Rozgniatam twaróg i dwa banany. Te placuszki robię 20 minut, a rodzina wcina z przyjemnością

Rozgniatam twaróg i dwa banany. Te placuszki robię 20 minut, a rodzina wcina z przyjemnością

Dodano: 
Placki twarogowe
Placki twarogowe Źródło: Shutterstock / Anastasiia from Ukraine
Wieczorem wszyscy w moim domu rozglądają się za czymś smacznym. Wtedy często na talerzach lądują te apetyczne placuszki. Robię je w zasadzie z dwóch składników, które zwykle mam w swoich zapasach.

Najszybsze placki robi się z mąki, jajek i mleka. Ja jednak lubię podać moim bliskim potrawy nie tylko smaczne, ale też wartościowe. Dlatego sięgam po twaróg i banany. Szybko je rozgniatam i łączę z prostymi dodatkami. Usmażone placuszki są aromatyczne i pełne smaku.

Wartość odżywcza twarogu i bananów

Placuszki z twarogu i bananów są o wiele pożywniejsze, niż te przygotowane na bazie mąki. Twaróg, jako produkt nabiałowy dostarcza pełnowartościowego białka, a także wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Najlepiej wybierać półtłusty, bo nie jest zbyt kaloryczny, a ma doskonały smak i kremową konsystencję. Z kolei banany stanowią doskonałe źródło węglowodanów, a także potasu i magnezu.

Jak zrobić aromatyczne placuszki z twarogu i bananów?

Przygotowanie aromatycznych placuszków z twarogu i bananów nie zajmie wam więcej, niż 20 minut. I to łącznie ze smażeniem. Banany i twaróg należy umieścić w miseczce i rozgnieść widelcem. Masa nie musi być idealnie gładka. Ba grudki dodają potrawie ciekawszej struktury. Składniki te wystarczy wymieszać z jajkami i niewielką ilością mąki. Zwykle dodaję też trochę proszku do pieczenia, by spulchnić masę. Teraz pozostaje tylko usmażyć placuszki na niedużej ilości oleju.

Przepis: Placuszki z twarogu i bananów

Pożywne placuszki z dwóch składników

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 2 banany
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyTwaróg i obrane banany umieść w miseczce, rozgnieć je widelcem. Dodaj jajko, proszek do pieczenia i mąkę, wymieszaj, by powstała gęsta masa.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej niedużą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj. Placuszki smaż po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Jak podać placuszki z twarogu i bananów?

Placuszki z twarogu i bananów można oprószyć cukrem pudrem, ewentualnie wymieszanym z cynamonem lub cukrem wanilinowym. Moja rodzina woli je jednak w bardziej orzeźwiającej wersji z gęstym jogurtem naturalnym. Dodatkowo można je polać płynnym miodem lub syropem klonowym, co razem będzie się fantastycznie komponować. Dobrym dodatkiem do tych placuszków będą też talarki bananów, mus jabłkowy albo lekko kwaskowy dżem, np. malinowy, z czarnej porzeczki.

Czytaj też:
Babcia Renia robiła racuchy w mniej niż 30 minut. Dopiero po latach poznałem sekretny składnik
Czytaj też:
Najlepsze racuchy robię na maślance. Prosty trik, a wychodzą puszyste, jak chmurki