Dwa składniki z puszki mieszam z kilkoma dodatkami i robię pyszną sałatkę. Można się nią najeść

Dwa składniki z puszki mieszam z kilkoma dodatkami i robię pyszną sałatkę. Można się nią najeść

Dodano: 
Sałatka z tuńczykiem i fasolą
Sałatka z tuńczykiem i fasolą Źródło: Shutterstock / DronG
Jeśli macie ochotę na przekąskę, możecie sięgnąć po coś wartościowego i pożywnego. Taką potrawą jest prosta sałatka, która bazuje na dwóch składnikach z puszki. Dzięki temu robi się ją bardzo szybko, a jest niezwykle smaczna.

Jakie przekąski są wartościowe? Takie, które dostarczają nie tylko kalorii, ale też cennych składników odżywczych. Zaliczyć można do nich białko, zdrowe węglowodany i tłuszcze, a także witaminy i sole mineralne. Moja sałatka bazująca na dwóch składnikach z puszki doskonale spełnia te oczekiwania. Obfituje bowiem w sycące białko i wiele innych wartościowych składników, a robi się ją szybko i prosto.

Jakie pożywne składniki warto dodać do sałatki?

By sałatka była pożywna, warto dodać do niej składniki, które stanowią źródło białka. Należą do nich np.: mięsa, wędliny, sery, jajka. Jednak jeszcze lepszym ich źródłem są ryby, które zawierają same zdrowe tłuszcze. Sporo wartościowego białka występuje też w roślinach strączkowych, np. ciecierzycy, soczewicy, fasoli. I właśnie z tego powodu do mojej sałatki dorzucam tuńczyka oraz fasolę z puszki. Pozostałe warzywa i sos stanowią doskonałe dopełnienie smakowe.

Jak zrobić pożywną sałatkę z tuńczyka i fasoli z puszki?

Sałatkę na bazie produktów z puszki robi się niezwykle szybko. Wystarczy tylko odsączyć składniki, filet z tuńczyka nieco rozdrobnić, przełożyć do salaterki i wymieszać z pozostałymi dodatkami. Roboty przy tej sałatce jest góra na 15 minut, a smak i pożywność zasługują na uwagę.

Przepis: Sałatka z tuńczyka i fasoli

Ekspresowa sałatka na bazie tuńczyka i fasoli z puszki

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • listki bazylii
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówFasolę umieść na sicie, przelej wodą, odsącz. Tuńczyk z puszki odsącz z nadmiaru zalewy, lekko rozdrobnij widelcem. Cebulę obierz, pokrój w półkrążki. Pomidory umyj, pokrój w cząstki. Oliwki osącz.
  2. Łączenie składnikówPrzygotowane składniki sałatki umieść w salaterce, wymieszaj. Sałatkę skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Posyp listkami bazylii.

Czym można wzbogacić sałatkę z tuńczyka i fasoli z puszki?

W mojej sałatce z tuńczyka i fasoli z puszki przeważają składniki białkowe, a także te dostarczające błonnika i witamin. Jeśli jednak chcecie przygotować bardziej kompleksową i pełnowartościową potrawę, dodajcie do sałatki także jakiś skrobiowy składnik. Tu szczególnie wart polecenia jest pełnoziarnisty ryż, który dostarczy witamin z grupy B. Można też sięgnąć po ugotowany makaron.

Czytaj też:
Lekka sałatka brokułowa to przekąska idealna. Jest zdrowa i szybko redukuje ochotę na przegryzki
Czytaj też:
Lekka, zdrowa i sycąca sałatka z soczewicą. Musisz spróbować przepis na ten fit hit