To jedno z najzdrowszych ciast, jakie możesz przygotować. Jest wilgotne i pełne smaku

To jedno z najzdrowszych ciast, jakie możesz przygotować. Jest wilgotne i pełne smaku

Dodano: 
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe Źródło: Shutterstock / New Africa
Sezon na pieczenie tego ciasta zaczynam zawsze we wrześniu. Potem przyrządzam je regularnie, średnio raz w tygodniu. Nie mam z tym żadnego problemu, bo nie jest pracochłonne, a na dodatek ma wysoką wartość odżywczą.

Niektórzy lubią ciasta z kremem, które rozpływają się w ustach. Ja jednak stawiam na bardziej wartościowe i trwalsze wypieki. Jesienią zawsze wracam do prostego ciasta marchewkowego. Jest wyjątkowo aromatyczne, zachwyca smakiem i pożywnością. Ma też niepowtarzalną strukturę.

Jak przygotować marchewkę do ciasta?

Marchewka to doskonały dodatek do ciast. Jest słodkawa, ale w wypieku bardziej wyczuwa się jej strukturę, niż smak. Marchewkę do ciasta po umyciu ściera się bowiem na tarce o małych oczkach. Można też na większych, jeśli ktoś chce bardziej wyczuwać kawałki tego warzywa. Jeśli marchewka jest bardzo soczysta, warto odcisnąć z niej część soku. Dzięki temu ciasto będzie przyjemnie wilgotne.

Jak zrobić pożywne ciasto z marchewką?

To pożywne i wartościowe ciasto bazuje na tartej marchewce. Oczywiście dodaję też do niego jajka, cukier, mąkę, olej i spulchniacz. Dorzucam również posiekane orzechy, które wynoszą smak i konsystencję tego wypieku na wyżyny. Bardzo istotnym dodatkiem są także aromatyczne przyprawy. Moim zdaniem najlepiej pasuje tu mielony cynamon i gałka muszkatołowa lub odrobina imbiru.

Przepis: Ciasto marchewkowe z orzechami

Pożywne, wartościowe ciasto z dodatkiem tartej marchewki i orzechów włoskich

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 3-4 średniej wielkości marchewki
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru lub gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMarchewkę obierz, zetrzyj na drobnych oczkach. Jeśli jest bardzo soczysta, odciśnij z niej część soku. W misce połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, sól. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem, następnie wlej olej i wymieszaj. Część mokrą wymieszaj z suchą, dodaj marchewkę i orzechy, wymieszaj.
  2. PieczenieCiasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 50-60 minut, do suchego patyczka.

Jak udekorować ciasto z marchewką?

Ciasto marchewkowe bardzo lubi jeden rodzaj dekoracji. To gęsta, smarowna masa przygotowana z serka śmietankowego lub homogenizowanego. Doprawia się go do smaku sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Można też oprószyć lekko przestudzone ciasto cukrem pudrem. To lekkie wykończenie również dobrze pasuje do tego ciasta. A dzięki temu, że cukrem posypujemy jeszcze ciepły wypiek, cukier nie będzie się obsypywał. Bardzo często ten rodzaj ciasta można spotkać z charakterystyczną dekoracją, składającą się z lukru i małych marchewek uformowanych z masy marcepanowej. Takie ciasto wygląda, że palce lizać.

Czytaj też:
Pyszny krem łączę z chrupiącym groszkiem ptysiowym. Karpatka bez pieczenia to mój ulubiony deser
Czytaj też:
Gotowe ciasto, słodkie powidła, kwaśne jabłka i 30 minut. Idealne ciasteczka na jesień