki z łososiem Źródło: Shutterstock / Karl Allgaeuer
Imprezowe roladki z łososiem i cukinią robi się szybko i prosto. To jednocześnie przekąska bardzo efektowna, lekka i smaczna. Doskonała na szwedzki stół i sylwestrowe imprezy.

Jeśli szukasz pomysłu na prostą, ale niebanalną i efektowną przekąskę, sięgnij po te roladki z łososia i cukinii. Są idealne jako lekka przegryzka pomiędzy jednym a drugim tańcem na sylwestrowej czy karnawałowej imprezie. Sprawdzą się też na spotkania przy stole, mogą być też zdrową opcją na wieczorne podjadanie przy oglądaniu ulubionego serialu. Aby je zrobić, potrzebujesz dwóch składników: cukinii i wędzonego łososia.

Jak zrobić roladki z łososiem?

Bazą roladek są plastry cukinii przesmażone na patelni grillowej (ale może to być również zwykła patelnia, na grillowej warzywne plastry zyskują charakterystyczne paski, które są dodatkową dekoracją). Ważne, aby cukinię smażyć krótko, ma być lekko przyrumieniona, ale nadal pozostać chrupiąca.

Do tych roladek z łososiem najlepszy będzie łosoś wędzony na zimno. Potrzebne jest tyle kawałków ryby, ile chcesz zrobić roladek. Można też skorzystać z tańszej opcji i kupić łososia sałatkowego, wówczas do każdej roladki należy wybrać po 2-3 odpowiednie kawałki.

Nasza propozycja to roladki z ozdobnie wyglądającym koperkiem, ale można ten składnik pominąć lub zastąpić inną zieleniną: np. cieniutki szczypiorkiem czy gałązkami pietruszki.

Przepis: Roladki z łososiem

Szybkie i proste roladki z wędzonym łososiem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
74 w każdej porcji

Składniki

  • 1 cukinia
  • 12 kawałków łososia wędzonego na zimno
  • 12 kawałków koperku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie cukiniiCukinię pokrój na podłużne plastry. Każdy dopraw solą i pieprzem i smaż krótko na patelni grillowej wysmarowanej oliwą.
  2. Robienie roladekW plastry cukinii zawijaj kawałki łososia, w każdą roladkę włóż kawałek koperku tak, aby dekoracyjnie wystawał z roladki. Nadziej roladki na patyczki.

Różne warianty roladek z łososiem

Z przepisem na roladki z łososiem wędzonym na zimno można eksperymentować. Np. można posmarować cukinię dodatkowo kremowym serkiem i dopiero zawijać w nią łososia. Gotowe roladki można obtoczyć w płatkach migdałów albo czarnym sezamie.

Ale można też zastąpić cukinię innymi warzywami. Jeśli nie chcesz smażyć cukinii, zrób plastry z ogórka szklarniowego. Ciekawą opcją są z kolei plastry z podłużnych buraków uprzednio ugotowanych lub upieczonych. Plastry warzywne można zrobić także z marchewki, którą przed zawinięciem trzeba na krótko wrzucić na wrzątek, aby odpowiednio zmiękły.

Czytaj też:
Potrzebne są dwa proste składniki, aby zrobić tę genialną przekąskę. Świnki w kocykach są imprezowym hitem
Czytaj też:
Ta lekka sałatka z gorgonzolą to hit każdej imprezy. Sprawdź przepis, który zachwyca smakiem i prostotą

Źródło: smaki.pl