Ciasto francuskie z pieczarkami w tej wersji to minimalistyczna, ale pyszna i aromatyczna przekąska. Robi się ja łatwo, bo wystarczy wziąć gotowe ciasto francuskie, a przygotowanie pieczarek zajmuje dosłownie kilka chwil. Efekt? Chrupiące, wytrawne ciasteczka wypełnione grzybowym wnętrzem.
Jak zrobić przekąskę z ciasta francuskiego i pieczarek?
Cały sekret tej przekąski to usmażenie pieczarek na oliwie z dodatkiem odrobiny masła. Wystarczy je jedynie doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Ważne jest, aby przed nałożeniem na ciasto dobrze ostudzić pieczarki.
Nasza propozycja to proste ciasteczka: aby je zrobić, wystarczy złączyć wszystkie rogi kawałka ciasta francuskiego i dobrze skleić. Można też skleić jedynie dwa przeciwległe rogi. Aby ciasteczka miały ładną, złotą, błyszczącą skórkę, warto je posmarować przed pieczeniem jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka.
Przepis: Ciasto francuskie z pieczarkami
Prosta przekąska z ciasta francuskiego.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 179 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie pieczarekPieczarki pokrój drobno, wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż kilka minut, mieszaj od czasu do czasu. Dodaj masło i smaż jeszcze chwilę, aż wszystkie soki odparują. Dopraw dolą i pieprzem, odstaw do ostudzenia.
- Robienie przekąskiRozłóż ciasto francuskie i podziel na kwadraty. Kładź na każdy porcję pieczarek, a następnie złącz rogi ciasta i zlep na środku. Posmaruj każdy kawałek jajkiem rozmąconym z mlekiem i piecz ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza (lub według instrukcji na opakowaniu ciasta).
Gotowe ciasteczka świetnie smakują podane z sosami na bazie jogurtu lub majonezu (np. czosnkowym lub koperkowym).
Inne pomysły na przekąski z ciasta francuskiego i pieczarek?
Ciasto francuskie i pieczarki można łączyć na wiele sposobów. Ciekawą opcją jest zrobienie roladek pieczarkowych. Wówczas do pieczarek polecamy dodać tarty, żółty ser i wyłożyć taki farsz na cały kawałek ciasta, a następnie zawinąć w roladę. Taką roladę należy pokroić w plastry i kłaść je płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Takie ślimaczki można przed końcem pieczenia posypać dodatkową porcją tartego, żółtego sera.
Skład farszu również można urozmaicać. Najbardziej oczywisty dodatek to cebula, ale może to być także kolorowa papryka, plasterki szynki czy innej wędliny, ser feta, czosnek czy posiekana drobno natka pietruszki.
Czytaj też:
Dwa składniki z puszki mieszam z kilkoma dodatkami i robię pyszną sałatkę. Można się nią najeśćCzytaj też:
Ta szybka zapiekanka jest lepsza od gołąbków. Robi się ją szybko, a smakuje każdemu