Wątróbka może smakować lepiej niż najdroższe mięso, ale trzeba wiedzieć, jak przygotować ją do obróbki termicznej. Bardzo ważne jest nie tylko staranne oczyszczenie wątróbki z żył, ale także wymoczenie jej przed smażeniem, dzięki czemu nie będzie miała metalicznego posmaku.
Dlaczego warto jeść wątróbkę drobiową?
Wątróbka drobiowa od dawna cieszy się dużą popularnością na całym świecie, choć nie brakuje również osób, które za nic nie skosztują dań z podrobów. Warto jednak przekonać się do wątróbki, bo stanowi ona źródło cennych składników odżywczych, dostarczając do naszego organizmu m.in.: pełnowartościowe białko, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E, kwas foliowy, żelazo, magnez, fosfor, cynk, selen.
Spożywanie wątróbki jest szczególnie polecane w celu wsparcia funkcjonowania narządu wzroku, układu nerwowego, tarczycy oraz zapobiegania anemii z niedoboru żelaza, kwasu foliowego i witaminy B12.
Jak zrobić placki z wątróbki drobiowej?
Przygotowanie placków z wątróbki drobiowej zajmuje krótką chwilę. Wystarczy wymoczoną w mleku wątróbkę rozdrobnić (pokroić w kostkę lub drobno posiekać), wymieszać z kilkoma dodatkami i usmażyć na rozgrzanym oleju. Gotowe placki polecam odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przepis: Placki z wątróbki drobiowej
Ta genialna przekąska jest smaczna i bardzo delikatna.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 397 w każdej porcji
Składniki
Na marynatę:
- 250 ml mleka
- 1/2 dużej cebuli
- 1 ząbek czosnku
Na placki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 średnie jajka
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mieszanki ziół polskich
- 1/2 łyżeczki kolorowego czosnku
- 4 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Marynowanie wątróbkiWątróbkę oczyść z żył i błon, wypłucz pod bieżącą wodą i zalej zimnym mlekiem. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek i wymieszaj. Schładzaj co najmniej 30 minut.
- Przygotowanie masy na plackiWymoczoną w mleku wątróbkę wyjmij z marynaty, starannie osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj lub rozdrobnij blenderem. Dodaj jajka, startą na tarce o małych oczkach cebulę, śmietanę, mąkę pszenną oraz zioła i kolorowy czosnek. Wymieszaj i dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw masę na placki z drobiowej wątróbki na 10 minut.
- SmażenieRozgrzej tłuszcz i smaż placki z wątróbki małymi partiami. Placki są gotowe, gdy przyrumienią się z obu stron. Wskazówka: możesz też uformować okrągłe placki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i upiec (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu).
Jak podawać placki z drobiowej wątróbki?
Placki z wątróbki najlepiej smakują na ciepło. Jeżeli chcesz podać je na przekąskę, to polecam przygotować również sos śmietanowy lub czosnkowy oraz sałatkę z pomidorów i cebuli. Chrupiące placuszki możesz też podać na obiad z dodatkiem gotowanych lub smażonych ziemniaków oraz kaszy. Ich smak podbija aromatyczny sos pieczarkowy, sos pieczeniowy i sos z grzybów leśnych. Zamiast sosu możesz wyłożyć na gorące placki podsmażone z cebulą pieczarki (opcjonalnie samą cebulę lub grzyby).
Czytaj też:
Brokuły zapiekane z aksamitnym sosem smakują jak marzenie. Tej szybkiej zapiekance trudno się oprzećCzytaj też:
Pierś z kurczaka i proste składniki zamieniam w pyszne danie. Robi się raz-dwa, a nie ma po nim sprzątania