Gdy chcę schudnąć, stawiam na przekąskę z selera. Doskonale zaspokaja głód, a jest leciutka

Gdy chcę schudnąć, stawiam na przekąskę z selera. Doskonale zaspokaja głód, a jest leciutka

Dodano: 
Seler naciowy na przekąskę
Seler naciowy na przekąskę Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Planując zgubić kilka kilogramów, warto pomyśleć o niskokalorycznych przekąskach. Ułatwią zmianę nawyków żywieniowych, bo pozwolą zaspokoić głód, nie dostarczając przy tym nadmiaru kalorii. Ja w takiej sytuacji stawiam na seler naciowy.

Nadwaga wynika zwykle z faktu, że je się za dużo i zbyt kalorycznie. Warto więc zmienić nieco nawyki żywieniowe. Ja na początku odchudzania przygotowuję sobie lekkie przekąski. Ułatwiają mi zmianę nawyków żywieniowych, bo mogę po nie sięgnąć, gdy mam napad głodu. A, że nie są kaloryczne, nie szkodzą mojej sylwetce.

Z jakich składników przygotować odchudzające przekąski?

Odchudzające przekąski to takie, które nie są kaloryczne, a przy okazji dostarczają składników usprawniających trawienie. Bazują one na warzywach, które są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w błonnik. Przykładem takich warzyw jest nie tylko seler naciowy, ale też marchewka, rzodkiewka, ogórek czy brokuł. Można też sięgnąć po wafle ryżowe czy pieczywo chrupkie, które również obfitują w błonnik i doskonale sycą.

Jak zrobić odchudzającą przekąskę z selera naciowego?

Przygotowanie odchudzającej przekąski z selera naciowego nie zajmie wam dużo czasu. Łodygi selera wystarczy tylko pokroić na kawałki i napełnić je prostym, niskokalorycznym farszem. Tak przygotowaną przekąskę najlepiej spakować do zamykanego pojemnika i trzymać w lodówce. Będzie jak znalazł, gdy dopadnie was głód.

Przepis: Łódeczki z selera naciowego

Niskokaloryczna przekąska z selera naciowego i chudego twarogu

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
30 w każdej porcji

Składniki

  • 4 łodygi selera naciowego
  • 100 g chudego twarogu
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • czosnek granulowany
  • papryka wędzona lub słodka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • posiekana kolendra

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówŁodygi selera opłucz, osusz, każdą przekrój na dwie połówki. Twaróg rozdrobnij widelcem, rozmieszaj z jogurtem, dopraw do smaku sokiem z cytryny, musztardą, czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.
  2. Wykańczanie przekąskiŁódeczki z łodyg selera napełnij przygotowanym farszem (łyżką lub przy pomocy szprycki). Wierzch posyp posiekaną kolendrą.

Wartość odżywcza selera naciowego

Seler naciowy to warzywo, które jest wartościowe, a przy tym niskokaloryczne. 100 g tego produktu dostarcza tylko ok. 15 kcal. Te chrupiące, soczyste łodygi są też bogate w błonnik, a także witaminę K, kwas foliowy oraz potas, wapń i fosfor. Dzięki takiemu składowi, seler naciowy to produkt idealny dla osób odchudzających się. Wspomaga bowiem trawienie, a także dobrze nawadnia. Przy okazji korzystnie wpływa na ciśnienie krwi.

Czytaj też:
Proste roladki z szynki skrywają pożywny farsz. Moje dzieci uwielbiają tę szybką przekąskę
Czytaj też:
Tanie warzywo kroję w prążki i zapiekam z tartym serem. Genialna przekąska i dodatek do obiadu