Gdy nie mam czasu, na gotowanie tradycyjnego obiadu, sięgam po półprodukty. Jednym z moich ulubionych jest aromatyczny, wyrazisty sos. Używam go do przyrządzenia szybkiego dania z patelni. Na jego przygotowanie potrzebuję tylko 20 minut, więc ciepłe, sycące danie jestem w stanie przygotować po powrocie z pracy.
Jakie są zalety gotowych sosów ze słoika?
Gotowe sosy ze słoika w wielu domach cieszą się dużym powodzeniem. Sięgają po nie zwykle osoby zabiegane i te, które potrzebują smakowej odmiany. Dużą ich zaletą jest fakt, że są to już gotowe kompozycje, które składają się zazwyczaj z warzyw i przypraw. Nie trzeba więc tracić czasu na samodzielne przyrządzanie sosu. Wystarczy podsmażyć wybrany składnik, np. mięso, rybę, zalać sosem i po podgrzaniu podać np. z ryżem czy makaronem.
Jak dla mnie nie bez znaczenia jest też fakt, że sosy te mają dość długą datę przydatności do spożycia i nie wymagają przechowywania w lodówce. Dzięki temu mogę kupić sobie kilka słoiczków na zapas, by sięgać po nie, gdy zajdzie taka potrzeba.
Jak zrobić szybkie danie w azjatyckim stylu?
Przygotowanie pożywnego, szybkiego dania w azjatyckim stylu to przysłowiowa pestka. Wystarczy tylko pokroić mięso na kawałki, ja zwykle sięgam po filet z piersi kurczaka, i podsmażyć je na patelni. Potem trzeba dodać sos ze słoika. Moim ulubionym jest sos słodko-kwaśny Łowicz, który momentalnie nadaje daniu orientalny charakter. Całość podgrzewam ok. 5 minut na średnim ogniu i podaję np. z ugotowanym na sypko ryżem lub z makaronem sojowym. Rodzina bez wychodzenia z domu może raczyć się daniem, niczym z chińskiego baru.
Przepis: Obiad w azjatyckim stylu
Sycące danie obiadowe z kurczaka i gotowego sosu zrobisz raz-dwa.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- azjatycka
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 380 w każdej porcji
Składniki
- ok. 400 g fileta z piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 słoik 500 g sosu słodko-kwaśnego Łowicz
- ryż lub makaron sojowy do podania
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie mięsaFilet opłucz, osusz, pokrój w kostkę lub w paski. Oprósz solą i pieprzem, zrumień na patelni z dwiema łyżkami oleju.
- Łączenie składnikówDo mięsa dodaj sos ze słoika. Całość wymieszaj i podgrzewaj ok. 3 minuty, często mieszając. Danie podaj np. z ryżem lub makaronem sojowym.
Gdzie kupić sos do dania w azjatyckim stylu?
Sos słodko-kwaśny firmy Łowicz to bardzo udana kompozycja warzyw, owoców, bambusa i przypraw. Zwykle kupuję go w Biedronce, bo ma tam bardzo dobrą cenę. Za słoiczek 500 g płacę 8,49 zł i wystarcza on na obiad dla całej 4-osobowej rodziny. Sos ten lub podobny, innej marki możecie kupić w zasadzie w każdym sklepie spożywczym. Rozejrzyjcie się tylko dobrze po półkach.
Czytaj też:
Odsmażam ryż i dorzucam tuńczyka z puszki. Po ten szybki chiński obiad ustawia się kolejkaCzytaj też:
Wrzucam kilka warzyw na patelnię i mam kolację. Sprawdź ten przepis i zaskocz rodzinę