Kanapki można podzielić na nieapetyczne i apetyczne. Pierwsze są zrobione w pośpiechu i z najprostszych składników. Wyglądają mało zachęcająco i zupełnie nie chce się ich jeść. Drugie kuszą samym wyglądem, bo są przygotowane z fantazją i dbałością o szczegóły. Mają urozmaicony skład, dzięki czemu są też wartościowe. Zobaczcie, jak zrobić takie pyszne kanapki.
Jakie pieczywo wybrać na kanapki?
By kanapki były wartościowe, należy zacząć od wyboru zdrowego pieczywa. Najlepiej jeśli nie jest to pieczywo z białej, pszennej mąki. To akurat jest najmniej wartościowe. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie pieczywo z mąki pełnoziarnistej, np. bułki orkiszowe czy z pestkami i ziarnami zbóż. Można też sięgnąć po chleb razowy. Takie pieczywo jest bogate w błonnik, witaminy z grupy B i sole mineralne.
Jak zrobić pożywne kanapki z łososiem?
Wędzony łosoś to smaczna i zdrowa postać ryby. Najlepszy jest, gdy jest wędzony na zimno, bo wtedy zawiera mnóstwo cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma też przyjemną, delikatną konsystencję i wyborny smak. Wystarczy położyć go na pieczywie, by powstały smaczne kanapki. Ja jednak sięgam też po twarożek ziarnisty, który po odsączeniu łączę z pokrojonym pomidorem i zieleniną. Ta kompozycja to prawdziwe niebo w gębie!
Przepis: Kanapka z łososiem
Apetyczna, pożywna kanapka z wędzonym łososiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 290
Składniki
- 1 bułka np. z ziarnami
- 2-3 łyżki twarożku ziarnistego
- 1 mały, mięsisty pomidor
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 plasterek wędzonego łososia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówTwarożek dokładnie odcedź ze śmietanki. Pomidor umyj, pokrój w niedużą kostkę, usuń z niego nasionka. Twarożek wymieszaj z pomidorem i koperkiem, dopraw do smaku.
- Składanie kanapkiBułkę przekrój na połowę. Na spodniej części połóż twarożek z dodatkami, a na nim plaster wędzonego łososia. Przykryj wierzchnią częścią bułki.
Inna wersja pożywnych kanapek z łososiem
Jeśli chcecie przygotować kanapki do pracy czy szkoły, postawcie lepiej na inny twaróg. Kremowy, kanapkowy będzie najlepszym wyborem. Nie jest zbyt wilgotny, dzięki czemu nie rozmiękczy pieczywa. Przy okazji ma aksamitną konsystencję, która świetnie współgra z wędzonym łososiem. Twarożek możecie wymieszać jedynie z posiekanym koperkiem, który doskonale pasuje do wędzonego łososia. Dodaje też kanapce apetycznego wyglądu i aromatu.
Czytaj też:
Weź puszkę tuńczyka i jeden zdrowy dodatek. Pyszne smarowidło gotowe w kilka minutCzytaj też:
Dwa składniki, dwie minuty i blender. Tak robię pyszną i zdrową pastę na kanapki